Başarılı gençler
Başarılı olmayı kim istemez ki? İyi bir eğitim almak, iyi bir iş sahibi olmak her gencin hayalidir. Diplomalı işsizlerin her geçen gün çığ gibi büyüdüğü ülkemizde bunu gerçekleştirmek öyle kolay değildir. Ama bugün çok önemli kurumlarda ciddi sorumluluklar alan gençlerin sayısının her geçen gün arttığı da bir gerçek. Yolun başındaki her genç akranlarının bu başarısını merak eder. Onların tecrübelerinden faydalanmak ister. Peki bu arkadaşlar başarıya nasıl ulaştılar? Nasıl bir hikayeleri var? Genç yaşta bu kariyere ulaşmak için neler yaptılar? İşte İbrahim Eryiğit de bu soruların peşine düşen gençlerden birisi. http://www.basariligencler.com’un kurucusu ve editörü. 25 yaşında.
basariligencler.com 7 Nisan 2008’de bir kitaplaştırma projesinin web yayını olarak kuruldu. Sitede bugüne kadar 19 gençle yapılan röportaj yayınlandı. Röportajları İbrahim Eryiğit yapıyor. Site genç kalemlere de açık. Mihraç Cerrahoğlu, Sinan Gülebaş, Ubeydullah Tanrıöver, Mehmet Cihangir gibi genç isimler de yazılarıyla başariligencler.com’a destek veriyor. Sitenin üyelik sistemi yok. Herkes siteye girip yazılanları okuyabiliyor, yorum yapabiliyor. “başariligençler”in ‘facebook’ta da bir grupları var. Sitede yakın zamanda “genç köşe yazısı” yarışması olacak.
Sitenin yöneticisi İbrahim Eryiğit, kendi alanında başarılı gençlerin röportajlarının yer alacağı bir platform oluşturmak amacıyla yola çıktığını söylüyor. Eryiğit, kuruluş amaçlarını şöyle açıklıyor: “Başarılı gençlerle yapacağımız röportajlarla onları yakından tanıyacak ve onlardan bir şeyler öğrenerek motivasyonumuzu artırmaya çalışacağız. Bununla birlikte ‘Genç Köşe’ ile okuyucu gençlerimizin daha başarılı olabilmesi için bir rehber olma amacındayız. Her geçen gün kendini geliştirmenin etkisiyle gençlerin ve kendini genç hissedenlerin buluşacağı bir portal olan basariligencler.com iyiyi, güzeli, doğruyu, samimi ve faydalı olanı verebilirse kendini mutlu sayacaktır.”
İbrahim Eryiğit, projenin birçok insandan takdir görmesinin kendisini mutlu ettiğini belirtiyor. “Böyle bir çalışmaya gerçekten çok ihtiyaç varmış inanın.” diyen Eryiğit “Umudumu bu proje ile kazandım.” ya da “Hayatın anlamını kaybetmeye başlarken buraya rastgeldim.” tarzında yorumlar aldığını söylüyor.
Sitede röportajına yer verilen gençlerin çoğu 1980 yılından sonra doğmuş. Başarı öykülerine yer verilen isimler şöyle: Abdülbaki Yavuz, Erdem Genç, Ezgi Harmancı, Ali Rıza, Efe Sıvış, Münteha Mangan, Betül Cemre Yıldız, Gökhan Okur, Tuğba Karademir, Selim Şumlu, Aykut Karaalioğlu, Emrah Kaya, Mehmet Bahadır Er, Nurettin Özdoğan, Ceren Karaçayır, Tamer Şahin, Mihraç Cerrahoğlu, Hakkı Alkan, Ozan Karakoç.
Nasıl başardıklarını anlatıyorlar
Abdülbaki Yavuz’la Altın Portakal’a aday en genç yönetmen seçildiği için görüşülmüş. 8 yaşında Türkiye’ye ilk altın madalya kazandıran Tuğba Karademir bugün 23 yaşında. Karademir de sitede başarı hikayesini anlatan gençlerden. Adı Yok dergisinin editörü Ezgi Harmancı (21) ile şiir ve edebiyat üzerine konuşulmuş. Harmancı yazıyla ilgili kendisine bir gelecek tasarlayanlara şöyle sesleniyor: “Yazmak için birikim gerekli. Çok okumak, insanı anlamak, düşünmek, hissetmek gerek. Kimse yazar doğmuyor. Yazmayı öğrenene kadar çaba göstermek lazım. Ben de bu yolda yürüyorum. Tavsiye değil paylaşım olur yani söylediklerim yalnızca. Bu iş gerçekten sevmeden olmuyor.” Dünya 3.sü satranççımız Betül Cemre Yıldız (19) da bu spora nasıl başladığını, başarıyı nasıl yakaladığını anlatıyor. “Herkesin satranç oynaması gerektiğine inanıyorum. Profesyonel olmasa da hobi olarak insanın hayatına yardımcı olabilecek bir spor.” diyor. Sitede başarı hikayesiyle yer alanlardan biri de Zaman Gençlik okurlarının yakından tanıdığı bir isim: Nurettin Özdoğan. Özdoğan, 22 yaşında. Üniversite son sınıf öğrencisi. Dünyanın en büyük yönetim danışmanlık firmalarından birinde çalışıyor; köşe yazarı, TV programcısı gibi sıfatları başarıyla taşıyor. 25 yaşında 3 şirketin ortağı olan Erdem Genç de, girişimciliğini genç arkadaşlarıyla paylaşıyor. Genç, “Sürekli çabalamak, kurcalamak lazım. Sürekli bir çaba sonucunda mutlaka bir şeyler oluyor, bir sonuç alıyorsunuz. Bir de yanınızdaki insanlar çok önemli. Mutlaka sırtınızı güvenle yaslayacak iyi birer ortakla yola çıkmanızı veya en azından yakın çalıştığınız kişilerin bu şekilde olmasını öneririm.” diyor. National Geographic Dergisi 2007 yılı fotoğraf yarışmasında İnsan kategorisinde Türkiye birinciliği ve dünya ikinciliği alarak adını duyuran fotoğraf sanatçısı Ceren Karaçayır ise fotoğrafa ilgi duyanlarla tecrübelerini paylaşıyor.
Zaman * Cumartesi * MURAT TOKAY