Bayram sonrasında beslenme nasıl olmalı
Bayram bitince vücudu ve sindirim sistemini dinlendirmek için ne yapmak gerekiyor? İşte cevabı… Bayram boyunca etleri, yemekleri ve tatlıları yedik. Peki bayram bitince vücudumuzu ve sindirim sistemimizi dinlendirmek için ne yapmamız gerekiyor? ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış bu konuda önerilerde bulundu.
Hafif bir kahvaltıyla güne başlayın
Gece uykuda yavaşlayan metabolizmanın ardından günün ilk öğünü olan kahvaltı metabolizmayı harekete geçirmek için çok önemlidir. Kahvaltı içeriğinde poğaça, börek, kızartma gibi mideyi yoracak besinlerden uzak durun, tam buğday ekmeği, peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri tercih edin.
Bol bol su için
Yemek sırasında su içmek sindirimi yavaşlatabilir. Yemekle beraber su içildiğinde çiğneme esnasında başlayan hazım işlemi zarar görür, yemeklerin hazmedilmesi zorlaşır. Yemekten önce su içmek ise midede hacim kaplayacağından tokluk hissi yaratabilir ve böylece daha çabuk doygunluğu sağlar.
Günde en az 4-5 öğün yaparak metabolizmanızı hızlandırın
Gün içerisinde ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme kan şekerini dengeleyerek vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Bu yüzden 3-4 saat ara ile öğünlerinizi programlayarak ana öğünlere çok aç girmeyi önleyebilirsiniz.
Meyveyi dikkatli tüketin
Meyveler vitamin, mineral, posa-lif açısından oldukça yararlıdırlar fakat aşırı tüketiminin fazla enerji ve şeker fazlalığına yol açar. Sağlıklı bir kişi gün içinde 3-4 porsiyon kadar tüketilmelidir. 1 porsiyona denk gelen meyvelere örnek verecek olursak 30 adet küçük üzüm, bir orta boy şeftali, bir küçük boy elma veya yarım adet muz.
Hareketli olun
Fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyen spor haftada 150 dakika düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekerini dengelediği, kolesterol düşürmeye yardımcı olduğu, kilo kontrolüne destek sağladığı ve barsak düzenine yardımcı olduğu unutulmamalıdır.