Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ilan edildi
İstanbul’daki Kudüs Zirvesi’nden tarihi bir çağrı yapıldı. İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nden sonra yayımlanan sonuç bildirgesinde Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ilan edildi. Sonuç bildirgesinde ABD’nin Kudüs kararı kınandı.
Son Dakika: İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi’nin sonuç bildirisinde, Doğu Kudüs Filistin’in başkenti ilan edildi. Sonuç bildirisinde, uluslararası topluma Doğu Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanıma çağrısı yapıldı.
“ABD YÖNETİMİ BARIŞ SÜRECİNDEKİ ROLÜNDEN ÇEKİLMELİ”
İslam İşbirliği Teşkilatı sonuç birdirgesinde, “ABD yönetimi barış sürecindeki rolünden çekilmeli. ABD geri adım atmazsa,tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır” çağrısı da yapıldı.
- İİT’NİN SONUÇ BİRDİRGESİNDE ÖNE ÇIKAN MADDELER:
- Doğu Kudüs’u Filistin’in başkenti olarak ilan ediyoruz.
- Bütün ülkeleri bunu tanımaya çağırıyoruz.
- ABD’nin Kudüs kararını kınıyoruz.
- ABD’nin Kudüs kararı Filistin halkının haklarına saldırıdır.
- ABD barış sürecindeki rolünden çekilmeli.
- ABD gerim adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacak.
- BMGK’nın harekete geçememesi halinde (Kudüs’e ilişkin) bu ağır ihlali BM Genel Kurulu’na götürmeye hazırız.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÇAĞRI YAPMIŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirvedeki konuşmasında dile getirdiği, “Tüm dünyayı Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımaya çağırma” önerisi, sonuç bildirisine de yansıdı.
İslam ülkeleri, bildiride Doğu Kudüs’e ilişkin kararlarını teyit ederek, uluslararası toplumun çağrıya olumlu yanıt vermesini istedi.
KUDÜS NEREDE?
Kudüs konum itibariyle nerede? sorusunun yanıtı: Kudüs konumu itibariyle İsrail ve Filistin’in orta noktasında yer almaktadır. Bu nedenle her iki ülke için de büyük öneme sahip olmaktadır. Kudüs’ün diğer ismi, İsrailliler tarafından Jarusalem olarak bilinmektedir.
KUDÜS’ÜN ÖNEMİ NEDİR?
Kudüs’ün tarihi, milattan önce 2000’lere kadar uzanmaktadır. Tarihi boyunca iki kez yok olma kaderini tadan şehir, 23 işgale, 52 saldırıya tanıklık etmiştir. Hz. Muhammed S.A.V’in İslamiyet’in yayılmasında önemli bir nokta olan Kudüs’ten Miraç’a yükseldiği ve Mescid-i Aksa’nın burada inşa edildiği bilinmektedir.
İslam için önemli olduğu kadar Yahudi ve Hristiyan dinleri için kabul gören bazı yapı taşları burada bulunmaktadır. İsa’nın burada çarmıha gerildiği rivayeti ve bu nedenle buranın hac noktası olarak kabul görmesi Hristiyanlar için, Milattan önce 10. Yüzyılda Kral Davud’un ele geçirmesi ise Kudüs’ü Yahudiler için anlamlı kılmıştır.
İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967 Altı Gün Savaşı sonrasında işgal etmiş ve ardından topraklarına katmıştı ancak bu durum uluslararası alanda tanınmıyor.
Filistinliler, Doğu Kudüs’ü ileride kurulacak bağımsız bir Filistin Devleti’nin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise bütün Kudüs’ü başkenti olarak görüyor. Hamas, İsrail’in Kudüs’ü başkenti olarak ilan etmesi durumunda yeni bir intifada başlatma tehdidinde bulunmuştu.
Kaynak: NTV