GENEL

‘Asker Ayşe’ Selin Demiratar

Arkadaşlar bu yazıda Selin Demiratar ile yapılan bir röportajı paylaşmak istedik. Biyografi için burayı, detaylı bilgi ve yorumlar için burayı, R TRT’nin yeni dizisi ‘Dur Yolcu’da Ayşe’yi oynayan ve ölen kardeşi Ahmet’in intikamını almak için asker olan Selin Demiratar, silaha ve orduya hiç de yabancı değil. Babası emekli subay olan oyuncunun büyük dedesi de Sakarya gazilerinden… Çekimleri Yalova’nın Çınarcık yolu üzerinde devam eden ‘Dur Yolcu’nun setindeyiz. Çadırlar, toplar, tüfekler, esir Anzak askerleri ve siperden sipere koşan Türk neferleri. Röportaj için sözleştiğimiz Selin Demiratar’ı (Acı Hayat’ın Nermin’i) arıyor gözümüz. Tam soracakken bir askerle burun buruna geliyoruz. ‘Ben bu askeri bir yerden tanıyorum sanki. Selin Demiratar değil mi bu?’ Soruya cevap, Herkül fotoğrafçımız M. Ali Poyraz’dan geliyor: ‘Evet abi ta kendisi.’ ‘Acı Hayat’, ‘O Kadın’ ve ‘Lise Defteri’ gibi yapımlarda ne kadar kadınsa, ‘Dur Yolcu’da da o kadar erkek olmuş Demiratar. Ayşe karakterini oynuyor ve kardeşinin intikamı için onun kimliğiyle askere gidiyor. Alnına düşen kabalağı ve silahıyla tam bir asker Demiratar… Biz daha merhaba demeden ‘Üniformamı çıkarıp geliyorum.’ diyor. Belli ki askerlik onu bir hayli yormuş. Dizide rol almaya nasıl karar verdiğinden başlıyor anlatmaya. Babasının asker oluşundan mıdır bilinmez ama askerliğe karşı aşırı bir sevgisi var. Hem de alsalar ‘ilk giden ben olurum’ diyecek kadar. ‘Dur Yolcu’nun kendisinde bıraktığı hisleri anlatıyor. Ve tabii ki dedesinin vatan için nelere katlandığını…

‘Acı Hayat’ ve ‘O kadın’ gibi projelerin ardından, ‘Dur Yolcu’da silah kullanan, at binen bir askersiniz. Neler hissediyorsunuz?

Bu kadar erkek içinde olunca doğal olarak erkeksi oluyorsunuz. Çekilen filmler erkek ağırlıklı olduğu için kadınlar genellikle benzer karakterler etrafında dönüp duruyor. O yüzden bu proje benim için çok farklı. Saçımın alt tarafını kazıttım sadece. Atmosfer plato derken ben de kendimi asker gibi hissetmeye başladım zaten.

Küçükken asker olmak istiyormuşsunuz. Babanızın asker olmasının etkisi var mı bunda?

Babama olan hayranlığım var, belki ondan dolayı, belki de hep askerin içinde yetişmiş olmamın etkisi. Askerî ortamı ve disiplini seviyorum.

Dizide Ayşe’yi oynuyorsun. Bu karakter hakkında ne düşünüyorsun?

Muhteşem bir karakter. Yaşanmış bir olay. Kurtuluş Savaşı döneminde öksüz kalanlar belki tecavüze uğramamak, belki de mücadeleye katılmak için saçlarını kestirmişler. Yıllar önce bir dergide okumuş ve etkilenmiştim. Kadın, askerden döndükten sonra üniformasını çıkarmıyor. Tıraş olmuş, hiç evlenmemiş ve kahvede nargile içip bütün ömrünü öyle geçirmiş.

Oynadığınız, dergide gördüğünüz hikâye mi?

Tam olarak değil. Ayşe, iki tane kadının yaşadıklarından birleştirilmiş bir hikâye. Bir tanesi savaşta 50 kurşunla ölüyor. Diğeri ise bir muhtar ve 20 tane asker göndereceğine söz veriyor. Bunlardan biri de oğlu. Ama oğlu gidemeden ölüyor. O da kızını gönderiyor.

Babanız, rolünüz için ne düşünüyor?

Çok beğeniyor. Hangi meslek grubunu seçersen seç, ama yaptığın işin en iyisini yapmaya çalış, der. Küçükken çok sık giderdim babamın yanına. Silah tutmayı o zamanlarda görsem de rol için biraz çalıştım. Büyük dedem de Sakarya Meydan Muharebesi’nde er olarak savaşmış bir gazi. Kars’tan İzmir’e kadar yürümüş. Onun da ailesini öldürmüşler. O dönem de çok mücadeleler yaşanmış. Annem hâlâ anlatır.

‘Dur Yolcu’ duygusal bir dizi. Senaryonun gerçek olaylardan alınması sizi etkiliyor mu?

Etkileniyorum tabii ki. Biz şu anda bu kadar rahat yaşayabiliyorsak dedelerimiz sayesinde. Keşke Osmanlı tarihi de çekilse. Anadolu’da bir sürü hikâyeler var. Genç neslin öğrenmesi açısından bu yapımlar önemli. Askerlik yapıyor gibiyim burada.

‘Acı Hayat’ın izlerini silmiş gibi görünüyorsunuz. Sokaktaki insanların bakışı nasıl?

‘Dur Yolcu’daki oyunculuk ile ‘Acı Hayat’ çok farklı. Altı ay yüzümü dinlendirmek için ara verdim. Bu dönemde çok projeyi geri çevirmek durumunda kaldım. Zaten çoğu Acı Hayat’a benziyordu. ‘Gazi’den de istediğim gibi gitmediği için ayrıldım. Dur Yolcu gelince hiç düşünmedim. Bu rol her oyuncuya gelmez. Şimdi kabul etmeseydim böyle bir karakteri bir daha canlandıramayabilirdim. ‘Dur Yolcu’ yeni olduğu için sokaktaki insanlar Nermin olarak yaklaşıyorlar. Ama kısa sürede izleyici Ayşe’ye alışacaktır.

Yüzümü dinlendireceğim demiştiniz, bazı çevrelerde ukalalık gibi algılandı…

İki sene boyunca Nermin, ‘Acı Hayat’ta insanların benimsediği karakter oldu. Oradaki aşk çok gerçekçi bir aşktı, o yüzden de insanlar o kadar inandı. Nermin’i unuturmalıyım ki diğer işlerimde başarılı olayım. Ukalalık olsun diye söylenmiş bir şey değildi. Şu andaki iş çok doğru bir proje. Belki izleyicilere tuhaf gelebilir. Bu da doğru yerde olduğumu gösterir…

Oynamak istediğiniz bir karakter var mı?

Sağır-dilsiz oynamayı çok istiyorum mesela. Nedenini bilmiyorum ama içimden böyle geliyor. Beni biraz strese sokacak bir iş.

Kadınları askere alsalar ilk giden ben olurum

“Türkiye’de kadınları askere almış olsalar inanın ilk giden ben olurum. Çok değişik bir duygu olsa gerek. 15 ay bin bir çeşit insanla aynı mekanda bulunuyor ve onları tanıyorsun. Hem de tam bir disiplin içinde. Hayat için de büyük bir tecrübe. Erkekler askere korkarak bakıyor, askere gitmek istemiyorlar. Ben ise çok şey öğreten bir yer olduğuna inanıyorum.”

Savaşın sadece erkek işi olmadığını öğrendim

“Kadınların Çanakkale Savaşı’nda bu denli aktif olduğunu bilmiyordum. Sadece mermi taşırlar zannediyordum. Keskin nişancı kadınların olduğuna dair belgeler bile var. Sadece erkeklerin değil, kadınların da savaşlarda yer aldığını görüyoruz. Bunu bilmeyen pek çok insan vardır. O yüzden de tarihî filmler önemli. Tabii ki doğruları yansıtmak şartıyla. Tarihî bir şey yaptığınız zaman hata kabul etmeyen bir şey. ‘Dur Yolcu’ insanlara kadınların da savaştığını anlatıyor.”

Bu yazımızı okuyan 1.306. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir