AFRİKASEYAHAT

Fas

Hem Akdeniz’e Hem De Atlantik Okyanusu’na Kıyısı Olan Afrika’nın Gizemli Ülkesi Fas’ta Zamanın Durduğunu Hissedeceksiniz. Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülke Fas bir Arap ülkesi. Endülüs’ün esintilerinin her an yanı başınızda olduğu bu ülkenin köklü kültürü baş döndürücü bir zenginliğe sahip.

FAS ATLAS DAĞLARI’NIN DOĞUSUDUR
Fas’ın birçok yerinde insanlar turistlere göstermek için cellabiye giyerken, Atlasların doğusunda bu giysi hayatın içinde gerçekten yer alır. Burada çöl ve bedeviler olanca doğallığı ve gelenekleriyle yaşarlar. Çöl ise bildiğiniz çöl değil… İç içe geçmiş üç çöl kuşatıyor bölgeyi. Sarı Çöl ki Paris Dakar Rallisi’nin geçtiği yer, volkanik taşlarla bezeli Kara Çöl ve dünyada kum tepelerinin en yüksek tepeleri oluşturduğu yer olan Kızıl Çöl keskin çizgilerle birbirlerinden ayrılır. Bu bölgede araba ve yol çok aramayın; sadece burada görebileceğiniz manzaralar için bir miktar, hayvan sırtında yolculuğu göze alacaksınız. Evler kerpiç, beton girmemiş bu coğrafyaya henüz. Merzuga, Er Raşidiye ve Er Risani kentleri ise bölgenin önde gelen yerleşimleri.

FES VE MEKNES
Fes iç içe geçmiş ve taşıt giremeyen binlerce sokaktan oluşan bir şehir. Dericilikle ünlü Fes’in geleneksel tabaklama yapılan bölgesinde çok renkli fotoğraflar çekebilirsiniz. Pazarları ve sokakları yüzlerce yıldır aynı duran şehirde her gece panayırlar kuruluyor. Ne şehrin dokusu ne de yaşam tarzı hiç değişmemiş. Sokaklarda yüzyıllarca öncesinden farklı olarak görebileceğiniz yegâne manzara duvarlardaki elektrik kabloları. Fas’ta şehirler eski ve yeni diye ikiye ayrılıyor. Betondan yapılan bütün yapılar eski şehirlerin yerine göre 5-10 kilometre uzağına yapılıyor.

Ülkenin bir diğer tarihi kenti de Meknes ise sahip olduğu göl ile övünüyor. Kent sakinleri ve turistler sık sık gölün başına gelip piknik yapıyorlar. Marakeş’teki meydanı aratmayacak geleneksel satıcılarla dolu bir meydan da var. Geleneksel kıyafetler almak istiyorsanız Meknes en ideal yer.

RABAT
Tarihi M.Ö. 3. yüzyıla dayanan Rabat Fas’ın başkenti. Şehrin her köşesi ülkenin renkli geçmişini yansıtan mimari öğelerle parlıyor. Orta Çağ’dan bu yana açık olan tarihi pazarlar, cami, saray ve müzeler kentin zengin mimarisini hareketlendiriyor. Rabat, başkent olmasının etkisiyle adeta mağrib Arap değerlerinin temsilcisi görevini üstlenmiş durumda. Arapça öğrenmek ve Fas kültürünü sentezlemek isteyenlere yönelik eğitim kurumlarıyla, tarihi müze ve saraylarıyla ve sosyal hayatıyla oldukça misafirperver ve kozmopolit bir şehir Rabat.

KIRMIZI ŞEHİR MARAKEŞ
Mistik, gizemli, masalsı… Sekiz yüzyıldan fazla geçmişe sahip, Fas’ın ortasında ülkenin tüm dokusunu taşıyan otantik bir şehir Marakeş. Berberi lisanında Mur(n)akush olarak geçer yani Tanrı’nın Ülkesi. Renk, ışığın farklı dalga boylarının retinaya ulaşmasıyla oluşturduğu algıdır ki muhtemelen bu kentte tahmin edilemeyecek çeşitlikte dalga boyu var. Çünkü son derece renkli bir kent burası. Bir kez ayak bastığınızda bir daha unutamayacak ve yaşadığınız yeri sorgulamaya başlayacaksınız Marakeş’te!

JEMAA EL FNA MEYDANI
Medina’nın en önemli yeri Jemaa El Fna Meydanı. UNESCO tarafından kültürel yaşamı sürdürmek amacıyla koruma altına alınan ilk meydan burası. Sabah saatlerinden itibaren başlayan ve günün her saatinde hareketliliğini kaybetmeyen masalsı bir meydan.

DAR’ÜL BEYDA – KAZABLANKA
Asalet, sükûnet, aşk… Gül sevgidir, papatya masumiyet, begonvil derin düşünce, Kazablanka ise asalet. Nasıl bir şehir ki asaleti temsil eder? Nice bir şehir ki aşk filmine başrol oyuncusu olmuş ve senaryosuna ilham vermiş.

Kazablanka İspanyolca’da, Dar’ül Beyda ise Arapça’da Beyaz Ev anlamına geliyor. Fas, sahip olduğu tarih, kültürel dokusu ve tüm ihtişamıyla görülmesi gereken yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bir ülke.

Geleneksel mimari örnekleri ile örülü Fas sokaklarında Endülüs’ün görkemli günlerinin izleri görülürken dar sokakların eskiliğinde zaman duruyor. Fas sokaklarını güzelleştiren renkler arasında lacivert, yeşil ve turuncu başrol oyuncuları.

Fas’ın Arapça adı El-Mağrib Türkçe’de de kullanılan ve batı anlamına gelen garb kelimesinden geliyor. Akdeniz’in ve Atlas Okyanusu’nun çevrelediği bu uzak ülke ziyaretçilere Arap kültürünün farklı yansımalarını sunar.

Nane çayı Fas’ta adeta törensel bir öneme sahip. Otantik çaydanlıklarda kaynatılan suyun, ince uzun çay bardaklarına konan taze nanelerin üzerine dökülmesiyle hazırlanan nane çayı, ülkenin en tanınmış ikramlarından.

Geleneklerine ve değerlerine tutkuyla bağlı bir ülke Fas. Yüzlerce yıl öncesine dayanan kraliyet ise bu geleneksel değerlerin en önemlisi. Kral II. Hasan Anıtı hem Fas halkının hem de ziyaretçilerin saygılarını ve iyi dileklerini sunduğu bir mekân aynı zamanda.

Fas’ın geleneksel yiyeceklerinden biri kus kus. İrmikten yapılan Fas usulü kus kus yerel baharatlar, et ve sebze çeşitleri ile lezzetlendirilerek servis ediliyor.

Fas’ı cazip kılan en önemli gerekçelerden biri bu güzel ülkede aynı anda çok farklı dünyalara açılabiliyor oluşunuz. Kazablanka’da Avrupa esintileri taşıyan sokaklar, Fes’teki geleneksel deri üreticileri ve Merzuga’da dünyanın en yüksek kum tepelerini oluşturan çöller bu farklı dünyalara birer örnek.

Burnus Fas’ın geleneksel giyeceği. Baş kısmında külah biçiminde bir başlığı bulunan burnus Fas ile birlikte Cezayir’de de kısmen kullanılıyor. Farklı renklerden üretilen burnuslar Fas’ta alabileceğiniz yerel hediyelik ürünlerden.

Fas çarşıları küçük atıştırmalıklar ve kurtulmuş yiyecekler açısından çok zengin. Çeşit çeşit kuruyemiş, hurma, kuru kayısı ve belki de ömrünüzde hiç görmediğiniz yiyecekler eşliğinde ülkeyi gezmek büyük bir ayrıcalık.

Marakeş, Fes, Meknes ve Kazablanka gibi turistik şehirleri başta olmak üzere Fas’ta çok çeşitli konaklama alternatifleri bulunuyor. Ancak butik otele dönüştürülen geleneksel Fas evleri konaklama açısından öneriliyor.

Fas’ın turizm vitrini olan Marakeş’in bin bir renkli çarşıları dünyaca ünlü. Renk renk baharatlar, bitki çayları, şifalı otlar, kokular ve sürmelerle dolu dükkânlarda mutlaka satın alacak bir şeyler bulacaksınız.

Yıl boyunca ziyaretçi ağırlayan Marakeş’te alışveriş için seçenek bol. Geleneksel ayakkabılar, yerel giysiler, el yapımı deri işleri, otantik enstrümanlar Fas dönüşü sevdiklerinize götürebileceğiniz hediyelerden bazıları.

Fas’a özgü geleneksel tarihi dokuyu en iyi hissedebileceğiniz yerlerden biri olan Fes şehri zarif minareleri ve görkemli şehir kapılarıyla görülmeye değer.

Tarih boyunca çok değerli bir stratejik öneme sahip Cebelitarık Boğazı’ndan Akdeniz’in sonsuz maviliğini ve Avrupa kıyılarını izlemenin tadına doyum yok.

Türk Hava Yolları İstanbul’dan Kazablanka’ya haftanın yedi günü karşılıklı seferler düzenliyor. Bilgi için: www.turkishairlanes.com

ÇÖLDE BİR GECE
Meknes’te bulunan Agdal Havzası’ndaki göl, Fas’taki sevilen sayfiye yerlerinden biri. Palmiye ağaçları ve tarihi şehir kalıntılarıyla süslü gölün kıyıları aileler için piknik, çocuklar için de oyun alanı.

Tanca şehrindeki Herkül Mağarası’nın okyanusa açılan girişi Afrika haritasını çağrıştırıyor. Efsaneye göre Herkül Afrika’yı diğer kıtalardan ayırırken tam bu noktadan tutmuş.

Kazablanka’da Atlas Okyanusu’nun üzerine yapılan Kral II. Hasan Camii, dünyanın ikinci büyük camisi kabul ediliyor. 210 metre yüksekliğindeki Magrib stilindeki minaresi görülmeye değer bir İslam eseri.

Er-Risani yakınlarındaki Kara Çöl, uçsuz bucaksız siyah görünümüyle şaşırtıcı bir coğrafi alan. Kara Çöl’ün bittiği noktada başlayan Kızıl Çöl ise siyahtan kırmızıya çok sert bir geçişe sahip.

Ülke genelinde Avro ve Amerikan Doları rahatlıkla kullanılabiliyor. Özellikle hediyelik eşya alışverişinde sıkı pazarlık yapın. Sizden istenen ücretin dörtte birini ödemeniz makul olacaktır.

Atlas Dağları’nın doğusundaki Merzuga Köyü’nden birkaç saatlik deve yolculuğu ile ulaşılan, köyle adaş olan çöldeki çadırlar ve bedevilerin toprak kaplarda pişirdiği lezzetli yemekler hayatınızda bir kere mutlaka yaşamanız gereken bir deneyim. Yolunuz buraya düşmüşse dünyanın en yüksek kum tepelerinin arasından doğan güneşi seyredip, çöldeki eşsiz vahalardaki hurmalardan tatmayı ihmal etmeyin.

AHMET BİLAL ARSLAN / FOTOĞRAF SANATÇISI
“2006’dan beri dört kere gittiğim Fas’taki en ilginç deneyimim Atlas Dağları’nın doğusunu görmekti. Marakeş ve Kazablanka’nın popüleritesinin aksine bu coğrafya hâlâ bütün gizemiyle keşfedilmeyi bekliyor.”

Resmi adi: Fas (Magrib) Kralligi
Baskent: Rabat.
Yuzolcum: 446.550 km2.
Nufus:
30.645.305
Diller: Resmi dil Arapcadir. Berberi lehceleri ve Fransizca da konusulmakta.
iklim: Kiyi bolgelerde sicak Akdeniz iklimi, ic kesimlerde sicak ve kuru  iklim hakimdir.
Sicaklik Ortalamalari (Rabat):
Ocak 12ºC, Subat 14ºC, Mart 15ºC, Nisan 17ºC, Mayis 18ºC, Haziran 21ºC
Temmuz 22ºC, Agustos 23ºC, Eylul 21ºC, Ekim 19ºC, Kasim 12ºC, Aralik 14ºC
Saat farki: Turkiye ile, Yazin 3, Kışın 2 saat fark vardir.
Para Birimi: Fas Dirhemi (MAD)
Kredi kartlari: Visa, Mastercard, Maestro, American Express v.b.
Bankalar: 08:30 – 12:00, 14:30 – 16.30 arasi acik.
Bahsis: Lokanta ve otellerde 5-10 Dirhem arasi bahsis verilmesi uygundur.
Telefon: Cep telefonlari calismaktadir. / Telefon Kodu: 212
Turkiyeye telefon nasil acilir: 00 + 90 + alan kodu + telefon numarasi
Elektrik: 127/220V 50 Hz
TC Buyukelcilik: 7, Avenue de Fes Rabat Tel: (212-3) 776 26 05-776 26 58
Fas Buyukelcilik: Rabat Sk. No:11 Gaziosmanpasa Ankara Tel: (0312) 437 60 20
Resmi Tatil Gunleri: 1 Ocak  yeni yil., 11 Ocak Bagimsizlik gunu.
Muharrem, islami yeni yil., Kutlu dogum haftasi, 1 Mayis isci bayrami.

 

Bu yazımızı okuyan 2.546. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir