EKONOMİHABER

Asgari Ücret 2019 ve Milli Ekonomide Mali Disiplin

Bilindiği üzere 2019 yılı asgari ücret net 2.020,90.-₺ olarak açıklanmıştır. Bununla birlikte Asgari ücrete 2019 yılında %26,05 oranında bir zam yapılmış oldu. Asgari ücret komisyonu tarihinde ilk defa oy birliği ile asgari ücretin artış oranına karar vermiş oldular.

Ülkemizin milli atılımları ardı ardına yaptığı bu tarihi süreçte Devlet yetkililerimiz Davos’ta halen devam etmekte olan Davos Zirvesine katıldı. Burada yapılan oturumlarda, ekonomik anlamda ülkemizin nerede olduğu ve nasıl bir yol izlediği Dünya’ya anlatıldı.

Devlet yetkililerimiz; Asgari ücretin %26,05 oranında artışı ülkemizin mali ve ekonomik gücünü sarsmayacağını özellikle vurgulamıştır.

Bir soru üzerine;
“Böyle bir yansımayı öneren ekonomistlerin temellerinin ne olduğunu anlıyorum. Ancak, analitik bir bakış açısıyla, bu argüman hakkında iki önemli şüphem var. Bunlardan ilki, Türkiye’de TÜFE’nin temel etmeni uzun zamandır döviz kuru. Asgari ücretliler genellikle paralarını temel mal ve hizmetlere harcıyorlar. Bu yüzden, bu cephede oldukça sınırlı bir döviz talebi bekliyorum. Dolayısıyla, döviz kurundaki etki hiçe yakın olacak.

İkincisi, ekonominin durumu ile ilgili. Negatif bir çıktı açığımız var. Yani, toplam talep, toplam arzdan düşük. Asgari ücret artışı, bazı mal ve hizmetlerde artan talebe dönüşecektir. Bu kesin. Ancak, kapasite kullanımı göz önüne alındığında, ekonominin artan talebi karşılamak için ek mal ve hizmetler üretmek için yeterli alana sahip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, asgari ücret artışının enflasyon üzerindeki etkisi konusunda iyimserim. Etkisi oldukça hafif olacak.” demiştir.

Mali disiplin bir ülkenin; Kamu harcamalarını kısıtlaması, gelirleri artıracak çalışmalar yapması ve borç yönetimini doğru şekilde ilerletmesi ile ulaşılabilecek faiz hariç bütçenin fazlasının vermesi anlamına gelebilir.

Develet yetkililerimiz Davos’ta bir söyleşide “mali disiplin den taviz yok” dedi. Türkiye Ekonomisini canlandırmak için birtakım adımlar atılmıştır. Bu adımlar ekonomik büyüme ve disiplini bozmayacağını belirtmiştir.

Davos’ta Dünya Ekonomik Formu (WEF) bu yıl 49′ uncu kez düzenleniyor. Türkiye bu foruma Bakanlık düzeyinde katılım sağlamıştır. Bu yılki Davos zirvesinin ana teması küresel iklim değişiklikleri olmuştur. İlkim değişikliklerinin ekonomiye etkisi görüşülmektedir.

Bu yazımızı okuyan 1.990. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir