Beyşehir Gölü
Buz kırıklarının yeniden donması ile oluşan görsel güzellikler fotoğrafçıları Beyşehir Gölü’ne çekiyor. Kuzey Kutbu’nu andıran görüntüleri fotoğraflayabilmek için iyi bir gözlem yeteneği, sabır ve bir de sıkı giyinmek gerekiyor.
Beyşehir Gölü sıcaklığın iyice düşmesi ile birlikte donar. Kıyılardan başlayarak gölün merkezine doğru donma esnasında çıkan lodos ise buzların kırılmasını, parçalanmasını sağlar. Kırık ve çatlak buzlar yeniden donduğunda gölde inanılmaz güzellikte doku ve desenler oluşur.
Beyşehir Gölü balıkçıları kayıklarını donmuş göl üzerinde suya kadar halatlarla çekerek götürür. Bu fotoğraf buzlar arasında tehlike atlatan karı koca iki balıkçının batan kayıklarından kendilerini buzların üzerine atarak kurtuldukları bir güne ait. Günün sonunda kayık, donmuş gölden yardımlaşmanın ve birlik olmanın gücü ile çıkarılır ve tamir için kıyıya götürülür.
Balıkçılar doğa şartlarına uyum sağlamayı, rüzgârı, akıntıyı ve dalgalar ile nasıl mücadele edileceğini babalarından veya tecrübeli balıkçılardan öğrenirler. Buzlar üzerine yansıyan silüet aslında balıkçının kendisini değil cesaretini ve doğa ile olan mücadelesini gösterir.
Göller bölgesinde yaşam her yıl farklı güzellikleri ve hikâyeleri beraberinde getirir. Buzlar arasında göle açılan balıkçıları insanlar sahilden izler ve sağ salim geri dönmeleri için dua ederler.
Doğa ile mücadelede balıkçılar yalnız değildir. Kadın balıkçılar söz verdikleri gibi “iyi günde ve kötü günde” eşlerinin yanında yerlerini alırlar.
Beyşehir Fotoğrafları
Fotoğraflar : Seyit Konyalı