17. Ulusal Fotoğraf Yarışması: “Esnaf”
Esnaf… Loncadan KOBİ’ye uzanan tarihsel gelişimin içinde aktif biçimde yer alan bir gücün adı… Türkiye’nin ticari dünü; ister gezici olsun, ister çarşıda ya da mahallede dükkan açmış olsun, esnaf, zanaat erbabı, küçük ve orta ölçekteki tacirin ağırlığını koyduğu bir ekonomik yapıdan güç alıyor. Sınırlı sermayesi ile birlikte bedensel performansa dayanan, çalıştığı sanat, meslek ve hizmet kolunda bilgi, görgü ve ihtisasını değerlendiren meslek erbabı, günümüzün KOBİ’lerinin dünkü imgeleri…
Dünyayı saran küreselleşme ve teknolojik değişim pek çok ekonomik faaliyete ne yazık ki yaşam şansı tanımıyor; bu bağlamda ülkemize has birçok meslek yok olurken, esnafın da giderek küçülmesine yol açıyor. Bugün nostaljik bir durum sergileyen, başta yerli ve yabancı turistlerin meraklı bakışlarına cevap verme işlevi gören, fotoğraf sanatçılarının belgesel nitelikli koleksiyonlarına konu olan, son derece ilginç, esnaf ve zanaat erbabının hayat mücadelesi var son demlerini yaşayan.
20. yüzyılın ilk yıllarında 285 esnaf grubu sayılırken bugün birçoğu tarihin tozlu sayfalarına karışıp gitti: Turşucu, kadayıfçı, kurabiyeci, nakkaş, sıvacı, kalemkar, saraç, hakkak, lağımcı, kuyucu, ocak süpürücü, arabacı, sepetçi, celep, saka, saatçi, hamal, mestçi, helvacı, kaldırımcı, nalbant, terzi, hamamcı, sandalcı, sütçü, leblebici, muhallebici, bakkal, şekerci, yufkacı, tuhafiyeci, manifaturacı, şerbetçi, yorgancı, tespihçi, ağızlıkçı, debbağ, bıçkıcı, yazmacı, salcı, oduncu, tütüncü, at cambazı, dokumacı, kaşıkçı, kolancı, nalbur, çömlekçi, salepçi, bezzaz ve daha onlarca esnaf yok oldu ya da işlevleri şekil değiştirdi.
Kuşkusuz farklılaşan ve sürekli değişen ihtiyaçlar esnek ve dinamik bir üretimi gerekli kılıyor. Bu da pazara uyum yeteneği artırılmış, optimum üretim ölçeği küçültülmüş esnaf sayesinde mümkün.
Abdullah Gündüz
Folklor Araştırmacısı
KATILIM KOŞULLARI VE KATILIM FORMU
KONU VE AMAÇ
On yedinci yaşında olan yarışmamızın bu yılki konusu ” Geleneksel Türkiye ” ana başlığı altında “ESNAF ” olarak belirledik. Daha önceki yarışmalarımızda da belirttiğimiz gibi kaybolmaya yüz tutan geleneklerimizi belgelemeyi, yurtiçi ve yurtdışı sergilerle ” Geleneksel Değerlerimizi” tanıtmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yarışmamız ve açılan sergilerle Fotoğraf Sanatı’nın gelişmesine katkıda bulunmaktan mutluluk duymaktayız. Her yıl düzenlenmekte olan bu yarışma ve sergilere siz değerli sanatçılarımızın göstereceği ilgi ve katılıma şimdiden teşekkür ediyor; çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
KATILIM
Yarışma; Seçici kurul dışında tüm amatör ve profesyonel sanatçılara açıktır. Daha önceki yarışmalarımızda ödül alan yapıtlar yarışmamıza kabul edilmeyecektir. Yarışmamıza katılan herkes bu formadaki bütün şartları kabul etmiş sayılır.
BÖLÜMLER
Yarışma; A.Siyah-Beyaz baskı B. Renkli baskı alanlarında yapılacaktır. Bir kişi her bölüme en çok beş yapıtla katılabilir.
BOYUTLAR
Baskıların kısa kenarı 18 cm’den az, uzun kenarı 40 cm’den fazla olmamalıdır. Sergilemelerde bütünlük oluşturmak için aynı renk (beyaz) paspartu kullanılacağından dolayı yapıtların paspartusuz ve kenar boşluksuz olması gerekmektedir.
YAPITLARIN İŞARETLENMESİ
Baskıların arka yüzünün alt köşesine, bir etiketle 6 harften veya rakamdan oluşan bir rumuz, katılım formundaki sıra numarası ve yapıt adı yazılacaktır ve zarf kapatıldıktan sonra üzerine sadece rumuz yazılacaktır. Yapıtlar belge niteliği taşıyacağından hem katılım formuna hem de yapıt arkasına “Yöresi ve Çekim Tarihi ( yıl olarak ) ” belirtilmelidir.
YAPITLARIN GÖNDERİLMESİ
Gönderilen her bir eserin içinde bulunduğu CD zarfın içerisinde yer almalıdır.Zarf ve yapıtlar hasar görmeyecek şekilde paketleyip, aşağıdaki adrese posta ile gönderilecek veya elden teslim edilecektir.Postadaki gecikme veya hasardan derneğimiz sorumlu olmayacaktır. Önceki yarışmalarda karşılaşılan posta gecikmelerini önlemek için kargo şirketlerinin kullanılmasını ve telefon ile teyit edilmesini tavsiye ederiz.
YARIŞMA SEKRETERİ
Oya UYSAL
Hoşdere Cad.Fuar Sok. No: 11/13 Çankaya 06540 ANKARA
DEĞERLENDİRME
Değerlendirme puanlama sistemi kullanılacaktır. Seçici Kurul, çalışmalarını ve yarışma sonuçlarını ilan eden bir rapor hazırlayacak; bu rapor yarışma sonuçları ile birlikte yarışmacılara gönderilecektir. Tüm katılımcılara, yarışma anısı olarak “Katılım Belgesi” verilecektir.
GERİ GÖNDERME
Yarışmada ödül ve sergileme alan yapıtlar sürekli açılan yurtiçi ve yurtdışı sergilemeler ve oluşturulacak albümde yer alacağından dernek arşivine girecektir. Diğer baskılar gönderildikleri paketlerle geri gönderilecek, bu sırada postada oluşacak gecikme ve hasardan derneğimiz sorumlu olmayacaktır. Eserlerin sergilenmesi ve albüm haline getirilmesi dışındaki kullanımından sanatçıya yapıt başına 20 TL
telif ücreti ödenecektir.
YARIŞMA TAKVİMİ
Son Katılım Tarihi:
13 Kasım 2009
Seçici Kurulun Toplanması:
15 Kasım 2009
Sonuç Bildirimi ve Geri Gönderme:
Kasım 2009
Ödül Alan Eserlerin Sergilenmesi:
Şubat 2010
SEÇİCİ KURUL
* Devlet Fotoğraf Sanatçısı, Ozan SAĞDIÇ
* HÜ. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi, Mehmet Arslan GÜVEN
* Folklor Araştımacısı, Abdullah GÜNDÜZ
* SANFO Fotoğraf Stüdyosu, Adnan POLAT
* Fotoğraf Sanatçısı, Erol KARACA
* Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Üyesi ve Fotoğraf Sanatçısı, Hakan BAYKAL
* Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Üyesi ve ve Fotoğraf Sanatçısı-Gezgin, Osman MERTTOPÇUOĞLU
Son Katılım : 13 Kasım 2009
Siyah/Beyaz, Renkli Dallarında Amatör ve Profesyoneller Sanatçılara Açıktır.
ÖDÜLLER :
Her dal için ;
1.cilik ödülü : Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket
2.cilik ödülü : Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket
3.cilik ödülü : Tarihi eser reprodüksiyon ve plaket
Mansiyonlar : Her dalda iki esere mansiyon olarak Sanat Atölyemizden bir tarihi eser hediye edilecektir.