Berat Kandili : Rahmet Gecesi
esSelamu aleyküm hayırlı günler saygıdeğer misafirlerimiz,
Eğer bu yazıyı okuduğunuz zaman aynı zamanda Berat Kandili ise, kandilinizin mübarek olsun. Rabbimiz cümlemizin tüm günahlarımızı affeylesin. Berat (Beraat, Berâet) Kandili, rahmet gecesi konusunda bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Dünya hayatının her yılında bazı özel gün ve vakitler vardır. Rahmet Gecesi olarak da bilinen Berat Kandili adı verilen bu özel vakit İslami yani Hicri Takvimde Şaban ayının on beşinci gecesidir. Miladi takvimde ise 2019 yılında 19 Nisan Cuma gününü 20 Nisan Cumartesiye bağlayan geceye denk gelmektedir.
Arapça’dan dilimize geçen Berat kelimesi lugatta ; temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma, borçtan kurtulma gibi mânâlara gelir.
Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde Berat Gecesi
Kur’ân-ı Kerim’de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Cenâb-ı Hak Peygamberimize hitaben şöyle buyurmaktadır:
“Ayetlerimize inananlar sana geldiğinde onlara de ki: ‘Selam size! Rabbiniz merhamet etmeyi bir lütuf olarak kendine yazdı. Gerçek şu ki, sizden kim bilmeyerek bir kötülük yapar da ardından tövbe edip kendisini düzeltirse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir.’”
Kur’an-ı Kerim – En’âm Sûresi 6/54.
Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, kötü işlerden, kişilerden ve zümrelerden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır. Peygamberimiz aşağıdaki Hadis-i Şeriflerinde :
“Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler.” buyurmuştur.
Hazreti Muhammed (sav) (Nesai, Beyheki, A, Münzir)
“Şaban ayının 15. gecesi, rahmet-i ilahi dünyayı kaplar, herkes affolur. Ancak haksız yere müslümanlara düşmanlık besleyen ve Allahü teâlâya ortak koşan mağfiret olunmaz.” buyurmuştur.
Hazreti Muhammed (sav) (Beyheki)
“Allahü teâlâ, Şabanın 15. gecesinde müşrik ve müşahin hariç herkesi affeder.” buyurmuştur.
Hazreti Muhammed (sav) (İbni Mace)
Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz‘dan Dünya semasına inzal olduğu yani toptan indirildiği gecedir.
Kadir Gecesi’nde ise Peygamberimize tenzil olmuştur yani ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır.
Berat Kandili, Allah’ın (cc) rahmet, lütuf ve mağfiretinin daha fazlasıyla tecelli ederek, kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zamandır.
Günahlarımızı itiraf edip, affedilmek için dua ederken, aşağıdaki konularda da hayırlı isteklerde bulunabiliriz.
Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sav) Berat Gecesinin fazilet ve önemini şöyle anlatmıştır;
-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.
Allah Resûlü (s.a.s) Berât gecesinde yapılacak ibadetin, dua ve niyazın affedilmemize vesile olacağını bizlere şöyle müjdelemiştir:
“Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (Şaban ayının 14. ve/veya 15. günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ en yakın semaya tecelli ederek o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret (bağışlanma) dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş (afiyet) vereyim’ buyurur.“
Hazreti Muhammed (sav) (İbn Mâce)
BERAT KANDİLİNDE NELER YAPABİLİRİZ
Aslında şöyle düşünebiliriz dünyada herkesin affedilmesi için uhrevi alemden bir çağrı yapılıyor ve biz bu çağrıya nasıl cevap vereceğiz. Bu çağrıya nasıl cevap vereceğimizi, yapmayı tercih ettiğimiz davranışlarımız belirleyecektir.
En azından o gece televizyon, bilgisayar, cep telefonu başında gereksiz şeylerle vakit kaybetmek yerine, ailemizle, büyüklerimizle birlikte bulunup, hayırlı güzel konularda, sohbet etmek, tefekkür etmek de yararlı olacaktır inşaAllah.
Ailemiz, büyüklerimiz başta olmak üzere akrabalarımızı, dostlarımızı, arkadaşlarımızı arayarak veya en azından mesajla kandillerini tebrik etmemiz iyi olur inşaAllah. Küs ve dargın olduklarımızla barışmalıyız.
Bunların yansıra yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilebilir. Vefat eden Allah dostların, şehidler, yakınlarımız ve tüm müminler için dua edebilir, gündüzünde de kabirlerini ziyaret edebiliriz.
BERAT KANDİLİNDE OKUNACAK DUA:
“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”
Anlamı: “Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin.”
BERAT KANDİLİ NAMAZI: Salat-ül-hayr (Hayır Namazı)
Günlük beş vakit farz namazının haricinde Berat Gecesi için ayrı bir farz namaz yoktur lakin isteyenler 100 rekatlık Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilen bir namazı kılabilirler. Bununla ilgili kitaplar veya internetten namazın kılınışına bakılabilir.
Bu namaz kılamayanlar ise geceleyin de yatmadan önce 2-8 rekat arası teheccüd (gece) namazı kılabilirler. Kendimizin, ailemizin, tüm Müslümanların ve insanlığın affedilmesi için samimi şekilde dua edelim inşaAllah. Dualarınızda bizlere de ismen yer ayırsanız mutlu oluruz.
Tekrar kandilimiz mübarek olsun, Allah’a emanet olunuz.
Selam ve dua ile
Talha Çelik