Fransa Ermeni tasarısını kabul etti
Fransa meclisinde yapılan oylamada sözde ‘soykırım’ın inkarının suç sayılması için ceza verilmesi yönündeki yasa teklifi kabul edildi. Türkiye ile Fransa arasında günlerdir gerilime neden olan yasada sona gelindi. Fransa meclisinde yapılan oylamada ‘soykırım’ın inkarının suç sayılması için ceza verilmesi yönündeki yasa teklifi kabul edildi. Ermeni derneklerinin dava açma hakkı veren yasa teklifi de kabul edildi. Yasaya göre, ‘soykırım’ı inkar edenlere bir yıl hapis cezası ve 45 bin Euro para cezası verilecek. Haberin Tüm Detayları Yazının Devamında…
‘TÜRKİYE’NİN TEHDİDİNİ CİDDİYE ALMAYIN’
Taslağı hazırlayan milletvekili, Türkiye’nin boykot tehdidinin ciddiye alınmaması çağrısında bulundu. Ermeni tehcirinin ‘soykırım’ olduğunu daha önce kabul eden Fransa, bu kez iddiaları inkar edenlere ceza verilmesini öngören yasa da kabul edildi. Onaylanan yasa gereği İsviçre ve Slovakya örneğinde olduğu gibi ‘Ermeni soykırımı yoktur’ diyenler cezalandırılacak.
Fransa Neden 22 Aralık’ı Seçti?
Tasarıya göre eğer sözde Ermeni “soykırımını” reddeden kişiler cezalandırılacak. Tasarının zamanlaması da çok ilginç. 22 Aralık tarihin bir önemi var. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 22 Aralık tarihinin anlamını ve Fransa’nın neden bu tarihi seçtiğini anlattı.
Davutoğlu, “Süreç bitince alacağımız tedbirler var, geçerse var. ‘Bu kararın 22 Aralık’ta yani rahmetli diplomatımızın katledilmesinin yıldönümünde görüşülüyor olması terör örgütlerine destek mesajı oluyor’ dedim. ASALA terörü nedeniyle diplomatlarımız Fransa dahil birçok yerde katledildi. Hangi insanlık değeri bunu mazur görür?” dedi.
SALONDA MECLİSİN YÜZDE 10’U BULUNUYORDU
Oylama sırasında salonda yaklaşık 50 vekil bulunuyordu. Bu da 577 üyeli meclisin yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor.
SENATODAN GEÇERSE YASALAŞACAK
Meclisten geçen yasa tasarısı, şimdi senatoya gönderilecek. Tasarı senatoya geldiğinde ‘değişiklik önergesi verilmeden’ geçerse yasalaşabilecek. Değişiklik önergesi verilirse yeniden ulusal mecliste ele alınacak. Parlamento, yasayı görüştüğü akşam, 9 Ocak’a kadar sürecek Noel tatiline girecek. Bu tarihte parlamentodan geçen yasa senatoya sevk edilecek.
22 ŞUBAT’A KADAR YETİŞMEZSE ‘GEÇERSİZ’ SAYILACAK
Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle her iki meclis de 22 Şubat’ta yeniden tatile girecek. Yasa bu tarihe kadar yetişmezse kadük (geçersiz) kalacak.
Bugünkü kritik oturumda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Boyer, “Burada amacımız ilişkileri bozmak değil, Fransa vatandaşlarının korunması. Sizi bu tasarıyı destek vermeye çağırıyorum, sevgili meslektaşlarım” diye konuştu. Fransız vekil, “Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkar ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi. Sizden destek bekliyorum” ifadesini kullandı.
17 MİLLETVEKİLİ SÖZ ALDI
Oturumda toplam 17 milletvekili söz aldı. Konuşma yapan vekillerden Fransa-Türk Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher ve merkez sağın cumhurbaşkanı adayı Francois Bayrou, tasarı aleyhinde görüş bildirdi.
Bayrou, “Evet Ruanda’da, Kamboçya’da, Vendee’de katliam oldu. Bunlar da mı gelecek? Bence tehlikeli bir ola giriyorsunuz” diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından değişiklik önergelerinin görüşülüp oylanmasına geçildi.
TÜM MADDELER TEK TEK OYLANDI
Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” gerekçesiyle, yasa teklifinin, “Fransız kanunları tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasını” öngören birinci maddesinin iptal edilmesine ilişkin sunulan değişiklik önergesi kabul edilmedi. Böylece tasarının birinci maddesi geçti. Ardından ikinci madde de oylandı. Yasa teklifinin tüm maddelerinin tek tek oylanmasından sonra tasarı genel oylamaya sunuldu.
SALT ÇOĞUNLUK ARANDI
“Yasalarca kabul edilmiş soykırımların inkârını” yasaklayan ve bu suçu işleyenlerin 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngören yasa tasarısı için genel kurulda salt çoğunluk arandı.
Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı. Fransa, sözde “Ermeni soykırımı”nı 2001 yılında resmen kabul etmişti.
TASARIYA UMP İÇİNDEN TEPKİLER
Sosyalist Parti ve Komünist Parti milletvekillerinin çoğunluğu, tartışmalı yasa teklifini “prensip olarak” desteklemeyeceklerini açıkladı. Tasarıya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin iktidar partisi UMP içinden de tepkiler var.
Yasa teklifini sunan Boyer’den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier söz aldı. Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerinin iradesine bıraktı. Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier de yasa teklifinin Türkiye’yi hedef almadığını söyledi.
Ollier, Adalet Bakanı’nın görüşmelerde olmayışından dolayı özür dileyerek, “Çünkü kendisi şu anda Cumhurbaşkanı ile birlikte bir uyuşturucu ile mücadele başlıklı bir toplantıda” şeklinde konuştu.
‘YASA TEKLİFİ FRANSIZ ANAYASASINA AYKIRI’
Genel kurulda söz alan Diefenbacher ise, “parlamenterlerin rolünün tarih yazmak olmadığını” belirterek, “teklife hayır oyu vereceğini” söyledi. UMP üyesi Fransız milletvekili, “yasa teklifinin Fransız anayasasına aykırı olduğu” görüşünü dile getirdi.
Michel Diefenbacher, bu teklifin yasalaşması ve daha sonra yapılacak itirazla konunun anayasa mahkemesine gelmesi halinde, 2001 yılında kabul edilen yasanın da iptalinin gündeme gelebileceği uyarısında bulunarak, “Bu yasa teklifi Ermenilere de zarar verecek” diye konuştu.
Paris’te Türk vatandaşları ayakta
Fransa parlamentosunda bugün oylanacak 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifinin meclis genel kurulunda tartışılmasından önce çok sayıda Türk vatandaşı protesto gösterisi yapıyor.
Paris dışında Lyonn, Strasbourg, Nantes ve Ruan kentlerinden sabah saatlerinde otobüslerle gelen yaklaşık 5000 kişi ellerinde Türk ve Fransız bayrakları ve yasa teklifine karşı çıkan pankartlarla tepkilerini dile getiriyor.
Türk göstericiler, ”Tarihi tarihçiler yazar, siyasetçiler değil”, ”Düşünce özgürlüğü ihlal edilmesin”, ”Tarihi tartışma siyasi tartışma olamaz” yazılı pankartlar taşıyor. Yasa aleyhine sloganların atıldığı gösteride, polislerin çok sıkı güvenlik önlemleri aldığı görüldü.
Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa tasarısını bugün görüşecek Fransa Milli Meclisi önünde binlerce Türk toplandı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Paris’in yanı sıra, ülkenin farklı şehirlerinden otobüslerle meclis önüne gelen Türkler, bugün geçmesine kesin gözüyle bakılan yasa tasarısını protesto ediyor. Türklerden bazılarının da sabah namazlarını parlamento önündeki meydanda eda ettiği görüldü.
———-
Fransız parlamentosunda ele alınan soykırım yasasının mimarı Valerie Boyer damga vurdu. Bugün tüm gözler, “soykırımı inkar yasası” olarak bilinen, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeniiddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini parlamentoya sunan Valerie Boyer’deydi.
SPOR GİYİMİYLE DİKKAT ÇEKTİ
Yasa teklifini kaleme alan iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Valerie Boyer, tartışmalı tasarıyı savunan bir konuşma yaptı. Renkli elbisesi ve üstüne giydiği siyah deri ceketle meclis kürsüsünde konuşan Boyer’in kritik oturum için seçtiği spor giyim tarzı dikkat çekti.
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ..!
BABASI CEZAYİR DOĞUMLU
Meclise 2007 yılında giren Valerie Boyer’in babası Cezayir, annesi Tunus doğumlu. Kendisiyse 1962 yılında Fransa’da dünyaya geldi. Sarkozy’nin yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak tanınan Boyer, daha önce Hürriyet Daily News gazetesine verdiği demeçte “Aile kökenlerim Cezayirli. Ancak Cezayir’de hiçbir şekilde soykırım yaşanmadı” demişti.
“TEHDİT DİPLOMASİSİ”
Yasa teklifini sunan Boyer, konuşmasında, tasarıya sert tepki gösteren Türkiye’nin “diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu” belirterek, Türkiye’nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu söyledi. “Fransız iş adamları, Türkiye’nin tehditlerine boyun eğmesin” diyen Boyer, “Bu tehdit diplomasisi, Türkiye gibi büyük bir dost ülkeyi onurlandırmıyor” ifadesini kullandı.
“SİZDEN DESTEK BEKLİYORUM”
Fransız vekil, “Bazı ülkeler 1915 olaylarını inkar ederek suç işlediler. Cezasız kaldılar. 1914 yılındaki Ermenilerin üçte ikisi ya tehcir edildi ya da katledildi. Sizden destek bekliyorum” dedi.
‘SARKOZY ERMENİSTAN’I KARDEŞ ÜLKE İLAN ETTİ’
Sarkozy’nin Ermenistan’ı kardeş ülke ilan ettiğini hatırlatan Boyer, “Dostluğun ötesinde ilişkilerimiz var. Ermeniler, Fransa’da yani kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamak istiyorlar” diye konuştu.
DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE MECLİSTE YOK
Fransa hükümetinin yasa teklifi görüşmelerine düşük profille katılması dikkat çekti. Özellikle Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe’nin meclise gelmeyerek, yasaya destek vermemesinin önemli olduğu belirtildi. Juppe, Davutoğlu’yla yaptığı görüşmede de “Biz yaptık, siz yapmayın” diyerek yasa teklifini desteklemediğini açıklamıştı.
PARLAMENTODA YASALAŞMASI YETERLİ DEĞİL
Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Fransa meclisi genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini oy çokluğuyla kabul etti.
577 VEKİLDEN 70’İ KATILDI
Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70’e yakını katıldı. İki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edildi. Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü. 7 Aralık’ta Fransa meclisi yasalar komisyonunda kabul edilen teklifin, başkanlık divanında hükümetin de itiraz etmemesi üzerine resmen gündeme alınması kararlaştırılmıştı.
Yasa teklifinde, “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor.
TÜRKİYE GÜNLER ÖNCESİNDEN UYARDI
Günler öncesinden tartışmalara neden olan yasa tasarısı ile ilgili olarak Türkiye kanadından Fransa’ya yönelik sert uyarılar yapılmıştı. Hükümet ve devlet kanadından Fransa’nın Cezayir’de yapmış olduğu katliamlar hatırlatılmış, bu oylamanın geçmesi halinde Türkiye-Fransa ilişkilerinin büyük zarar göreceği belirtilmişti.
İşte Türkiye kanadından Fransa’ya yapılan uyarılar;
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül : Bir ülkenin tarihi hakkında siyasi bir kurum olan Parlamento aracılığıyla yargıda bulunmak, tarihi siyasi amaçlarla tahrif etmek en hafif tabiriyle izansızlıktır.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek: Teklifin kabul edilmesi Türkiye Fransa ilişkilerinde telafisi mümkün olmayan, tamir edilemeyecek ölçülerde büyük bir hasara yol açacaktır. Umarım yarın ki oylamada sağduyu öne çıkar.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Şu anda Sarkozy’nin oy hesapları üzerinde akla ziyan bu adımları, Fransa-Türkiye ilişkilerine zarar verecektir. Temennim odur ki şu an parlamentoda sosyal demokrat ağırlıklı bir yapı var. Sosyal Demokrat bu yapı, şu andaki iktidarın attığı bu adımı iyi bir değerlendirmeye tabi tutar ve bu yanlışı bundan önce olduğu gibi düzeltir. Ve böylece Türkiye Fransa ilişkileri aynı minval üzere devam eder.
Aksi takdirde şu anda Fransa’da 500 bin Ermeni varsa, 550 bin de bizim Türk vatandaşımız var. Yine tüm bunların yanında çok farklı olarak bir şey söyleyeceğim; aynı düşünceyi bizlerle paylaşan belki 2,3,4 milyon şu anda Fransa’da insan var. Bütün bu insanlar, bu atılan adımın şu ana kadar farkında değildi, ama yarın Meclisten böyle bir kararın geçmesi halinde öyle zannediyorum ki Fransa’daki tepki, kendi vatandaşları içinde de çok daha artarak devam edecektir.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Fransa kendi tarihine ihanet içindedir. Özgürlüğü savunan, özgürlük konusunda dünyada sembol olan bir ülke bugün düşünce özgürlüğüne siyasetçilerin kararıyla kelepçe vurmaktadır. Bunu anlamak mümkün değildir. Bize öğretilen Fransa ile Sarkozy’nin Fransası arasında çok fark var. 1789 Fransız Devrimi’nin üzerine büyük bir gölge düşürecekler.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ve hükümetinin, siyasi kaygılar çerçevesinde Türk milletine saldırması, çamur atarak tarihi gerçekleri eğip bükmeye yeltenmesi, tam bir sefillik ve tükenmişlik örneğidir.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Fransa meclisi yasa teklifini kabul ettiği takdirde, tarihi tek taraflı anlatıma mahkum ederek susturmaya ve ifade özgürlüğünü cezalandırmaya yönelik bir adım atacak. Yasa teklifi ifade özgürlüğünü cezalandıracak. Fransız meclisi ümit ederiz ki Fransa’yı Fransa yapan değerlere karşı çıkmaz.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış: Teklif, AB ilkelerine, Fransız Devrimi’nin ruhuna, akla aykırı. O nedenle, ben buna, akla ziyan bir tasarı diyorum.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan: Sarkozy kendi ihracatçısının, vatandaşının asla görüşlerini yansıtmayacak şekilde, sanki Ruanda’da hiç katliam yapmamış, Cezayir’de binlerce masumu öldürmemiş bir ülkenin devlet başkanı değil gibi, olmayan bir konuda fikir yürütmeye çalışıyor. Kazdığı kuyuda kendisi mutlaka boğulur.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım isteyen Fransa Kralı François sağ olsaydı çok ciddi şekilde Sarkozy’nin kulağını çekerdi, ona haddini bildirirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: Fransa, siyasi bir günah işlemektedir. Fransa’nın bu tutumu yüzünden bazı projeler bunun altında kalabilir. Yeni yeni olgunlaştırmaya çalıştığımız enerji sektörü, Türkiye- Fransa ilişkilerini taşımayacak durumda olabilir.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır: Sarkozy faktörü mevcut olduğu sürece Fransa ile Türkiye ilişkilerinin iyiye gitmesi çok zor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: Fransa, bu kararı aldığı takdirde, yaptığı tarihi hatalardan bir tanesini daha tekrarlamış olacak. Böyle bir karar her iki tarafa da çok zarar verecektir. Böyle bir sonuca tepkisiz kalınamaz ancak Türkiye’ye daha fazla zarar vermemek için ani tepkiler vermemeliyiz.
DSP Genel Başkanı Masum Türker: Fransa’nın tarihi gerçekleri hiçe sayan, bilimsellikten uzak, araştırmalara dayanmayan ve Türkiye Cumhuriyeti tarihini yargılamaya cüret eden bu yaklaşımı kabul edilemez.
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Türkiye’den gönderilmelidir. Fransa’nın devlet ihalelerine katılımı engellenmelidir. Lobicilik noktasındaki zaaflarımız giderilerek, Avrupa’daki iş adamlarımız, siyasetçilerimiz, bilim adamlarımız harekete geçirilmelidir.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Bu millete katliam, soykırım yaftasını yapıştırmak isteyen soysuzların hepsine karşı mücadelemiz sürecek.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner: Bu, son anda parlamentoya getirilen ve tamamıyla oy hesabı üzerine dayandırılmış bir tasarı. Normal Fransız vatandaşının, ortalama Fransız vatandaşının gündeminde bile değil.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu: Fransa bir seçim sürecine girmiş durumunda. Seçim sürecinde politikacıların seçim kazanma popülizmi üzerine yapılan bir hesap bu. Bu iki partiye de yaramaz ama burada feda edilen Türkiye ile bu bölgedeki esas ittifakı. Bunun zararını Fransız siyasetçisi görür.
fransız vekil cezairli değil!! yahudi….. cezair fransa hakimiyetindeyken cezairde doğmuş ama yahudi asıllı… Bu nasıl habercilik!!!
Zeynep Alpak :
Aldığımız Kaynaklar ve Araştırmalar sonucu edinilen bilgilerdir: Meclise 2007 yılında giren Valerie Boyer’in babası Cezayir, annesi Tunus doğumlu. Kendisiyse 1962 yılında Fransa’da dünyaya geldi. Aişağıdaki Linklerede bakabilirsiniz. Sizde elinizdeki kaynakalrı bizimle paylaşabilirseniz, bizde gerekeni yapabiliriz…
http://tr.wikipedia.org/wiki/Val%C3%A9rie_Boyer
http://www.valerie-boyer.fr/4_biographie.php?idsection=14
http://www.aksam.com.tr/valerie-boyerin-kimligi-sasirtti–87369h.html
Valerie boyer Yahudi ismidir. Kaynaklariniz dogrudur ancak bilgi ve yorumun eksik olduğunu düşünüyorum. Soyle ki;Babasının cezairde doğduğu doğrudur ancak cezair ozamanlar Fransız hakimiyetindedir yani babası arap değildir. Cezairin bağımsızlığından yana degillerdir. Dolayısıyla Boyer’in ermeni soykırımı tasarısını gündeme getirmesi basında yansitildiginin aksine çok normaldir.