Bilgisayarın Tarihçesi – İlk Bilgisayar
Dünyadaki sanayileşme akını ile bir ihtiyaç haline gelen, makine kontrolünden programlamaya kadar birçok çözümü içinde barındıran bilgisayarların tarihçesini sizler için araştırdım. Bilgisayar ihtiyacının doğmasından adım adım gelişme evrelerini yazımın devamına özetledim.İlk bilgisayar tarihi itibariyle 1830’lı yıllara dayanır. İngiliz Makine Mühendisi olan Charles Babbage’ın geliştirmiş olduğu makine, aslına bakarsanız gelecekteki bilgisayarın temelini oluşturacaktı. Babbage, her ne kadar tasarımını tam olarak tamamlayamamışsa da ilk bilgisayar olarak bu çözümleyeci makine kabul edilir.
1 – Çözümleyici Makine
1830 yılında Charles Babbage tarafından geliştirilen bu makine, dijital bilgisayarın öncüsüdür. Bu çözümleyici makine delikli kartlardan gelen komutlar uyarınca herhangi bir aritmetik işlemin yapılabilmesi öngörülüyordu. Ayrıca sayıların saklanabileceği bir bellek birimi, işlemlerin art arda ve sırasıyla yapılmasını sağlayacak ardışık kontrol ve bugünkü bilgisayarın daha birçok temel öğesi makinede yer alacaktı; ama bu makine hiçbir zaman tam olarak tamamlanamadı. Onun için ilk bilgisayar bu çözümleyici makine değil de, ikinci madde de yer alan Eniac kabul edilir.
2 – Eniac
Electronic Numerical Integrator And Computer (ENIAC), çok kaynakta ilk bilgisayar olarak kabul edilir. Amerikan Ordusu tarafından top atışlarındaki koordinat hatalarını ve zaman kaybını en aza indirmek için sipariş üzerine Pennsylvania Üniversitesi tarafından yapılmıştır. Eniac bugünkü bilgisayarların aksine devasa boyutlara sahipti. 167 m2 alan üzerine kurulu olan bu makine yaklaşık 40 ton ağırlındaydı. ENIAC’ın parçaları şu anda Washington’da ki Amerikan Ulusal Müzesinde sergilenmektedir.
3 – IBM System/360
1964 yılında IBM’in geliştirdiği System/360, bugün kullanılan ana bilgisayarlarla aynı tasarım olgusunu taşıması ile ayrı bir nesil olarak kabul edilir. IBM System/360 ekonomik ve ucuz olması bilgisayarların evlere kadar gireceğinin ilk işareti olarak kabul edilir.
4 – Datapoint 2200
Piyasada satılan ilk kişisel bilgisayardır. 1970 yılında Computer Terminal Corp şirketi tarafından Datapoint 2200 adı altında satışa sunulmuştur. Datapoint 2200, Intel mikroişlemciye sahipti.
5- Xerox PARC Alto
Xerox PARC Alto, ilk grafik arayüz ve ikonlara sahip kişisel bilgisayardır. Moues, hard disk’i ve Ethernet kartı ile günümüzdeki bilgisayarlara çok benzemekteydi. Xerox firması tarafından 1974 yılında satışa sunulmuştu.
6- TRS-80
TRS-80, bilgisayarı satışa çıkarılacağı duyurulmasının ardından 3000 kişi tarafından ön siparişi verilmişti; fakat TRS-80 hiçbir zaman satışa sunulamadı.
7- Apple II
1977 yılında Apple Bilgisayar tarafından Apple’ın ikinci versiyonu anlamına gelen Apple II adı ile piyasaya sürüldü. Önceki versiyonundan 15 yıl sonra ortaya çıkan Apple II, iş dünyası ve eğitim alanına hitap ediyordu.
8- IBM PC
IBM PC’ler şüphesiz her bilgisayar kullanıcısının bildiği bir modeldir. 1981 yılında donanım ve yazılım olarak satışa sunulmuştur. Mikroişlemcisinin hızı ile rakiplerine ciddi oranda fark attığı için IBM PC’ler bilgisayar dünyasında bir adım olarak kabul edilir.
9- Apple Macintosh
Mac’in doğuşu bu bilgisayar modeli ile 1984 yılına dayanır. MS-DOS işletim sistemine kullanan Apple Macintosh’lar ileri de marka olacak Mac bilgisayarların babası olarak kabul edilir. Apple Macintosh satır satır ve tek tek işlem yapma yeteneğine sahiptir.
10 – IBM Roadrunner
Roadrunner, IBM firmasının geliştirmiş olduğu süper bilgisayarlardır. Bu hızlı bilgisayarlar halen ABD savunma bakanlığı tarafından kullanılmaktadır. IBM Roadrunner’ın değeri 133 milyon dolardır. Roadrunner Red Hat Enterprise Linux işletim sistemi üzerinde çalışır ve 1100 m2 yer kaplar. Yani ilk bilgisayar kabul edilen Eniac’a fiziksel olarak benzemektedir.