DOĞAYAŞAM

Darende Günpınar Şelalesi: Türkiye’nin 243. tabiat parkı ilan edildi

Bozkırın “yeşil cenneti” Günpınar Şelalesi

El değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsü dolayısıyla Türkiye’nin 243. tabiat parkı ilan edilen Malatya’nın Darende ilçesindeki Günpınar Şelalesi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.  Türkiye’nin 243. tabiat parkı ilan edilen Malatya’nın Darende ilçesindeki Günpınar Şelalesi, el değmemiş doğası, kanyonu ve bitki örtüsüyle misafirlerini ağırlıyor.

Bozkır’ın yeşil cenneti olarak nitelendirilen Günpınar Şelalesi, bir süre önce Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Türkiye’nin 243. tabiat parkı ilan edildi.

İlçe merkezine 5 kilometre mesafedeki Günpınar Şelalesi, aynı adı taşıyan ve 650 dönümlük vadisiyle de her mevsim ziyaretçilerine tabloları aratmayan bir manzara sunuyor. Günpınar Şelalesi, el değmemiş doğası, kanyonu, tatlı su balıkları, bitki örtüsü, yaban hayatı ve küçük şelaleleriyle zengin özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Doğa tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklılarını da cezbeden tabiat parkı, yeşilin ve mavinin her tonunu bünyesinde barındıran manzarasıyla adeta doğal stüdyo imkanı da sağlıyor. Darende Kaymakamı Enver Zengince, Günpınar Şelalesi’nin ilçenin önde gelen turizm değerleri arasında yer aldığını söyledi.

Kaynağın doğduğu yerden şelalenin döküldüğü yere kadar olan bölgede iki kilometrelik kanyon bulunduğunu belirten Zengince, Günpınar’ın 40 metre yükseklikten dökülen Türkiye’deki birkaç şelale arasında yer aldığını ifade etti.

“Misafir sayısını artıracak”

Zengince, Günpınar Şelalesi’nin tabiat parkı ilan edilmesinin turizmi hareketlendireceğini aktararak şunları söyledi:

“Burası tarihi ve kültürel bir havza. Günpınar Şelalesi’nin tabiat parkı olmasıyla Bakanlık ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün buraya yatırımları da artacak. Burası tabiat, kültür çevresine göre yeniden şekillendirilecek. İnsanlar şu an sadece şelaleyi görmeye geliyorlar fakat yatırım yapıldıktan sonra hem 2 kilometre uzunluğundaki kanyonu görme hem de yürüyüş ve safari yapma fırsatı bulacaklar. Ayrıca mesire alanlarının gelişmesi, gelen misafir sayısını arttıracak. Bu da ilçemize çok büyük hareketlilik kazandıracak.”

Kayseri’de 10 yıldır turizm rehberliği yapan Gökhan Koç ise doğa turizmi için Doğu Karadeniz’i tercih ederken bölgeyi keşfettikten sonra turları bu yöreye yönlendirmeye başladıklarını anlattı.

Günpınar Şelalesi’nin tabiat parkı ilan edilmesinin isabetli bir karar olduğunu dile getirerek “Burası Abant, Kaçkar ve Ayder gibi koruma altına alınacak, tanıtımı yapılacak. İnsanlar buraya geldiğinde eskisinden daha güzel bulacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Malatya Koordinatörü Bekir Sözen ise insanları iyi hissettiren ve tedavi eden negatif iyonların, en fazla bulunduğu yerlerden birinin Günpınar Şelalesi olduğunu bildirdi.

Darende Günpınar Şelalesi Fotoğrafları

Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi
Darende Günpınar Şelalesi

Kaynak: AA – Ayhan İşcen

Bu yazımızı okuyan 4.044. takipçimizsiniz.

Fatih Akbaş

1987 Malatya Darende Doğumlu, İlk, Orta ve Lise eğitimini Darende'de tamamladı. İnönü Üniversitesi Muhasebe Vergi Uygulamaları ve İşletme bölümü mezunu. Darende'nin meşhur Kenger Sakızını araştırıp, tanıtımında büyük destekleri oldu. Hobileri arasında fotoğraf, sosyal medya, Seyehat, yüzme, masa tenisi ve güreş vardır. İngilizce ve Arapça bilmekte, Beşiktaş taraftarı, Evli ve 2 çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir