GENEL

Dershane parasına Avrupa’da üniversite!

Beş şıklı günlerin 3 saat 15 dakikalık finalini zaferle tamamlayan gençlerin üniversite hayatına karışıp gitmesine bir tek adım kaldı, o da tercihler… Yeterli puanı alıp tercihlerini yapanlar, şimdilerde kampüs kapısından içeri girecekleri günü bekliyor büyük bir heyecanla.
Bu durum Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sisteminin göze kulağa hoş gelen tarafı. Fakat üniversite sınavının gençler, aileler açısından bir de karanlık, üzücü ve de düşündürücü bir yüzü var. İşte binlerce hayatı ilgilendiren üniversite sınavının o kötü yüzü bazı öğrencilerin yıllarca harcadıklara emeğe rağmen çeşitli sebeplerle üniversitelere yerleşememesi. Katsayı mağduriyeti, neredeyse üç yıllık çalışmanın 3 saat 15 dakikada ölçülmesi ya da aldığı puanın istediği bölüm için yeterli olmaması üniversite kapısına hasret bırakabiliyor gençleri. Böylesi bir sıkıntı karşısında ÖSS’ye yeniden hazırlanmayı, yeniden emek, zaman ve para harcamayı göze alıyor gençler. Hatta şu aralar hazırlık planları yapılmaya başlandı bile. Peki dershane parasına üniversite okuyabileceğinizi; haliyle sene kaybetmeden ÖSS yerine okul dersleri için kafa yoracağınızı söylersek ne dersiniz? Hem de Avrupa’da!

‘Yerleşemedim’ diye üzülme, bu işin Avrupa’sı da var…

Üniversite sınavı iyi geçmeyip de barajı aşamayanlar, ya da barajı aşıp da istediği bölüm için yeterli puan alamayanlar şimdilerde tercih listesini doldurmak yerine önümüzdeki yıl yapılacak Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) hazırlık için planlarını yapıyor. Sınava yeniden hazırlanmanın stresini göze almanın yanı sıra meslek hayatına atılma açısından sene kaybı söz konusu. Önemli konulardan biri de dershane, kaynak ya da özel dersler için para ayırma gerekliliği. İşte bu sıkıntıyı yaşayan öğrenciler için üniversite alternatifleri yok değil. O alternatif yurtdışında yükseköğrenim. “Yurtdışında okuyacak kadar zengin olsam Türkiye’de vakıf üniversitesine giderdim.” düşüncesi akıllara gelebilir. Fakat yurtdışında kaliteli eğitim veren öyle üniversiteler var ki Türkiye’de bir yılda harcadığınız parayla, o okulların bulunduğu ülkelerde dört yıl boyunca eğitim alabiliyorsunuz. Heatta bu ülkelerin Avrupa’da olduğunu söylersek şaşırmayın. Yani Türkiye’de dershane parasına Avrupa’da üniversite okuma fırsatı var. Öyle ki bu üniversitelerde eğitim ücretleri mühendislik fakülteleri de dahil 2 bin ile 4 bin Euro arasında değişiyor. Yani yeniden sınava hazırlanmak isteyenlerin ödeyeceği dershane ücretiyle neredeyse eşdeğer, hatta daha az. Hem de Avrupa ülkelerinde. İngilizce eğitim, yeni kültürleri, insanları tanıma gibi fırsatları da cabası. En önemlisi de bu üniversitelere yerleşebilmek için ÖSS’den 185 puan almak yeterli. Bu üniversitelerden biri de Türk girişimcilerin Arnavutluk’un başkenti Tiran’da eğitim dünyasına kazandırdıkları Epoka Üniversitesi.

