SEYAHATTÜRKİYE

Bitlis’de Gezip Görülecek 13 Yer

Bitlis denince; 5 minaresi, bağrında yetiştirdiği evliyaları, medreseleri, hanları, kalesi ve büryanı başta olmak üzere akıllara birçok değeri geliyor. Bir taraftan Van Gölü’ne sınırı olan şehir, derin bir vadi içerisine kurulmuştur. Adeta açık hava müzesini andıran şehir 7000 yıllık geçmişe sahip. Ülkemizin güzide yerlerinden birisi olan Bitlis’in Gezip Görülecek 13 Yerini sizler için hazırladık. Hadi Bitlis’i #BirlikteKeşfedelim.

1- Nemrut Volkanı

Nemrut Volkanı

Sönmüş bir volkan olan Nemrut Dağı’nın zirvesinde yer alan Nemrut Krater Gölü, Bitlis İli Tatvan İlçe sınırları içerisinde yer alıyor. Bu doğa harikasını tüm dünyayı fethetme amacıyla Doğu’ya yaptığı sefer sırasında Büyük İskender’in keşfettiğine inanıldığından dolayı “Büyük İskender’in Cenneti” adıyla da biliniyor.

2- Atatürk Dağı

Atatürk Dağı

Bitlis merkez ile Tatvan arasında bulunan dağın orijinal ismi Kirkor Dağı. O da aktif bir volkan. Atatürk Dağı denmesinin nedeni, yaz aylarında güneş dağın üzerinde batarken Tatvan tarafından bakıldığında oluşan görüntünün Atatürk’ün yüzüne benzemesi.

3- Por Köyü

Por Köyü

Tatvan çıkışında Bitlis-Van yolunda ilerlerken kıyıya paralel yola girin. Kısa bir süre sonra Nemrut ve Kirkor dağlarının önünde yer alan Van Gölü ile bölgedeki en güzel manzaralardan birine şahit olacaksınız

4- El Aman Hanı

El Aman Hanı

Türkiye’nin bir ovada inşa edilmiş en büyük demiryolu kar tünelinin bulunduğu Rehva düzünde, Bitlis-Tatvan karayolu üzerinde bulunuyor. Tam 45 odaya sahip han, 16. yüzyılın ortalarında, özellikle kış aylarında mahsur kalanlar için yaptırılmış. Günümüzde restore edilerek tekrar hizmete açılmış ancak artık sosyal tesis olarak kullanılıyor.

5- Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat Selçuklu mezarları tüm dünyada bilinen bu mezarlar, Selçuklular’ın önemli dünya miraslarından biri. Mezarlık, Ortaçağ Türk mimarisinin en önemli eserlerinden biri. Burada yaklaşık 8 bin 200 mezar bulunuyor.

6- Adilcevaz Kef Kalesi

Adilcevaz Kef Kalesi

Yöre halkının Kef Kalesi dediği yer, aslında bir Urartu tapınağı. Tapınak Adilcevaza sadece üç kilometre uzakta, Van Gölü manzaralı bir düzlüğün üzerinde. Adilcevaz ile Süphan dağı arasında bulunan tapınağa ait buluntular, Adilcevaz girişindeki küçük müzede sergileniyor.

7- Mucizeler Manastırı

Mucizeler Manastırı

Mucizeler Manastırı,Yaklaşık 600 yıllık olduğu tahmin edilen manastırdan geriye sadece harap bir kilise kalmış. Ama yine de ziyarete değer bir güzellik.

8- Aygır Gölü

Aygır Gölü

Süphan Dağı’nın eteklerindeki bu volkanik göl aslında aktif bir krater ağzı. Kenarında bir de köy bulunduran bu muhteşem gölün içinde Urartu su kanalları bulunuyor.

9- Deliktaş:

Deliktaş

Bitlis-Diyarbakır yolu üzerinde bulunan Deliktaş, büyük bir traverten oluşumu. Bitlis’e yol yapılırken bu oluşum ortadan delinmiş ve yol içinden geçmiş. Zamanla deliğin bir tarafı tamamen alınarak yol genişletilmiş ama Deliktaş ismi aynen kalmış. Traverten ise aktivitesine devam ediyor.

10- Bitlis Kalesi ve evleri

Bitlis Kalesi ve Evleri

Kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor ama M.Ö 3. veya 4. yüzyıllarda yapıldığı düşünülüyor. Büyük İskender tarafından, komutanı Bedlis’e inşa ettirildiği için önce kalenin, sonra da kale etrafında gelişen yerleşim yerinin isminin Bitlis olarak kaldığına inanılıyor.

11- Ahlat Harabe Şehir

Ahlat Harabe Şehir

Ahlat harabe şehir Selçuklu mezarlığına çok yakın olan bu çok eski yerleşim yeri, devasa bir kaya bloğunun oyulmasıyla ortaya çıkmış. İlçede yapılan araştırmalarda en az 500 adet neolotik çağdan kalma mağaraların olduğu belirtilmektedir.

Ahlat’taki doğal alanlardan olan ve mağara turizmi açısından önem taşıyan mağara kümeleri genellikle Harabeşehir ve Sultan Seyit dereleri, Kırklar Vadisi, Madavans deresi, Yuvadamı Köyü civarında Gaban Deresi Vadisi ile Harabe Hulik Köyü mevkiindedirler.

12- Süphan Dağı

Süphan Dağı

Süphan Dağı sanki Van Gölü’nün kutsal bekçisidir. Gölün hangi noktasında olursanız olun onu görürsünüz. Yüksekliği 4 bin 054 metre olan Süphan Dağı, kış hariç tırmanması en kolay dağdır. Kondisyonu iyi olan herkes hiç zorlanmadan tırmanarak muhteşem bir Van Gölü manzarası izleyebilir. Yapacağınız tek şey, Bitlis Dağcılık İl Temsilcisi Adem Gül’ü aramak.

13- Güroymak (Norşin) Kaplıcaları

Güroymak (Norşin) Kaplıcaları

Buraya kaplıca yerine sıcak su çıkışları demek daha doğru olur. Birkaç havuzdan oluşan bu sıcak sulardan biri, basit bir duvarla çevrilmiş. Diğer büyük gölet ise hayvanlara ayrılmış.

Kaynak: @BitlisKultur -Özkan Olcay

Bunlarda İlginizi Çekebilir?

Bursa Fethi Panorama Müzesi
Ahlat Türklerin Kutlu Şehri
Bu yazımızı okuyan 14.063. takipçimizsiniz.

Misafir Yazar

Misafir yazar olmak istermisiniz ? Sizleri gencyolcu.com ziyaretçileriyle buluşturmak hedefi ile misafir yazarlık kabul ediyoruz. Kriterler: Yazılar kesinlikle özgün ve size ait olmalıdır. Yazınız gencyolcu.com da yayımladıktan sonra link vererek başka yerde yayımlaya bilirsiniz. Yazınızı bilgi@gencyolcu.com adresimize gönderebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir