GENEL

Ahmet Yesevi Sempozyumu

Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu başladı. Bağcılar Belediyesi’nin uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu başladı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in açılışını yaptığı sempozyumda Ahmet Yesevi’nin fikirleri ve medeniyetimize katkıları üzerine tebliğler sunuluyor.

Bağcılar Belediyesi’nin uzun süredir hazırlıklarını devam ettirdiği Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumu görkemli bir törenle başladı. Sempozyuma TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lesbek Taşimov, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Birim Başkanı İsmail Seyid Bekov ile çok sayıda bilim adamı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile vatandaş katıldı.

ŞAHİN: AHMET YESEVİ’NİN BİR FARKI VAR

Holiday İnn Otel’de başlayan Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin, sempozyum davetini alıncaya kadar Hoca Ahmet Yesevi hakkında pek fazla bilgisi olmadığını söyledi. Daveti almasının ardından kendisine “Kimdir Hoca Ahmet Yesevi?” sorusunu sorduğunu anlatan Şahin, Hoca Ahmet Yesevi’yi öğrenci yetiştiren pek çok zattan ayıran bir özelliğinin olduğunu söyledi. “Aradan 900 sene geçtikten sonra bile hala düşünceleri, fikirleri ve felsefesi ayaktaysa, hala Bağcılar ilçesinde adına sempozyum düzenleniyorsa bir fark var olmalı” diyen Şahin, “O sadece talebe yetiştirmekle kalmamış, talebelerini tek başına bırakmamış. Ne haliniz varsa görün dememiş. Ya ne yapmış? Dünyanın her tarafına dağılacaksınız demiş. Yüzlerce binlerce öğrencisini dünyanın dört bir yanına göndermiş. Niçin göndermiş? İslamiyet’i doğru şekilde öğretecek, anlatacak ve Müslümanlığı yayacaksınız diye göndermiş. Sonra İslam’ın hoşgörüsünü, sevgi anlayışını, barışı dünyanın dört bir tarafına götüreceksiniz, oralarda bu sevgi ve hoşgörüyü hakim kılacaksınız demiş” diye konuştu.

“O KÜLTÜR VE İNANÇ YAPIMIZIN MİMARLARINDAN BİRİ”

Anadolu’nun pek çok yerinde Horasan Erenleri’nin türbelerinin olduğunu hatırlatan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü: “Hoca Ahmet Yesevi gerçekten Anadolu’nun Müslümanlaşmasına ve Türkleşmesine hizmet etmiş çok büyük bir şahsiyettir. O nedenle o hepimiz için kültürümüzün ve inanç yapımızın mimarlarından bir tanesidir. Bugün üzerinde özgürce yaşadığımız Anadolu bu manevi mimarların önderliğinde milletimize ebedi vatan olmuştur. Milletimizin kurduğu medeniyetlerin temelinde Yeseviliğin derin izleri vardır. O farklı bir şahsiyettir, Türk milletinin en büyük ortak paydasıdır. Kendisini bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.”

“YESEVİLİK FARKLI İNANÇ VE KÜLTÜRDEN İNSANLARI KAYNAŞTIRDI”

Yesevilik anlayışının Anadolu’da asırlar boyunca farklı inanç ve kültürden insanları  kaynaştırdığına dikkat çeken Şahin, “Bu anlayış Anadolu’yu barış ve huzur içinde yaşanan bir coğrafya haline getirmiştir. Zor dönemlerde millet olarak birlik ve beraberlik içerisinde çıkmamızı  sağlamıştır” dedi.

Ahmet Yesevi’nin bir diğer özelliğinin ise eserlerini Türkçe vermesi olduğunu söyleyen Şahin, belediyelerin diğer hizmetlerin yanında kültürel faaliyetlere de önem vermeleri gerektiğini ifade etti. Bağcılar Belediyesi’nin bu anlamda önemli bir hizmet gördüğünü söyleyen Şahin, “Çünkü bu çalışmalar ufkumuzu genişletiyor, Türk Dünyası ile birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştirmeye vesile oluyor” diye konuştu.

ERDEM: OSMANLI’NIN ALT YAPISINI HAZIRLADI

Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem de Ahmet Yesevi’nin iyi bir teşkilatçı olduğunu anlattı. Yesevi’nin yetiştirdiği talebelerini dünyanın dört bir tarafına gönderdiğini söyleyen Erdem, Osmanlı’dan bir asır önce yaşamış olmasına rağmen Osmanlı’nın alt yapısını hazırladığını anlattı.

ÇAĞIRICI: YESEVİ TOPLUMUMUZUN ORTAK BİR DEĞERİ

Sempozyumun açılış konuşmasını  yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Hoca Ahmet Yesevi’nin toplumumuzun ortak değerlerinden biri olduğunun altını çizdi. Sempozyumun kendimizi, değerlerimizi tanıma hususunda farklı bir adım olacağına dikkat çeken Çağırıcı, “Karşılaşacağımız sonuç; insan ve insanî değerler açısından büyük bir zenginlik olacaktır” dedi.

Hoca Ahmed Yesevi’nin izine, Doğu Türkistan’da, Kazakistan’da, Özbekistan’da, Azerbaycan’da, Kırgızistan’da, Türkmenistan’da, Türkiye’de, Balkanlarda rastlamanın mümkün olduğunu anlatan Çağırıcı, “Bizim yaptığımız da tarihî ve ilmî veriler ışığında iz sürmektir” diye konuştu.

“UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Hoca Ahmed Yesevi’yi anmaya ve anlamaya yönelik düzenlenen sempozyum için uzun soluklu bir çalışma yapıldığını anlatan Çağırıcı geçtiğimiz yıl Aliye Sempozyumu’nu yaptıklarını hatırlatarak, “Şimdi Hoca Ahmet Yesevi Sempozyumunu düzenliyoruz… Aliya’dan Yesevi’ye… Avrupa’dan Asya’ya… Yani; Avrasya Kültür Köprüsü, Tarih Köprüsü Medeniyet Köprüsü kurmuş oluyoruz” dedi.

Çağırıcı şunları söyledi: “Bu sempozyum için dünyanın pek çok ülkesinden akademisyenle, araştırmacıyla, bürokrat ve devlet adamıyla görüşüldü. Bütün bu temaslar, elde edilen bilgiler, alanlarında uzman hocalarımız tarafından işlenerek, bu sempozyum hazırlandı. Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu için Kazakistan’dan, Pakistan’dan, Özbekistan’dan, Rusya’dan, Çin’in Doğu Türkistan Eyaleti’nden ve Arnavutluk’tan önemli akademisyenler ülkemize gelip tebliğlerini sunacaklar. Türkiye’den ise, İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Arel Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Muğla Üniversitelerinden değerli Öğretim Üyeleri tebliğleriyle sempozyumumuzda yer alıyorlar.”

ZEYBEK: ÖLÜM TARİHİ 1166 DEĞİL

Eski, Kültür ve Turizm Bakanı  Namık Kemal Zeybek, “Hoca Ahmet Yesevi’ye olan borcumuzu ödememiz gerekiyor” söylemine karşı çıkarak, “Saygı  duyuyorum ama bizim ondan daha alacağımız çok şey var, onun bize ihtiyacı yok. Bizim onu anmamız, onun görüşlerinden istifade etmemiz önemli. Kazakistan’dan çok değerli bilim adamları  1166’da ölmediğini ortaya koydular. 1166 yerin altına girdiği tarihtir” dedi.

KIYIKLIK: TÜRKİYE’DE ÇOK GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR

Ak Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık yaptığı konuşmada Türkiye’de çok güzel gelişmelerin olduğunu söyledi. Hükümet’in 2002 yılından itibaren önce bütün komşularla daha sonra da bütün dünya ile iyi ilişkiler kurduğunu anlatan Kıyıklık, Kazakistan’a yönelik ilk çalışmaların Turgut Özal zamanında başladığını ve bireysel teşebbüslerle devam ettiğini hatırlattı. Devletin ise pek sözkonusu bölgeye yönelik pek çalışmasının olmadığını anlatan Kıyıklık, “Hepimiz oralardan geldik, temel bilgimizi oralardan aldık ama oralardan haberimiz yok” dedi. Kıyıklık bir ilçe belediyesi olmasına rağmen uluslar arası bir sempozyum düzenlediğinden dolayı Bağcılar Belediyesi’ni de tebrik etti.

HORATA: YESEVİ  TÜRK YURTLARINI ŞEKİLLENDİRDİ

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata yaptığı konuşmada Ahmet Yesevi’nin ata yurttan ana yurda Türk yurtlarını şekillendiren, Piri Türkistan, Hz. Türkistan olarak anılan bir kişi olduğunu söyledi. Yetiştirdiği dervişlerin ata yurttan gelerek kanlarını ve alın terlerini dökerek ana yurdun temellerini attığını ifade eden Horata, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin de Türkiye ve Kazakistan için önemine dikkat çekti.

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Lesbek Taşimov da yaptığı konuşmada, Türkiye’de böyle bir sempozyum düzenliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç da bir konuşma yaptı. Kılıç, Ahmet Yesevi’nin İslam toplumundaki önemine değindi.

AKALIN: MEDENİYETİMİZİN TEMELLERİNİ  ATAN İSİM

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın ise yaptığı konuşmada Hoca Ahmet Yesevi’nin medeniyetimizin temellerini atan önemli isimlerden biri olduğunu vurguladı. “Ahmet Yesevi’nin Türkistan’da yaktığı ateş önce Anadolu’ya sonra da Balkanlara yayılmıştır”  diyen Akalın, Yesevi’nin Piri Türkistan olarak anıldığını  ve onun sadece Türk coğrafyası değil bütün insanlığı  aydınlatmaya çalıştığını ifade etti.

GÖRMEZ: TEFSİR, HADİS FIKIH ONLARLA USULE KAVUŞTU

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı  Prof. Dr. Mehmet Görmez, Maveraün nehir ötesinde kalan alimlere Maveraünnehir uleması dendiğini hatırlattı. “Tefsir, hadis, fıkıh ilimleri bu nehirleri geçtikten sonra bir usule kavuştu bir metodolojiyle buluştu” diyen Görmez, “Kelam ilmi bu nehirleri geçtikten sonra Divan-ı Hikmet’le felsefeyle barıştı. Bu nehirler Ceyhun nehridir, Seyhun nehirdir” dedi.

SEYİTBEKOV: KAZAKİSTAN’DA ‘HOCA’ PEYGAMBER SOYUNDAN GELENLERE VERİLİR

Programda Kazakistan Diyanet İşleri Başkanlığı Dış İlişkiler Sorumlusu İsmail Seyitbekov, Ahmet Yesevi’nin büyük bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Hoca lakabının Kazakistan’da Peygamber soyundan gelenlere verildiğini söyleyen Seyitbekov, Ahmet Yesevi’nin medresinden çok sayıda öğrencinin yetiştiğini hatırlattı.

AHMET YESEVİ  SERGİSİ AÇILDI

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı  Mehmet Ali Şahin ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’e Kazakların milli giysisi Çapan giydirildi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı konuşmacılara birer şilt hediye etti.

İki gün devam edecek sempozyum kapsamında Hoca Ahmet Yesevi’nin türbesinin resim ve fotoğraflarının yer aldığı “Ahmet Yesevi” isimli bir serginin de açılışı yapıldı. Sergide Hoca Ahmet Yesevi’nin 63 yaşından sonra yaşadığı çilehane’nin bir maketi de bulunuyor. Ayrıca katılımcılara “Osmanlı Şerbeti” ismi verilen ve 24 çeşit bitkiden 48 saatte hazırlanan şerbet ikram edildi.

Açılış konuşmalarının ardından “Hoca Ahmed Yesevi’nin Hayatı, Fikirleri ve Divan-ı Hikmet” ve “Ahmed Yesevi’nin Takipçileri” konu başlıklarında oturumlar gerçekleştirildi.

Bağcılar’da Holiday İnn Otel’de gerçekleştirilecek sempozyumda,  Hoca Ahmed Yesevi’nin Hayatı, Fikirleri ve Divan-ı Hikmet, Ahmed Yesevi’nin Takipçileri, Orta Asya’dan Balkanlar’a Ahmed Yesevi’nin Tesirleri, Dünden Bugüne Eserlerde Yesevilik, Yesevilik Araştırmaları konu başlıkları altında beş oturum gerçekleştirilecek.

Programın açılışını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mehmet Ali Şahin Yapacak. Açılış oturumuna ayrıca, Devlet Bakanı Faruk Çelik, İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Osman Horata katılacak.

AHMED YESEVİ KİM?
Kazakistan’ın Çimkent Şehri’nin Sayram bölgesinde 1093’te doğan Hoca Ahmed Yesevi, ilk eğitimini Babası Hace İbrahim Şeyh’ten almıştır. Daha sonra Buhara ve Semerkant’ta Şeyh Yusuf Hemedani’nin yanında eğitimini tamamlayan Yesevi’nin müritleri Anadolu başta olmak üzere bütün dünyaya dağılmıştır. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük katkısı olan Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli gibi çok sayıda Anadolu ereni Hoca Ahmed Yesevi’nin fikirlerinden esinlenmiştir.  Yesevi 1166’da yine Kazakistan’ın Türkistan şehrinde vefat etti.

Bu yazımızı okuyan 1.307. takipçimizsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir