TEKNOLOJİWEB

7 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazmanın Kuralları

7 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazmanın Kuralları
7 Adımda SEO Uyumlu Makale Yazmanın Kuralları

SEO uyumlu makale yazmanın kuralları nelerdir? SEO için uygun makale yazarken nelere dikkat edilmeli? En çok yapılan hatalar nelerdir?

SEO uyumlu makale yazmak bilindiği gibi arama motorlarında içeriğinizin daha kolay bulunmasını sağlar. Fakat SEO uyumlu makale yazmanın belli kuralları vardır. Bu kurallara uyularak içerikler oluşturulduğunda zaman içerisinde arama motorlarında üst sıralarda yer almanız kaçınılmazdır. Peki, neler yapılabilir? Makaleler nasıl SEO için uygun hale gelir?

İçerikler SEO’ya Uygun Olduğu Kadar Anlamlı da Olmalıdır

Burada değinmek istediğim ilk nokta makalelerin yazım olarak sadece SEO için uygun olmasının yeterli olmayacağıdır. Makalelerinizin yazım biçimi, anahtar kelimelerinizin uygunluğu, meta description ve URL yapınız uygun olsa dahi SEO için uyumlu olduğunu varsayamayız. Çünkü Google, kullanıcıdan daha zekidir ve içeriğin kullanıcının faydasına olup olmadığını belirli kurallara göre test eder. Bu sebeple yazım olarak dikkat ettiğimiz noktalara içeriğin anlamlı olması konusunda da dikkat edilmelidir. Bu kuralı göz ardı etmediğiniz takdirde makalelerinizi SEO‘ya uyarlayabilirsiniz.

Kullanıcılar makalenizi arama sonuçlarında üst sıralarda görüp siteye geldiklerinde eğer içeriğiniz onlar için anlamsız fakat Google için anlamlı olduğunu düşündüğünüz bir çok cümle içeriyorsa Google kullanıcıların hemen çıkma oranlarına göre sizin için bir değerlendirme yapacaktır. Zaten site sahipleri çeşitli analitik araçları ile “Bounce Rate” yani hemen çıkma oranlarını öğrenebilirler. Eğer ki içeriğiniz kullanıcıya faydalı olacak bir içerik değilse Google sizin arama sonuçlarını manüpile ettiğinizi algılıyor durum tabi ki sizin aleyhinize oluyor. Çünkü aynı kullanıcılar arama motorunda tekrar kendilerine faydalı olacak içeriği aradıkları zaman Google sizin içeriğinizin faydalı olmadığının sağlamasını yapmış oluyor.

Özgün İçerik Üretilmeli

Makalenizde kullandığınız cümleler tamamen özgün size ait cümleler olmalıdır. Çünkü Google botları siteleri sürekli olarak taramakta ve kopya içeriği tespit edebilmekte. Buradan hareketle içerikleriniz özgün olmaması durumunda arama motorlarında değil üst sıralarda yer almak daha da aşağıya çekilebilirsiniz.

seo orginl içerik yazma

Bu sebeple bir makale yazmadan önce iyi araştırma yapmalı kendi cümlelerinizi içeren orijinal cümleler kullanmalısınız. Aynı zamanda makaleler konusunda uzman kişiler tarafından yazılırsa çok daha iyi olur. Para ile içerik alabileceğiniz siteler olmasına rağmen her zaman kendi bünyenizde ürettiğiniz içerik çok daha faydalı olacaktır.

Site İçi Optimizasyona Dikkat Edilmeli

Bilindiği gibi SEO önce içeriden başlar. Bu sebeple sadece makale yazarak arama motorlarında üst sıralarda yer almak mümkün olmaz. Bu ayarlamalar dikkatli şekilde yapılmalıdır. Bunlar meta tag, tittle, description ayarları ve URL yapınızın ayarlanmasıdır.  Kısaca tanımlarsak meta tag  arama motorlarının sitenizi tanımasını sağlayan kodlardır. Yani arama motoruna sayfamda bu anahtar kelimeler ile ilgili içerik bulunuyor mesajı vermenizi sağlar. Tittle ise sitenizin tarayıcı sekmaside görünecek olan kısmıdır. Mümkün olduğu kadar kısa yazmak faydalıdır ve siteniz ile alakalı olmalıdır. Description  ise sayfamda bu konuyu anlatacağım dediğiniz kısımdır. Mümkün olduğu kadar desciription da kısa olmalıdır ve yazdığınız içeriği anlatmalıdır. URL yapınız ise sayfanızın teknik olarak hangi yapı ile diğer sayfalara bağlı olduğunu gösterir.

seo site içi optimizasyon

Bu ayarlamaları yapmak sitenize neler sağlar? Öncelikle kullanıcılar arama motorunda bir arama yaptıklarında karşılarına çıkan içeriklerin başlıklarını inceler, açıklamalarına bakarlar ve bu içeriğin işlerine yarayıp yaramadığını değerlendirirler. Yazdığınız makale ne kadar iyi olursa olsun. Kullanıcı bunu açıklama (description) ve başlık (title) kısmında görmüyorsa o içeriği tıklama oranı çok az olacaktır. Anahtar kelime seçimi gene burada değinilmesi gereken diğer noktalardan biridir. Anahtar kelimeler mutlaka yazı içeriği ile alakalı olmalıdır.

SEO Uyumlu Makale Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1- Başlık makalenizin can damarıdır. Kullanıcının ilk dikkatini çekecek noktadır. Ve başlığınız en az 3, en fazla ise 5 kelime olmalıdır. Dikkat çekmek için konu ile alakasız başlık kullanımında bulunulmamalıdır. Anahtar kelimenin başlığın içerisinde en az bir defa geçmesine dikkat edilmelidir. Başlık mümkünse boşluklu olarak 60 karakteri geçmemelidir. Bir çok içerikte görebileceğimiz gibi bazen dikkat çekmek için başlıklar çok etkileyici olabiliyor fakat yazınız ile başlığınız alakalı değilse Google’ın bunu algılamasının yanı sıra kullanıcıya üzerindeki başlıktan farklı bir içerik sunduğunuzda sitenizdeki oturum oranı da azalıyor.

2– Anahtar kelime dağılımına dikkat edilmelidir. Anahtar kelimeler oranlar doğrultusunda yazı içerisine dağıtılmalıdır. Yazının ilk paragrafında daha yoğun olmak sureti ile yazının başında ortasında ve sonunda mutlaka anahtar kelime geçirilmelidir.

3- Yazı uzunluğu ayrıca dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Arama motorları her ne kadar uzun yazıları sevse dahi kullanıcılar için çok uzun olan yazılar sıkıcı gelebilir. Bu sebeple yazılarınızı 300 ile 650 kelime arasında tutmanız faydalı olacaktır. Tabi teknik bir yazı yazıyorsak bu kuralı bazen zorlayabiliriz. Yazımızı sadece SEO için değil okuyucular için de yazdığımızı unutmamalıyız. Fakat genel anlamda yazı uzunluğu kuralına riayet etmek faydalıdır.

4- Yazdığımız makale talep görsün ve okunsun istiyorsak yazdığımız alanla ilgili güncel gelişmeleri takip etmeli bu konular hakkında yazılar yazmalıyız. Herkes tarafından çokça bilinen konular okuyucuya her zaman hitap etmeyebilir. Bu konuda ilgili blog siteleri takip edebilir, yabancı kaynaklardan araştırmalar yapabilir ve güncel konulara değinerek makaleler yazılabilir.

5- Makalenize eklediğiniz görsel anahtar kelimeniz ile ilgili olmalı alt açıklamasını mutlaka anahtar kelimenizde içerisinde geçecek şekilde doldurmalısınız. Görsel ismi yazı ile alakalı olarak belirtilmelidir. Görsel isminiz yazı ile alakasız olduğu takdirde Google görsel arama sonuçlarında makalenize ulaşabilecek kullanıcıların size ulaşması olanaksız olur. Örnek verirsek futbol hakkında bir makale yazdınız fakat görselinizin adında futbol anahtar kelimesini geçirmediğiniz takdirde Google görsel arama sonuçlarında o kelime ile ilgili arama yapıldığında görseliniz genelde diğerlerine göre daha alt sıralarda yer alır.

6- Yazıya başlıklar eklerken mutlaka H1 etiketini kullanmalısınız. Açıklama kısmınız H2 alt başlıklar ise H3, H4 şeklinde belirlenebilir. Bir makalede yalnızca 1 adet H1 ve H2 etiketi kullanılabilir. Diğer etiketleri daha fazla kullanabilirsiniz. H1 etiketi başlığı oluşturur H2 etiketi ise yalnızca bir defa ve açıklama kısmında kullanılmalıdır.Wordpress gibi bir yapı kullanıyorsanız işiniz çok daha kolay olacaktır herhangi bir kod yazmaya gerek duymadan yazı içerisindeki paragraf kısmına gelip altındaki bölümden uygulamak istediğiniz etiketi seçip kolay şekilde kullanabilirsiniz.

7- URL’de anahtar kelime geçirilmelidir ve kısa tutulmalıdır. Sitelerde normal şartlarda URL ayarları yapılmadığında makaleleriniz belli rakamlara göre gözükür. Örneklendirirsek bu ayarı yapmadığınızda site adından sonra kategori adınız ve arkasından yazı 201,202,203 gibi rakamlarla gelir (rakamlar örnek olarak verilmiştir) URL ayarınız yapıldığında ise site URL’inden sonra kategori ve makale adınız gelir.

Üstte bahsettiğim maddelerin dışında, semantik indexleme yani Latent Semantic Indexing adında bir SEO makalesi yazım tekniği daha vardır. SEO içerik optimizasyonu konusunda LSI tekniğinin nasıl uygulandığını, “Bir SEO Tekniği: LSI” adlı makalemizden öğrenebilirsiniz.

Bu yazımızı okuyan 1.090. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir