SAĞLIKYAŞAM

Alkol kullanımı beyin gelişimini yavaşlatıyor

Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesinin (OHSU) alkolün rhesus makak maymunları üzerindeki etkilerini incelemek üzere yaptığı araştırmada düzenli bira tüketiminin beynin büyümesine olumsuz etki ettiği görüldü. Vücut ağırlığının her bir kilogramına bir gram alkol (bir insanın günde dört bira içmesine tekabül ediyor) verilen maymunlarda yıllık beyin gelişiminin yaklaşık yüzde 47 oranında azaldığı görüldü.

Araştırmacılar beyin büyümesinde, serebral beyaz maddede ve korteks altı talamusta yaşanan gerileme MRI taramalarıyla ergen ve genç yetişkin maymunlarda beynin büyümesinin incelenmesi ile ortaya çıktı. Maymunlar etanol ya da alkollü içecekler tükettiler. Alkol alımı, beslenme, günlük rutinler ve sağlık durumları özenle takip edildi.

Bu çalışma, daha önce alkolün insanlarda beynin gelişimine etkisi üzerine yapılan çalışmaların bir devamı olması amaçlanarak gerçekleştirdi. Ancak insanlar üzerindeki deneyler, alkol kullanmaya yaşı tutmayan bireylerin ne kadar alkol kullandıklarına dair kendi ifadeleri baz alınarak gerçekleştirildiği için veriler çok da güvenilir değil. OHSU Primat Merkezinde Sinirbilimi Bölümünde görevli Prof. Dr. Christopher Kroenke bu çalışmanın şu konu hakkındaki belirsizliği ortadan kaldırdığını söyledi: “Ölçümlere göre alkol kullanımı beyin gelişimini yavaşlatıyor.”

Büyümede yüzde 46,75 yavaşlama

Çalışma aynı zamanda rhesus makaklarında geç ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde normal beyin büyümesinin 1,87 yılda 1 mm olduğunu belirledi. Yani çok alkol kullananlarda görülen yılda 0,25 mm büyüme, normalden yüzde 46,75 daha yavaş bir büyüme anlamına geliyor. İnsanlarda da günde dört bira içen bireylerin beyninde de büyümenin benzer bir şekilde etkilendiği düşünülüyor. Liseye giden gençlerin alkol satın alması yasak olduğu için bu kadar fazla alkol tüketmeleri çok mümkün olmayabilir ama üniversite yıllarında hala gelişimi devam eden gençlerin her gün alkol tüketmesi vücudun gelişimine önemli ölçüde zarar verebilir.

Ulusal Aşırı Alkol Kullanımı ve Alkolizm Enstitüsü tarafından fonlanan bu çalışmada alkol kullanımının beyne etkilerinin uzun vadede zihinsel sağlık ya da öğrenme alanlarında ne gibi sonuçlar doğurabileceğine dair herhangi bir ifadede bulunulmadı. Ancak araştırmacılar gelecekte yapılacak yeni araştırmalarla bu sorulara da yanıt arayacak.

Kaynak: OHSU

Bu yazımızı okuyan 21.624. takipçimizsiniz.

M. Kemal Yılmaz

1996 Tokat Reşadiye doğumlu. lise eğitimini Özel Birgül lisesinde tamamladı. Selçuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunu. Hobileri seyahat, yüzme, tarih ve felsefedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir