2010 yılının en iyi 50 mesleği
Prof. Dr. Muammer Kaya, ABD’de yapılan araştırmalarda 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerinin belirlendiğini söyledi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, ABD’de yapılan araştırmalarda 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdüklerinin belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine, son iki yıldır dünya genelinde yaşanan ekonomik krizde birçok kişinin işini kaybettiğini, maaşlarının düşürüldüğünü, zam alamadığını belirterek, üniversiteden mezun olacak öğrencilerin de iş bulup bulamayacaklarını kestiremez hale geldiklerini kaydetti.
ABD’de yapılan araştırmalarda 2010’daki en iyi 50 işin belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, şöyle konuştu:
”Belirlenen 50 meslek grubunda çalışanların iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdükleri saptandı. Sadece ABD’de son ekonomik krizde 15,4 milyon kişinin işsiz kaldığı biliniyor. 5 kategoride belirlenen 50 meslek sahiplerinin iyi ücret ve olanaklarla krizde de çalışmalarını sürdürdükleri belirlendi. Bu meslekler, ekonomik durgunluk ve krizlerde de çalışanlara adeta emin limanlar oldu. En iyi ücret, maaş ve olanakların olduğu işler beş kategoriye ayrıldı. Bunlar bilim ve teknoloji, sağlık hizmetleri, eğitim, iş ve finans ile yaratıcılık ve hizmet sektörleri.”
BİLİM ve TEKNOLOJİ
Prof. Dr. Kaya, tüketicilerin günlük yaşamlarının her alanında teknolojinin kritik rol oynadığını belirterek, bilgisayar yazılım mühendislerinin insan hayatını kolaylaştırırken, bilgisayar sistem analistlerinin de firmaların teknoloji verimliliğini artırma yolunda çalışmalar yaptığını bildirdi.
Bugünün hızla gelişen kariyerlerinde çevre ve tıp bilimlerinin bilgi teknolojileriyle birçok alanda kesiştiğine işaret eden Prof. Dr. Kaya, şunları söyledi:
”Biomedikal mühendisler, mühendislik bilimlerini insan vücudu ve tıbbi bakım problemlerine uygulamaktadır. Meterologistler ve hidrojeologistler dünyadaki su ve havayı çok kompleks teknolojiler kullanarak izlemektedirler. Bu alanda en popüler olacak meslekler, bilgisayar yazılım mühendisliği, bilgisayar sistem analistleri, bilgisayar ağ, şebeke mimarları, biyomedikal mühendisler, çevre bilim teknisyenleri, hidrojeologistler, çevre mühendislik teknisyenliği, inşaat mühendisliği ve meterologistler olarak saptandı.
SAĞLIK HİZMETLERİ
Prof. Dr. Kaya, sağlık hizmetlerindeki büyüme hızının durdurulamadığını anlatarak, ”Dünya nüfusunun her yıl milyonlarca artması sağlık hizmetlerine talebi daha da artırıyor. Sağlık hizmetleri sektöründe bu yüzden önemli inovasyonlar yapılacak. Sağlık hizmetlerine erişimin yaygınlaşması ve satın alınabilir konuma gelmesi özellikle daha az, ucuz eğitimle teknisyenlik sektöründe önemli gelişme sağlayacak” dedi.
Prof. Dr. Kaya, röntgen teknisyenliği, veterinerlik, laboratuvar teknisyenliği, fiziksel terapist, fizyoterapist, iş terapistliği, hemşire, doktor asistanlığı, hasta bakıcılık, optometrist, fiziksel terapi asistanlığı,d iş hijyenciliği ve okul psikologu gibi alanların gelecek vaat ettiğinin saptandığını bildirdi.
EĞİTİM ve HİZMET SEKTÖRÜ
Çalışırken okumak isteyenlerin sosyal hizmetler alanında kariyer yapmayı tercih edebileceklerini anlatan Prof. Dr. Kaya, ”Sekreterlik, toplum hizmetleri, toplumu yönlendirme hizmetlerinde çalışılabilir. Eğitim sektörünün okul öncesi, ilk öğretim, orta öğretim ve lise düzeyinde özel eğitim, özürlü eğitimi öğretmelerine ihtiyacın çok olduğu biliniyor” diye konuştu.
İŞ ve FİNANS
Prof. Dr. Kaya, tüketicilerin emeklilikleri, şirketlerin de yatırım analizleri için mali tavsiyeler aradığını belirterek, şunları kaydetti:
”Finans analistleri için gelecek parlak görünüyor. Para, kredi vericiler için de gelecek ekonomik krizlere rağmen iyi görünüyor. İş dünyası iş geliştirme ve girişimcilik üzerine eğitimli uzmanları işe almaktadır. Şirketler toplum imajını artırmak için halkla ilişkiler uzmanları istihdam etmektedir. Bu alanda sigorta ve eğitim uzmanları, finansal danışman, finansal analist, pazar araştırma analisti, muhasebeci, maliyet hesaplayıcıları, toplantı planlayıcıları ve lojistik uzmanlar görev alabiliyor.”
YARATICILIK VE HİZMET SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Kaya, masa başı işlerden hoşlanmayan yaratıcı kişiler için gelecek vaat ettiği belirlenen meslekleri şöyle sıraladı:
”Ticari pilotluk, teknik yazarlık, cenaze direktörlüğü, emniyet sistemleri kuruculuğu, peyzaj mimarlığı, tesisatçılık, Film ve video editörlüğü, multimedya artistliği, oyun yöneticiliği, kayyumluk.’