TEKNOLOJİ

Deep Web (Derin Ağ) Nedir?

https://img-s1.onedio.com/id-54e533f11923a39f4309d520/rev-0/bound/w-635/listing/f-jpg-webp/s-b7f8bb44bf08c705b18e7acc5569ec58e9083b79.webp

Kişisel sunucular kullanarak herkesin erişimine açık olmayan özel ağlarda barınan sitelerin olduğu, bildiğiniz internetten farklı bir alandır. Deep web’e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. Bu dünyada boy gösteren tüm siteler, arama motorları tarafından indekslenmediği için -yani arama sonuçlarında gösterilmediği için- o kapsamda yer alır.İndekslenmemelerinin sebebi ise, kullanıcı güvenliğinin olmaması, suç kapsamına giren içerikler vb şeklinde sıralanabilir.Öncelikle arama motorları teknik olarak bu takip edilemez siteleri belirli bir indeksleme mantığı ile takip edemezler.

Veri akışı şifrelenmiş olduğu için bu sitelerin bağlantıları yokmuş gibi işlem görürler. Özellikle statik olarak hizmet vermeyen bu sitelerin erişim adresleri her an değişebilir. Tüm bunlara rağmen arama motorları isterse bu sitelere kısıtlı dahi olsa erişim sağlayabilir. Fakat bu durum arama motorlarının pek işine gelmez. Lakin deep web içerisinde bulunan yasa dışı içeriğe erişime aracılık etmek suç teşkil edeceğinden arama motorları bu içeriği listelemekten uzak dururlar. İnternet tarayıcısı programlar ise deep web içerisinde bulunan sitelerin erişim adreslerini çözümleyemedikleri için kullanılan karmaşık url ve uzantılara ait siteleri göstermezler.

https://img-s2.onedio.com/id-54e539560dee067245dfeceb/rev-0/bound/w-635/listing/f-jpg-webp/s-6604df9b741d3a8ae819fe1fe12b5dc5ebda6dc9.webp

Buzdağının görünmeyen yüzü olarak ifade edebileceğimiz deep web’in içeriği, erişilebilir internet (arama motorları ile) ile karşılaştırıldığında çok fazladır.Sosyal medya mecraları, haber siteleri, bloglar, oyun, film – dizi siteleri ve aklınıza gelebilecek her türlü erişilebilir web içeriği, tüm internet içeriğinin yalnızca % 4’ünü oluşturmaktadır.Buzdağının görünmeyen yüzü deep web, işte böyle büyük bir dijital ortamdır.

Deep Web içinde neler var?
Yasadışı ve kanunsuz olarak tarif edilen ne varsa deep web’te vardır demek pek yanlış olmaz. Deep web’te karşınıza çıkmasını istemediğiniz şeyler ile karşılaşmanız mümkündür.Dünya üzerinde sansasyon yaratan ne kadar içerik varsa öncelikle deep web’in gizli kapıları ardında yayınlanır. WikiLeaks ve Snowden buna en başlıca örnek olarak sunulabilir. Ayrıca, deep web üzerinde yasa dışı hemen her işi yaptıracak birini bulabilir, yine yasa dışı hemen her ürünü temin ettiğini belirten insanlara ulaşabilirsiniz. Tabi ki bu işlemlerin karşılığında yapılan ödemeler ise geçmişte özellikle deep web’te yaygın olarak kullanılan para birimi Bitcoin ve türevleri ile yapılır.

Deep web’e girmek bir suç mu?

https://img-s1.onedio.com/id-54e79142b3a2cc000dd16c96/rev-0/bound/w-635/listing/f-jpg-webp/s-b603f4d60762b8172ef68bbf320bc71846df5bc0.webp

Sevgili genç yolcu okurları Deep Web’e girmek şuç değildir.Tor Browser aracılığı ile erişim sağlayabilirsiniz. IP adresinizi, güçlü altyapısı ile anlık olarak değiştiren bir anonimite aracı olan Tor Browser ile standart internet erişimi de sağlayabilirsiniz. Ancak % 95’inin illegal olduğu bir dünya olduğunu da unutmamak gerekir.Öte yandan işin farklı bir boyutu ise Tor istemcileri sizin bilgisayarınızı da bir “çıkış noktası” haline getirecektir. Yani deep web’e giren bir başkası, herhangi bir içeriğe sizin üzerinizden erişecek, yani bir nevi köprü görevi göreceksiniz. Bu durum ip numaranızın suça bulaşmasına olanak sağlayabilir.Yani bu demek oluyor ki kötü niyetli insanlar sizin bilgisayarınızı ve ip adresinizi ele geçirerek sizi suçlu durumuna düşürebilirler, bundan dolayı eğer bilgisayarlar hakkında fazla bir bilgi birikimine sahip değilseniz Deep Web’e girmenizi tavsiye etmiyoruz.

Kaynak: onedio.com – radarex.com

Bu yazımızı okuyan 1.353. takipçimizsiniz.

_Hamid Uyanık_

1994 Konya doğumlu. İlk, Orta ve Lise öğrenimini Konya ve Malatya Darende'de tamamladı. Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu. Hobileri arasında Seyehat, Kitap, Konsol oyunları ve Sinema vardır. Beşiktaş taraftarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir