Dünyanın en borçlu ülkeleri
IMF’in verilerine göre, gayrisafi yurt içi hasılasına oranlandığında en fazla borcu olan ülke yüzde 238′ lik borç oranıyla Japonya oldu.
Birçok insan Japonya’nın oldukça gelişmiş ve refah içinde bir ülke olduğunu düşünüyor. Kişi başına düşen milli geliri 2018’de 39 bin 306 Dolar olan ülke, Toyota, Honda, Sony ve Nintendo gibi birçok küresel markasıyla dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden birine sahip. Ama birçok insanın bilmediği konu, Japonya’nın dünyanın en borçlu ülkesi olduğu. ülkenin toplam borcu 2017 gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 238’ine tekabül ediyor.
Aşağıdaki tabloda Japonya’nın, Avrupa’nın borç batağındaki çocukları Yunanistan, İtalya ve Portekiz’den daha borçlu olduğunu görmek mümkün. Son dönemde kamusal borçlarında artış yaşayan ABD de listede üst sıralarda ama yine de Japonya kadar borçlu değil. ABD’de 2007-2017 arasında toplam borcun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 65’ten yüzde 105’e çıktı. İspanya ve Birleşik KRallık da en büyük artışları yaşayan ülkeler oldular. Bu iki ülkenin borçları da aynı dönemde iki katın üzerinde arttı.
Borçlu olmak tabii ki ideal bir durum değil ama bu ülkelerin bu kadar borçlanmış olması, borcu veren kurumların parasını geri alabileceğine olan inancından kaynaklanıyor. Kredisi yüksek olmayan ülkelerin zaten bu kadar borç alabilmesi mümkün değil. Bu yüzden listede sadece büyük ekonomilere sahip ülkeler görmemiz tesadüf değil. Öte yandan, IMF’in listesinde, ekonomik sorunları bulunan birçok Afrika, Orta Doğu ve Güney Amerika ülkesinin verisi bulunmuyor. Büyük ekonomilerin listenin ilk sıralarında yer almasının bir diğer sebebi de bu olabilir.
Türkiye ise gayrisafi yurt içi hasılasına oranla yüzde 28.26 borç ile listenin alt bölümlerinde yer alıyor. Türkiye’nin 2007’deki borç oranı ise yüzde 38,17’ydi.