SEYAHATTÜRKİYE

Anadolu’nun Saklı Hazinesi: Kastamonu

Dağlar Dolusu Ormanları, Bakir Sahilleri Ve Yaşayan Zengin Kültürüyle Kastamonu, Keşfedilecek Büyük Bir Dünya Sunuyor. Zihnimde her kentin bir rengi vardır. Örneğin Mardin sarıdır, Erzurum ise beyaz. Kastamonu’yu ise tek renkle ifade etmek zor… Mavi-yeşil iki ana renk ve bunların altında onlarca ara tonların yansıdığı bir kent burası. Geçmişte ticaret yollarının ana aksında yer almasa da coğrafyasının zenginliği ile her zaman bir cazibe merkezi olmayı başarmış Kastamonu. En önemlisi ise Anadolu Türk kültürünün rafine değerlerini barındıran ve yaşayan bir kültür havzası olması.

Kastamonu yılın her dönemi farklı güzellikler sunar. Her dem taze denir ya, işte tam böyle bir iklimin şehri. Baharda her yer çiçeğe keserken yazın deniz ve kumsallarıyla davetkârdır. Sonbahar bir renk senfonisi, kış ise Ilgaz Dağları’nda beyaz bir sonsuzluktur burada. Öyle bir şehir ki kanyonları, yaylaları, doğal plajları ve kayak tesisleriyle her zevke uygun güzelliklere fazlasıyla sahip.

SEÇKİN KÜLTÜR MİRASI Kastamonu bu toprakların kültür birikiminin önemli eserleriyle dolu. 16. yüzyıl başlarında dönemin kadısı Nasrullah Efendi’nin adını taşıyan Nasrullah Camii, kent merkezinde bir mimari zarafet örneği olarak çıkıyor karşımıza. İç mekân tezyinatı ile hayranlık uyandıran camideki hat yazılarının büyük kısmı Kastamonulu hattat Ahmet Şevki Efendi’nin elinden çıkma. Minberi ise yöredeki özgün ahşap işleme sanatının en görkemli örneklerinden biri.

Kentin en önemli değerlerinden biri de Şaban-ı Veli Camii ve Külliyesi. Külliyeye adını veren meşhur mutasavvıf ve din âlimi Şeyh Şaban-ı Veli, Osmanlı döneminde hem İstanbul’da Fatih Medresesi’nde hem de Kastamonu’da ders veren, dünyaca tanınmış bir zat. Kastamonu Kalesi, saat kulesi, İsmail Bey Camii ile Bayraksız Sultan Türbesi, kentin zengin kültür eserleri arasında ilk akla gelenler.

ÇİVİSİZ CAMİ Kastamonu – Daday arasındaki Kasaba Köyü’ndeki Çivisiz Cami tam bir başyapıt. 1366’da Emir Mahmut Bey’in yaptırdığı cami dıştan oldukça sade görünüyor. Bu yapı süslemeleri kadar inşa tekniğiyle de farklı; ahşap unsurların bindirme tekniği ile çivisiz olarak birbirlerine tutturulduğu nadir örneklerden biri. Mihrabın iki yanında yer alan ve deprem anında binanın yatıp yatmadığını gösteren mermer sütunlar hâlâ kendi etrafında 360 derece dönebiliyor.

KARADENİZ’İN EN GÜZEL KÖYÜ: EVRENYE İnebolu, Kastamonu’nun denize bakan yüzü. Kurtuluş Savaşı’ndaki katkıları nedeniyle İstiklâl Madalyası ile ödüllendirilen İnebolu, tarih, kültür ve tabiat zenginlikleriyle göz dolduruyor. İnebolu’ya giderseniz ilk görmeniz gereken yer ise Evrenye Köyü. Adını ahilik teşkilâtının piri Ahi Evren’den alan köyün namı Evliya Çelebi’ye kadar uzanıyor. Evrenye’ye uğrayan meşhur gezginimiz ünlü seyahatnamesinde köyün güzelliğini, halkının çalışkanlığını, asırlık çınarlarını, denizinin ve ikliminin letafetini kendine has üslûbu ile uzunca anlatır. Yaz tatili için alternatif ve cazip bir rota olan Evrenye’ye sonbahar ve kış sezonlarında giderseniz taze deniz ürünleriyle harika bir ziyafet çekersiniz.

DADAY’DAN AZDAVAY’A Bu aylar, Kastamonu’nun eşsiz doğasını keşfetme zamanı. Sonbahar renkleri eşliğinde bir yolculuk için Daday’dan yerel kıyafetleriyle ünlü Azdavay’a uzanabilirsiniz. Son yıllarda at çiftlikleriyle tanınan Daday’da yapacağınız bir sonbahar tatili ilginç bir deneyim olabilir. Binicilik, yöresel lezzet durakları ve keyifli orman yürüyüşleri vadeden Daday’da misafirlerin konforu için her şey düşünülmüş.

KASTAMONU REHBERİ SIRA DIŞI LEZZETLER DİYARI Kastamonu’yu Anadolu’nun saklı hazinesi kılan özelliklerinden birisi de kuşkusuz sahip olduğu zengin mutfak kültürü. Uzmanlar Kastamonu mutfağında Anadolu’da her yerde bulunmayan sekiz yüzü aşkın lezzet keşfetmiş durumda! Şifalı üryani eriği, yöreye özgü teknikle pişirilen etli ekmek, büryan kebabı, çorbaları, mantar ve yabani ot yemekleriyle Kastamonu, lezzet avcılarında bağımlılık yapacak bir zenginliğe sahip.

ILGAZ’DA KIŞ TURİZMİ Konforlu ve her bütçeye uygun konaklama olanakları, iki büyük kayak pisti ve İstanbul’a yakınlığıyla Ilgaz, kış turizminin son yıllardaki yükselen değeri.

TAHTA KAŞIKLAR Azdavay’ın merkezindeki çarşı alışveriş için ideal. Buradan ıhlamur, fındık, sarımsak, kızılcık ve kuşburnu marmeladı ile taze meyveler alabilirsiniz. Ayrıca kasaba merkezindeki dükkânlarda şimşir ağacından yapılmış kaşıklar, el yapımı plastik bebekler, yöresel giysi ve dokumalar satılıyor.

VALLA KANYONU Pınarbaşı ilçesi yakınlarındaki doğal alan, dünyanın dördüncü büyük kanyonu olarak anılıyor. Gittikçe derinleşen kanyonda rehber ve ekipmanla gezmenizi öneririz.

Bu yazımızı okuyan 1.307. takipçimizsiniz.

Süleyman Arif Yükselen

1983 Karabük doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Karabük'te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği bölümü mezunu. Çalışma hayatına Savunma Sanayi ile ilgili özel bir firmada Ar-Ge mühendisi olarak başladı. Sonrasında İstanbul'da yurt dışında işler yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştı. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu TKDK da Uzman olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir