HABER

2015’te Dünya Türkler’e emanet

2015’te G20, B20 ve D8 dönem başkanlığını yürütecek olan Türkiye, küresel kuruluşların vazgeçilmezi oldu. Enerjiden turizme, spordan hukuka uluslararası kuruluşların dümeninde Türk yöneticiler var.Coca-Cola’dan Pfizer’a, dünyaca ünlü markaların ardından uluslararası kuruluşlar da Türk yöneticileri tercih ediyor. Finanstan turizme, hukuktan spora kadar 16 farklı organizasyonun kaptan köşkü Türkler’e emanet edildi.

G20: Dünyaya yön veren 20 ülkenin bulunduğu organizasyonun dönem başkanlığını 2015’te Türkiye üstlenecek.

B20: G20’nin iş kolu birimi olan bu yapının başkanlığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yapacak.

D8: 1997’de eski Başbakan Necmettin Erbakan öncülüğünde, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’dan oluşan birliğin önümüzdeki yıl dönem başkanı Türkiye olacak.

WAIPA: 175 üyeli Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) başına 2014’te Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı geçti. Aycı, görevi 2016’ya kadar yürütecek.

AEA: 31 üyeli Avrupa Havacılık Derneği (AEA) Başkanlığı’nı 2014’te THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2 yıllığına üstlendi.

IAEE: Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği’nin (IAEE) dönem başkanlığını Türkiye Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Gürkan Kumbaroğlu seçildi.

UCLG: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Başkanlığı’nı 2016 sonuna kadar yürütecek.

Dünya Danıştaylar Birliği: Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Dünya Danıştaylar Birliği Başkanlığı’nı 2016’ya kadar sürdürecek.

ICAPS: Uluslararası Plastik Cerrahi Derneği’nin (ICAPS) başkanlık görevini 2012’de atanan Prof. Dr. Onur Erol yürütüyor. Derneğin 17 ülkeden üyesi var.

ESOMAR: Dünya çapında pazarlama ve kamuoyu araştırma öncü kurumu ESOMAR’ın tarihinde ilk kez bir Türk konseyde yer aldı.

ELFA: 250 üyeli European Law Faculties Association (ELFA) Başkanlığı görevine Haluk Kabaalioğlu getirildi.

SKAL: Dünyada 20 bin üyesiyle turizm profesyonellerinin meslek örgütü SKAL’ın başkanlığına işadamı Deniz Anapa seçildi.

ACI World: TAV CEO’su Sani Şener, 174 ülkenin üye olduğu Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin (ACI World) Avrupa temsilcisi olarak yönetime girdi.

BIS: Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, Uluslararası Mutabakat Bankası (BIS) bünyesindeki IFC Başkanlığı’na atandı.

FIBA: Türkiye Basketbol Federasyonu başkanı Turgay Demirel, 2014 FIBA Avrupa Genel Kurulu’nda başkanlığa seçildi.

IMF: Eski Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı IMF İcra Direktörleri Kurulu Üyeliği’ne getirildi.

KÜRESEL FİRMALAR T’DEN VAZGEÇMİYOR

Dünyaca ünlü şirketler, büyümede odaklanacağı pazarları ülkelerin baş harflerinden türettikleri akrostişlerle sınıflandırıyor. Türkiye hemen hemen her oluşumda kendine yer buldu.

NAMET: Unilever’in oluşturduğu NAMET’te North Africa, Middle East and Turkey) Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Türkiye öncelikli pazar konumunda.

AMAT: ABD’li gıda sanayisi şirketi Sealad Air, gelecek planını AMAT (Asia, Middle East, Africa and Turkey) Asya, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye’ye göre düzenledi.

MISSAT: Reklamcılık devi Publicis, büyüyeceği pazarları MISSAT (Meksika, Endonezya, Singaput, Güney Afrika ve Türkiye) olarak belirledi.

CIVETS: Economist Intelligence Unit, 2009’da Kolombiya (Colombia), Endonezya (Indonesia), Vietnam, Mısır (Egypt), Türkiye (Turkey), Güney Afrika (South Africa) oluşan CIVETS ülkelerini ortaya atmıştı.

MINTS: Malezya, Endonezya, Nijerya, Türkiye ve Suudi Arabistan’dan oluşan MINTS ülkeleri birçok firma tarafından kabul ediliyor.

TIMP: ABD’li ünlü yatırım şirketi Turner Investment Group’un patronu Bob Turner tarafından geliştirilen TIMP (Turkey, Indonesia, Mexico, Philippines) ülkeleri öncelikli pazar olarak öne çıkıyor.

Kaynak: Sabah

Bu yazımızı okuyan 1.146. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir