Askerlikte önemli değişiklikler
Yeni Askerlik Kanunu’yla asker alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı’na devrediliyor. Tasarıya göre, askerlik meclisleri, ilk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri kaldırılacak. Muvazzaf subay ve astsubayların zorunlu hizmet süresi ise 15 yıldan 10 yıla düşecek.
İLK YOKLAMA VE YEDEKLİK YOKLAMASI TARİH OLACAK
Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Tasarıya göre, asker alma işlemleri Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB) yürütülecek. Askerlik şubeleri başkanlıklarınca kısa sürelerle teşkil edilen ve etkinliği kalmayan askerlik meclisleri, ilk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri tarihe karışacak. MERNİS, Adres Kayıt Sistemi ve MSB Bilgi Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulama alanı kalmayan ilk yoklama ve son yoklama işlemleri kaldırılacak. Yükümlülerin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin belirlenmesi işlemine ‘yoklama’ denilecek.
SAĞLIK MUAYENESİNİ AİLE HAKİMİ YAPACAK
Yoklama işlemleri yaklaşık 14 aya yayılacak. Böylelikle, yoklama kaçağı sayısı ve yoklama dönemlerinde askerlik şubeleri önünde oluşan yükümlü yoğunluğu azaltılmış olacak. Askerlik çağına gireceklerin kimlik bilgileri İçişleri Bakanlığı’nca her yıl ekim ayında MSB’ye bildirilecek. Yükümlülerin sağlık muayeneleri, aile hekimlerince yapılabilecek. Fakülte ya da yüksek okul öğrencilerinin askerliği erteleme şartlarından olan okula devam mecburiyeti ve iki yıl üst üste sınıfta kalmama zorunluluğu kaldırılacak.
FAKÜLTE VE YÜKSEKOKUL MEZUNLARINA SUBAYLIK YOLU
Yoklama için askerlik şubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenler veya kendiliğinden gelenler, asker hastanesinde muayene ettirilecek. Bu kişilere 100 TL idari para cezası verilecek. Fakülte veya yüksekokul bitiren kadın veya erkekler, gerekli şartları taşımaları halinde muvazzaf subay olmak için başvurabilecek. Subaylığa atananlar, askerî eğitimin ardından bir yıllık deneme süresine tabi tutulacak.
Başarısız olan ve TSK ile ilişikleri kesilenlerden, devletin bu sürede yaptığı masraflar, kanunî faiziyle tahsil edilecek. Muvazzaf subayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indirilecek. Diğer kamu personellerinde olduğu gibi TSK personeli de birinci derecenin dördüncü kademesine kadar yükselebilecek. Halen görevde olan personel ile emekli adi malul, vazife malullüğü, aylığı bağlananlar ile dul ve yetim aylığı alanların intibakları gerçekleştirilecek. Sözleşmeli olarak 10 kişiye kadar Genelkurmay başkanı danışmanı çalıştırılabilecek.
Kaynak: ensonhaber