KIŞ SPORLARISPOR

Erzurum 2011 Winter Universiade

Türkiyenin tanıtımına büyük katkıda bulunacak ve bunun yanısıra kış sporlarının görsel şovunu izleme inkanı bulacağınız bu etkinliğin başlamasına kısa bir süre kaldı. Hakkında biraz bilgi vermeye çalıştığımız bu kış spor etkinliğini sizlerin merkala izleyeceğinden hiç şüpem yok şimdiden iyi seyirler.

Sporun Ana Hatları

Alp disiplini yetenek ve hızı birleştiren coşkulu bir spordur. Alp Disiplini yarışlarının beş resmi dalı vardır. İniş ve süper büyük slalom hız odaklı yarışlardır. Slalom ve büyük slalom yarışmacının yeteneğinin günün kazananını belirlediği daha etkin tekniklerdir. Beşinci kombine yarışıysa hem tekniği hem hızı sınar.

27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenecek Üniversitelerarası Kış Oyunları için geri sayım başladı. 11 ay gibi kısa sürede hazır hale getirilen tesislerin açılışı önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Çifte atlama kuleleri, şehre ayrı bir hava getirdi.

Dadaşlar diyarı Erzurum, tarihinin en önemli organizasyonuna ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Üniversitelerarası Kış Oyunları (UNIVEDSIAD) 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenecek.

Geçen yılın mart ayında, bazı meslektaşlarımızla hazırlıkları yerinde görmek için Erzurum’a gitmiştik. Organizasyonun başlamasına 11 ay gibi kısa bir süre vardı ve tamamlanmış tesis sayısı çok azdı. Şehir henüz Kış Olimpiyatları’nın havasına da girememişti. Üstelik halk bu dev organizasyonun farkında bile değildi. Cuma günü yine Erzurum’daydık. Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile hazır hale getirilen tesisleri açtı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, 650 milyon lira harcayarak Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırımını gerçekleştirmiş. Törenin yapıldığı Erzurum Stadı nefis bir hal almış. 22 milyon liraya mal olan stadın kapasitesi 20 bine çıkartılmış ve modernize edilmiş. Fakat Erzurumspor mali sıkıntılar sebebiyle amatör kümeye düştüğü için bu stat şimdilik heyecandan uzak kalacak.

Stattaki izlenimlerimizin ardından açılışı yapılan diğer tesisleri gezme fırsatı bulduk. Buz hokeyi salonu, curling salonu, buz pateni salonu derken nihayet atlama kulelerine sıra geldi. Geride kalan 11 ayda bu kadar tesis inşaatının bitirilmesi karşısında hayrete düşmemek elde değil. Çifte Minaresi’yle meşhur Erzurum için artık simge olacak yeni bir obje daha var: Çifte atlama kuleleri…

Bize gururla mihmandarlık eden Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Spor Toto Teşkilat Başkanı Bekir Yunus Uçar ve Erzurum İl Müdürü Fatih Çintımar, kısa sürede yapılanları bir bir anlattılar. 15 gündür Erzurum’da bulunan ve haftada sadece bir gün Ankara’ya gelerek makamına oturan GSG Müdürü Yunus Akgül, inşaat süresince her şeyle birebir ilgilendiğini söylüyor. Atlama kulelerinin Erzurum’un yeni simgesi haline geleceğini iddia eden Akgül, “Kuleler dünya standartlarında yapıldı. Uçakla gece alana inerken kilometrelerce uzaktan önce ışıklı kuleler görünüyor. Ben de talimat verdim ve son uçak inene kadar kulelelerin ışıklarını açık tutmalarını istedim. Yarın yabancı sporcu kafileleri gelirken tesisleri havadan görecekler. Şehrin tanıtımı için de iyi olacak.” diyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırımını tek kalemde alan Erzurum, oyunlar için süslenmeye de başlanmış. Yollar, kaldırımlar elden geçirilmiş, pejmürde yapılar restore edilmiş, binalara mantolamalar yapılmış, caddeler ışıklandırılmış, Taşhan’ın esnafı oltu taşlarını turistler için işlemiş…

Erzurum bu dev organizasyondan yüzünün akıyla çıkmak için gecesini gündüzüne katıyor. Fakat asıl mesele oyunlardan sonra bu tesislerden maksimum verimi almakta. Onun için de Erzurum halkının çocuklarını kış sporlarına kanalize etmeleri gerekiyor. Gelecekte neden bir Türk buz hokeyi takımı dünya şampiyonu olmasın ya da bir Türk genci kayakla atlamada dünyanın zirvesine çıkmasın ki?

Yarışçı Profili

Alp disiplininde esas itici gücü sağlayan yer çekimi olsa da, spor yüksek derecede formda olmayı gerektirir. İşin büyük kısmını bacaklar yüklenir, kollar ve vücudun üst kısmı sadece dengeyi sağlar. Alt bacaktaki kaslar yarışçıların öne eğilmelerini sağladığı için özellikle önemlidir.

Parkurlar

Alp disiplini parkurları için belirlenmiş bir uzunluk yoktur. Hız etkinliği parkurları yarışmacıların keskin dönüş, dik iniş ve düzlük gerilimlerini test etmek üzere tasarlanmıştır. Slalom yarışları daha zorlu yokuşlarda gerçekleştirilir ve dağdan iniş sırasında kullanılan parkurlar saha düz bir yol izler. Tüm yarışmacıların geçmesi gereken her parkur renkli girişlerle açıkça işaretlenmiştir. Erkeklerin yarıştığı parkurlar kadın yarışmacılarınkine kıyasla daha uzundur ve daha çok geçit içerir.  

Açık ve Kapalı

Alp disiplini yarışları, “geçit” adı verilen renkli bayraklar kullanılarak düzenlenen yamaçlarda ya da pistlerde gerçekleştirilir. Geçitlere, en çok iniş yarışlarında rastlanırken, en sık geçit kullanılan yarışlar da slalom yarışlarıdır. Yan yana dizilmiş bayraklardan oluşan yarışa ‘açık’ geçit yarışı, arka arkaya dizilmiş bayraklardan oluşan yarışa ise ‘kapalı’ geçit yarışı adı verilir. Açık geçitler yarışmacıya aşağı inerken takip etmesi gereken güzergâhı gösterirken, kapalı geçitler yarışmacıyı doğal iniş güzergâhı çevresinde dönmeye zorlar.

Yarış Teknikleri Dönüşler
Yarış hızındayken dönüşleri yapmak sıkı çalışma gerektirir. Kullanılan son tekniğe ‘oyma dönüşü’ adı verilir. Örneğin, yarışçı ağırlığını sol kayağa aktarır ve kayağın dış kenarının eğimi kesmesini sağlar. Kayak sol tarafa döndükçe, eğimin biçimine göre esner. İniş yarışı hız etkinliklerinde yarışçıyı yavaşlatması nedeniyle dönüşler asgari tutulur. Yarış çizgisinde kalmak için ayarlamalar yaparken, yarışçı ayaklarının üstünde durabilmek için gücüne ve dengesine güvenmelidir.
Slalomda yarışçılar slalom direkleri arasında dönüşler yapmak zorundadır. Yüksek seviyedeki slalom kayakçıları dönüşlerini direklere çok yakın yapar; bu sayede yolları, mümkün olduğunca düz ve kısa kalır. Yarışmacıların “blok” adlı tekniği kullanarak direkleri sökmesine izin verilir.
Atlayışlar
Slalom yarışçıları, yerle temaslarını nadiren keserler; ama hızlı yarışlar, genellikle yarışçıların atlayış yapmasını gerektirir. Otoyol trafiğinden daha hızlı ilerleyen iniş yarışçıları, bir atlayışta 80m yüksekliğe çıkabilirler. Bu yükseklikte bir atlayış, ciddi yaralanmaları önleyebilmek için birçok yetenek ister. Yere inen yarışçılar ekipmanlarına da güvenirler. Kenardaki şeritler kayağı serbest bırakır ve yumuşak kayak kıyafeti kaymalarını, hafifçe yavaşlamalarını ve güvende olmalarını sağlar.
Bu güzel etkinlik için http://www.universiadeerzurum.org/ adresinden bilgi alabilirsiniz.
———–
Bu yazımızı okuyan 1.679. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

2 thoughts on “Erzurum 2011 Winter Universiade

  • ülkemiz için çok güzel bir proje bu projenin bursa,kayseri, bolu,kastamonu,antalya ve diğer kayak merkezi buluna illerde yapılması lazım tarihte ilk kış oyunları 1924 yılında yapılmıştır ülkemizin artık kaybedecek zamanı yok bu tür projelere destek verilmeli ve erzuruma bol karlı olimpiyatlar dilerim….

  • Engin Abdullah

    sevgili admimn heryönüyle bol kazançlı olan bu tip spor organizasyonlarını bende ülkemizin her şehrinde görmenyi çokk isterim…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir