Amman Akdeniz’de Gizlenen Tarih
Ürdün, tarihi MÖ 9000 yılına uzanan köklü bir ülke. Orta Doğu’da Levant bölgesinde yer alan ülke, antik medeniyet meraklılarını tatmin edecek göz alıcı sit alanlarına ve dünyanın en eski kültürlerinden birine ev sahipliği yapıyor.
Varınca
Kraliçe Aliye Uluslararası Havalimanı, Ürdün’ün en büyük havalimanı. Orta Doğu’nun tarihî sit alanları ve iştah kabartan mutfağı ile duyularımı canlandırmak, el dokuması bir kilime dokunmak ve hiç dinmeyen ezan ve korna seslerini duymak için Amman’a geldim.
Amman, Ürdün geziniz için harika bir başlangıç noktası. Amman’ın ismi tarih boyunca pek çok kez değişmiş. Bir zamanlar Rabat Ammon, daha sonra Philadelphia ismi yerini günümüzdeki ismine bırakmış. III. yüzyıldan itibaren hem Yunanlıların hem Romalıların hâkimiyetinde olan şehrin dört bir yanında Greko-Romen tarzda mimari yapılar mevcut.
Öğle
Gezim kaliteli çaylar ve atıştırmalıklar sunan St. Regis Amman’daki Çay Salonu’nda yaptığım ikindi kahvaltısı ile başlıyor. Ardından şehirde yürümek istiyorum ve Amman’daki Al Rjoum Mahallesi’ne, Shams El Balad restoranına gidiyorum. Aile işletmesi restoran, mimarisi ve tarzıyla Beyrut esintileri taşısa da özünde Ammanlı. Ürdün izleri taşıyan Doğu Akdeniz lezzetlerinin sunulduğu bu restoranda yürüyüşle geçen bir günün ardından sizi memnun edecek sağlıklı ve lezzetli seçenekler bulabilirsiniz.
Akşam
St. Regis Amman Oteli’nin yeni hizmetleri arasında, 1912’de Titanic’te donarak hayatını kaybeden ABD’li iş adamı ve şehir planlamacısı John Jacob Astor’ın annesi Caroline Astor’ın başlattığı ünlü Gece Yarısı Yemekleri de bulunuyor. Astor, New York sosyetesinin katıldığı ünlü akşam yemekleri düzenliyordu. St. Regis Amman Ürdün misafirperverliğinin esintilerini taşıyan kendi trendini başlattı.
Konuklar yapraklarla süslü yemek masalarının ve uzun şamdanların bulunduğu büyük balo salonuna giriyor. Yedi çeşit akşam yemeği, Ürdün ile otelin hem geleneksel hem modernin göz alıcı buluşma noktası olma özelliğini vurguluyor.
Sabah
Antik Petra şehri Ürdün’de görülmesi gereken yerlerden. Amman’dan yalnızca üç buçuk saat uzaklıkta bulunan, MÖ V. yüzyılda kurulduğu düşünülen antik şehir, Ürdün çöllerinde yer alıyor. Nebati Krallığı’nın başkenti Petra’da, kum taşı uçurumlara oyulmuş mezarlar ve tapınaklar bulunuyor. Petra’nın girişinden tapınak mimarisiyle ünlü yapılarının bulunduğu Al Khazneh’e (Hazine) uzanan 1 kilometrelik dar geçide Al Siq deniyor. Petra’da yürürken el çantalarından bilekliklere ve magnetlere kadar zanaat eserleri satan pek çok Bedevi tezgâhı göreceksiniz. Petra’nın tamamı için üç gün gerekiyor ama yalnızca bir gününüzü ayırabiliyorsanız sekiz saate ihtiyacınız olacak.
Öğle
Amman, semavi dinler için önemli bir yere sahip. Amman şehri ve Nebo Dağı’ndan İsa’nın Ürdün Nehri kıyısında vaftiz edildiği yere, Ümmü Kays’tan Lut Mağarası ve Vaftizci Yahya’nın idam edildiği Mukawir Dağı’na kadar Ürdün’ün pek çok yeri Eski Ahit’te geçmekte. Buraları günübirlik gezmek mümkün.
Sonrasında Amman’a dönüp Arapçada albalad denilen şehir merkezinde dolaşın. Burada Ürdün’e özgü kırmızı beyaz puşilerden magnetlere çeşitli hediyelikleri bulabilirsiniz.
Ayrılmadan Önce
Hediyelik eşya alışverişi yaparken sosyal girişimciliği desteklemek istiyorsanız Amman’ın Beşinci Bölgesi’nde yer alan Jordan River Designs sergi salonu sizin için doğru adres. Bu salon, Ürdün kültürünü tanıtan ve kadınlara gelir sağlayan el yapımı nakış ürünleri, ev mefruşatı, moda aksesuarları, el sanatları ve çömlekler üreten kadın zanaatkârların çalıştığı bir yer.
Buradan çıktıktan sonra Roma Tiyatrosu’na gidiyorum. Yakın zamanda restore edilen ve Roma dönemindeki Philadelphia’yı yansıtan bu büyük yapı her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Son durağım ise misafirlerine Amman’ın Tunç Çağı’ndaki görünümünü inceleme fırsatı veren ünlü Amman Kalesi oluyor. Tüm şehrin ayaklarınızın altında olduğu yüksek bir tepede yer alan ve Jebel Al Qala’a adıyla da bilinen bu kale iki önemli yapıyla öne çıkıyor: Herkül Tapınağı ve Emevi Sarayı.
Kaynak: Allyson Porter – Ahmad Abdo – Getty Images Turkey