Geçtiğimiz yıl eğitim hayatına atılan üniversitenin iktisadi ve idari bilimler ile mühendislik fakülteleri bulunuyor. Eğitim dili İngilizce olan Epoka Üniversitesi’nde eğitim süresi dört yıl. Tabii eğitim için yeterli İngilizceye sahip olmayanlar için hazırlık sınıfı var. Epoka Üniversitesi Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ferdinand Gjana, kuruldukları günden bu yana yükseköğretimde kaliteyi hedeflediklerini belirterek şöyle konuşuyor: “Bu hedefe ulaşabilmek için kendi ülkemizde öğrencilerimizi seçerek almıyoruz. Öğrenci seçiminde, lise başarısının yanında üniversiteye giriş sınavı da uyguluyoruz. Türkiye’den gelecek öğrenciler için de ÖSS’yi baz alıyoruz.” Ferdinand Gjana, Türkiye ve Arnavutluk’un birbirine çok yakın kültürlere sahip olduğuna da dikkat çekerek, “Türkiye’den gelecek öğrencilerin adaptasyon noktasında sıkıntı yaşamayacağına inanıyoruz. Zaten geçtiğimiz yıl gelen Türk öğrencilerimizin yeni hayatlarına, arkadaşlarına, hocalarına çok çabuk uyum sağladıklarını gördük.” diyor. Yurtdışında eğitim denince akla ilk olarak genellikle eğitim kurumuna ödenmesi gereken büyük paraların geldiğini söyleyen Gjana, bu düşüncenin aksine dar gelirli ailelerin çocuklarının bile üniversitelerinde okuyabileceğini ifade ediyor. Eğitim ücretlerinin Türkiye’ye kıyasla çok ucuz olduğunu dile getirerek şunları söylüyor: “Öğrenci Türkiye’de harcayacağı paranın neredeyse üçte biriyle burada dünya standardında eğitim alabiliyor. Örneğin iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölümlerinin yıllık eğitim ücreti 3 bin 200 Euro. Bunun yanında İngilizce ve Arnavutça olmak üzere iki yabancı dil, isterse yan dal diploması ve yurtdışında yaşam tecrübesi kazanıyor, öğrenci büyük paralar harcamayarak.” Gjana, Epoka Üniversitesi olarak öğrencilerini iş hayatına tam donanımlı olarak mezun etme doğrultusunda program yürüttüklerini söylüyor. Bu amaçla öğrencilerinin uluslararası tecrübe kazanabilmesi için diğer ülkelerden üniversitelerle anlaşmalar yaptıklarını kaydederek şöyle devam ediyor: “Öğrenci değişim programları uyguluyoruz. Ayrıca, öğrencilere mesleki tecrübe kazanmaları için yurtiçi ve yurtdışında staj yapma imkanı sağlıyoruz. AB kriterlerine uygun eğitim-öğretim programları sayesinde, öğrencilerimiz isterlerse Avrupa’nın diğer üniversitelerine yatay geçiş yapabiliyorlar.”

Avrupa’nın göbeğinde Türkiye’deymişçesine eğitim

Türkiye’de üniversiteye yerleşemeyen ya da yerleşmek istemeyenler için Avrupa’da tercih edilebilecek alternatiflerden biri de bu yıl Bosna-Hersek’te açılan Uluslararası Burç Üniversitesi. Ülkedeki Türk okullarının kurucusu Sema Eğitim Kurumları tarafından açılan üniversite, ilk yılında eğitim, mühendislik ve ekonomi fakülteleri bünyesinde bulunan altı bölüm için öğrenci alacak. Yine bu üniversitenin de eğitim ücretleri Türkiye ile kıyaslandığında oldukça ucuz. Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da bulunan üniversitenin eğitim ücretleri, mühendislik fakültesi için 3 bin 600, eğitim 2 bin 100, ekonomi için de 3 bin Euro. Avrupa’nın göbeğinde yükseköğrenim fırsatı sunan üniversitenin eğitim dili İngilizce. Eğitim süresi ise dört yıl. Yabancı dil yeterliği olmayanlar için hazırlık sınıfı uygulaması var. Sema Eğitim Kurumları’nın kurucusu Fatih Gürsoy, Bosna halkının isteği ve desteğiyle kurdukları üniversitelerinde, uluslararası standartlarda eğitim vermeyi amaçladıklarını söylüyor. Akademik kadrolarını bu amaç doğrultusunda donanımlı kişilerden oluşturduklarını belirten Fatih Gürsoy, eğitim imkanları ve fiziksel koşullar açısından öğrenciyi meslek hayatına hazır bir şekilde mezun edecek yapıya sahip olduklarını ifade ediyor. Çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyi öğrencilerine aktarmak üzere yapılandıklarını kaydeden Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kayıt yaptıran her öğrenciye ilk etapta dizüstü bilgisayar hediye ediyoruz. Öğrenciler ileri teknolojik altyapıya sahip sınıf ve laboratuvarlarda, elektronik veri tabanlı kütüphanelerde en iyi imkanlarla eğitimlerini sürdürecek.”

Uluslararası Burç Üniversitesi’ni farklı kılan özelliklerinden biri de Bosna’ya gidecek Türk öğrencilerin kendilerini hiç de yabancı hissetmeyecek olmaları. Avrupa’daki Anadolu olarak nitelendirilen topraklarda, kendi inançlarına, kültürüne oldukça yakın bir toplumsal yapıyla karşılaşacak çünkü. o.deligoz@zaman.com.tr

——————————————————————————–

Avrupa’ya bağlanın!

Uluslararası Burç Üniversitesi’nin Türkiye’de bir irtibat bürosu bulunuyor. Üniversite hakkında bilgi edinmek için www.ibu.edu.ba adlı internet sitesinin yanı sıra 0212 511 52 57, 0536 968 29 50 numaralı telefonlardan irtibat bürosuna ulaşılabilir. Arnavutluk’ta bulunan Epoka Üniversitesi’nin internet adresi www.epoka.edu.al, Türkiye irtibat numarası ise 0554 800 01 43.

Bu yazımızı okuyan 1.075. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir