MİMARİ YAPIYAŞAM

Dekorasyonda Retro Dönemi

Modern moda anlayışı ve tasarımcıların ilham kaynağı olan 60, 70, 80 ve 90’lı yılların moda akımı retro, artık dekorasyon dahil her alanda karşımıza çıkıyor! Yoğunlukla giyim stilleri ve tasarımları geçmişi hatırlatsa da retro tarzı, dekorasyonlarda da sıklıkla görebiliyoruz.

BU İKİLİYİ KARIŞTIRMAYIN!

Retronun en çok karıştırıldığı terim ise şüphesiz vintage… Çoğu kişinin karıştırdığı veya birçoğumuzun tam anlamıyla farklarını bilmediğimiz bu iki kavramı öğrenmeye ne dersiniz?  Aslında herkesin karıştırdığı nokta ikisinin de geçmişe hitap etmesidir. Retro, geçmiş belli bir dönemimin dekorasyon tasarım ve trendini ilham alarak modern dekorasyonda kullanırken, vintage genel geçmiş tasarımlı eşyaları ve günümüzde de antika olarak bilinen yenisi yapılmamış eşyaları kapsıyor. Burada önemli detay zamanlama olmalı. Söz konusu ettiğimiz detaya retro dememiz için en az 20 yılın geçmiş olması gerekiyor.

Günümüzün modern iç mimarisinin yanı sıra birçok iç mimar da retro ve modern tarzı karışık veya sadece retro olarak kullanarak dekorasyona şık, tarz ve zengin görünüm katıyorlar. Retro tarzı mobilyalara çok ilgi gösterildiği gibi kendi döneminde de el üstünde tutulmuş ve çağında zirveyi yaşamış bir akım olmuştur.

Salon, çalışma odası, hol, mutfak ve işyerinizin herhangi bir köşesini dekore ederken; modern ve retro karışık veya tamamen retro tarzı da kullanabilirsiniz. Tabii dekorasyonun vazgeçilmez parçası olan aksesuarları vintage antika telefon, abajur ve tablo gibi seçimlerle tamamlayarak şık hava katmak da yine sizin elinizde.

RETRO HER YERDE

Artık retro tarzı dekorasyonu ev alanından çıkıp kendini kafe, atölye, butik işletmelerde de gösteriyor. Retro konseptlerinde en göze çarpan detaylar canlı ve parlak renkli mobilyalar, desenli duvar kâğıtları, masif ahşap türleri ve metal detaylı aksesuarlar, tablolar yer alıyor. Tabii bunların renklerinin, sıralamalarının ve diğer ayrıntılarının uyum içinde olmasını unutmamalıyız. Çünkü ne kadar güzel ve şık parçalar kullansak da birbirine uyumlu olmadıktan sonra istediğimiz dekorasyonu elde edemeyebiliriz.

Kaynak: Anusha Zubairy – aysha.com.tr

Bu yazımızı okuyan 1.927. takipçimizsiniz.

Uğur İvegener

1975 Bursa doğumlu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Otelcilik Mezunu, Mesleği gereği seyahatleri çok sevmesi ile birlikte bu alanda yeni trendleri de yakın takip ediyor. Yurt içi ve yurt dışındaki tecrübe ve gözlemlerini paylaşıyor. Spor dünyasını özellikle Basketbol dünyasını yakından takip ediyor. Takımlarda ki oyuncu atmosferlerini, iç dünyalarını, stres içerisinde rekabet yönetimini merak ve keyifle takip eder. .Evli ve bir çocuk babası. İngilizce bilmekte, Kurumsal bir firmada Otel Yöneticisi olarak görev yapmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir