GENEL

öss sonuçları

20

Melek Baki her sene üniversite sınavına hazırlanan yüz binlerce öğrenciden biri. İki yıl boyunca hayatının odak noktası ÖSS sınavı olmuş. Dershane eğitimi, test çözme, sabahlara kadar ders çalışma derken birden hayat ÖSS etrafında şekillenmiş.

İki yıl boyunca süren yoğun çalışmanın ardından geçtiğimiz haftalarda beklenen gün geldi ve ÖSS sona erdi. Fakat Melek Baki sınav bitmesine rağmen zaman zaman ders çalışma ve test çözme ihtiyacı hissediyor. Milyonlarca öğrenci gibi o da sınav sonrası boşluğa düştüğünü hissediyor, vaktini ne ile dolduracağını bilemiyor. ÖSS’ye hazırlanan öğrenciler sınavın sona ermesi ile bir anda ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Artık günlerini soru çözerek, ders çalışarak geçirmek yerine farklı şeyler ile doldurmak zorunda olduklarını fark ediyorlar. Uzun süreli konsantre olunan bir şeyden uzaklaşmanın verdiği boşluğu nasıl dolduracaklarını bilemiyorlar. Tabii buna birde sınav sonuçlarının henüz açıklanmamış olması eklenince iş daha da zorlaşıyor. Kazanacak mıyım kazanmayacak mıyım sorusu zihinlerde bir ur gibi son güne kadar beyinlerini kemirince iş daha da zor bir hal alıyor. Peki bu urla başedebilmek, ÖSS sonrası oluşan bu psikolojiden kurtulmak için ne yapmak gerekiyor? Uzmanlara sorduk…okumak, gezmek ve dinlenmek gerektiğini uzmanlar vurguluyor.

Liseye başladın mı üniversite sınavı için de geri sayım başlamış demektir. ÖSS’ye bir yılda hazırlanmak çok eskilerde kaldı. En az iki yıla yayılan hazırlık süreci ÖSS’yi hayatın odak noktası haline getiriyor. Testler, sınavlar, uykusuz geçen geceler derken sayılı gün gelip çatıyor. Uzun süren hazırlık aşamasından sonra sınav günü herkes pür dikkat önüne gelen soru kitapçığındaki soruları çözüyor. Gözetmenin ‘süre sona erdi’ demesi ile birçok kişini zihninde “her şey bu kadar mıydı”, “şimdi ne olacak” gibi bir düşünce oluşuyor. Yıllarca süren ders çalışma koşuşturması üç saat süren bir sınav ile son buluyor. Bir anlamda yaşamın anlamı haline gelen sınav da ortadan kalkınca birçok kişi boşluğa düşüyor. Sabah kalktığında alışkanlıkla test kitabına sarılan, geceleri hâlâ sınava gireceği düşüncesi ile uyuyamayanlar olduğu gibi “ders çalışmak bitti, şimdi ne yapacağım” gibi duygulara kapılanlar da az değil. Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi EfkanYeşildağ, bir yıl boyunca sürekli artan bir motivasyon ile bazı öğrencilerin sınava yüklediği anlamın psikosomatik rahatsızlıklara sebep olabileceğini söylüyor. Üç yıldır sınava hazırlanan Sümeyra Azaplar’ın sınav bittiği an hissettiği boşluk da bunun bir göstergesi. Bazı kişiler bunu kısa sürede atlatıp normal hayata adapte olabilirken bazıları için bu süreç daha uzun sürüyor. Uzman Psikolog Barış Esin, sınav sonrası boşluğun, uzun süreli yoğunlaşmanın ve hedefe kilitlenmenin neticesinde bir anda ondan uzaklaşma ile yaşanılabilecek bir durum olduğu kanaatinde.

ÖSS’nin sona ermesi ile ortaya çıkan boşluğa bir de sınav sonuçlarını bekleme stresi ekleniyor. Kazanabileceğini düşünenler ile kazanamayacağına inananların bu duygudan kurtulması da birbirinden farklı oluyor. Fakat kazanacağından büyük oranda emin olanlar da ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Aile sınavdan önceki ilgisini devam ettirmeli

İki yıldır sınava hazırlanan Gamze Baki sürekli ders çalışmaya alıştığı için hâlâ ders çalışma isteğinin kendisinde bulunduğunu söylüyor. Oysa sınavı hiç de fena geçmemiş ve kazanma ihtimalini de yüksek görüyor. Barış Esin’in herkese tavsiyesi ise sınav iyi geçse de kötü geçse de bu süreci beklenti içine girmeden ve geleceğin yükünü omuzlarında taşımadan beklemek.

Buradaki görev öğrencilere düştüğü kadar eğitmenlere ve ailelere de düşüyor. Sınava kadar geçen sürede ailelerinin desteğini yanında gören öğrenciler sınavdan sonra da aynı sahiplenmeyi görmek istiyorlar. Sınav için ertelenen birçok şeyin artık hayata geçirilebileceği düşünüldüğünde, uzun süren yorucu maratondan sıyrılmak için doğru aktiviteler yapmak doğal hayata adapte olmakta kolaylık sağlar. Efkan Yeşildağ gençlerin ne yapabileceklerini bilememenin vermiş olduğu düşünceyle daha çok kafelere, eğlence ve oyun salonlarına yöneldiklerini söylüyor. O yüzden de ailelere çocuklarını bu istismara açık alanlardan koruyabilmeleri için sosyal, sportif ve kültürel aktivitelerden oluşan bir yaz tatil programı yapmalarını öneriyor. Tabii bu programı yaparken dershanedeki danışman öğretmenler ile de işbirliği içinde olmaları gerektiğini ve sınava birlikte hazırlandıkları arkadaşları ile birlikte vakit geçirebilecekleri organizasyonları öneriyor.

Sınav yüzünden ertelenen birçok şeyi yapabilmek için artık zaman sınırlaması yok. Bir yandan rahatlamak diğer taraftan da yeni şeyler öğrenmek adına yeni yerler görmek, kitap farklı kitaplar okumanın tam da zamanı. Ne de olsa sonuçlar açıklanınca üniversiteye gitme telaşı başlayacak.


Efkan Yeşildağ (Fatih Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğr. Gör.) Sınav sonrası düzenlenen organizasyonlarda kültürel içerikli gezilere, sportif içerikli aktivitelere, kitap okuma programlarına yer verilebilir. Böyle bir organizasyonla çocuklarımızın yeniden normal hayata uyum sağlamasında yumuşak bir geçiş yapmasına yardımcı olabiliriz. Sonrasında ise çocuklarımızın kabiliyetlerine uygun, hobilerini geliştirebilecekleri düzenli bir aktiviteye katılmaları sağlanmalıdır. Bunlar gençlerimizin fiziksel gelişimine olumlu katkı sağlayacak basketbol, futbol, tenis, yüzme gibi sportif içerikli kurslar, zihinsel gelişimini destekleyecek hızlı okuma, yabancı dil kursları, sosyal ve kişilik gelişimine olumlu katkı sağlayacak tiyatro, musiki gibi sanatsal içerikli kurslar olabilir.Barış Esin (Uzman Psikolog): Sınav bazen beklendiği gibi sonuçlansa da bazen de beklenmeyen bir şekilde de neticelenebiliyor ve soruya da yansıdığı gibi bu durum öğrencileri de bazen umutlu bazen umutsuz ve kararsız bir bekleyişe itebilir. Benim tavsiyem, geleceğin yükünü şimdiden taşımak hepimizi yorar. Sınavdan çıkmanın vermiş olduğu yorgunluğa bir de beklentiler eklenince taşınmaz bir yükün altına girmiş olursunuz. Bundan dolayı bu süreci beklenti yerine beklemekle geçirmek zannediyorum en doğrusu olur. Zira düşüncelerimizin, sonucu değiştirmediği bir zaman dilimidir bundan sonrası. Hayallerimizi ve planlarımızı sınavın sonucunu aldıktan sonraya saklamamız bizi daha gerçekçi yapacaktır.Sümeyra Azaplar (Öğrenci): Sınavda gözetmen ‘sınav bitti’ deyince bir an boşluğa düştüğümü hissettim. İki senedir sınava hazırlanıyordum. Şu an ne yapacağımı çok fazla bilmiyorum ama işe girip çalışmak istiyorum. Kazanıp kazanmayacağıma çok fazla kafa yormuyorum, daha sonra hayal kırıklığı yaşamamak adına.

Gamze Baki (Öğrenci): Bu zamana kadar çok ders çalıştığımız için hâlâ ders çalışmak istiyorum. Fakat ders kitaplarını ya da soru kitapçıklarını elime alıp bir şeyler yapmıyorum. Kazanacağıma inanıyorum. Şimdi kitap okuyorum, müzik dinliyorum ve gezerek vakit geçiriyorum.

Melek Baki (Öğrenci): Yarış atı gibi sürekli ders çalıştığımız için bir an boşluğa düştüğümü hissettim. O yüzden şu an hocalarımın uyguladığı kitap okuma kamplarına katılıyorum. Arkadaşlarımla bir arada olunca güzel vakit geçiriyorum. Bizim dershanenin sosyal faaliyetleri olduğu için bu süreci daha stressiz atlatabiliyoru

Bu yazımızı okuyan 1.346. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

One thought on “öss sonuçları

  • zehra yanal(öğrenci)

    valla ben lgs için bu kadar sitres yapmamıştım bu öss denildimi kafayı yicem yatıyorum kalkıyorum sorularla uğraşıyorum insan uyurken bile soru çözüyo bakalım bu kadar çalışmama rağmen inslh isteğim üniversiteyi kazanrım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir