Geleceğin mesleği ‘blog yazarlığı’
Sanal günlük tutmak, blog yazmak hobi olmaktan çıktı, meslek haline geldi. Popüler bloglar, reklam ve sponsor gelirleriyle yeni bir kazanç kapısı oldu. Blog yazarlığıyla geçimini sağlayanlar, iş bulanlar var. Özlem ve Çağdaş Ercan çifti gibi. Onlar, pazarlama müdürlüğünden istifa edip bloglarıyla geçinmeye başladı. Bloggerlar arasında ‘köşe’ kapan ve kitabı çıkanlar da bulunuyor. Apple, daha önce hiç kimsenin görmediği ve bilmediği iPhone’u piyasaya çıkaracağı zaman, ilginç bir reklam yöntemi uyguladı. Sır gibi sakladığı iPhone’u dünyanın en çok okunan birkaç blog yazarına gönderdi. Bu ilginç telefonu kullanan bloggerler, peş peşe deneyimlerini yazdı. Herkes blog yazarlarının söz ettiği cihazı merak eder oldu.
Öyle ki iPhone efsane haline geldi. Medya, blog yazarlarının iPhone efsanesini haber yaptı. Böylelikle Apple milyonlarca dolar harcayarak yapacağı reklamı, blog yazarlarına gönderdiği birkaç iPhone ve haber bülteni ile ucuza kapattı. Şirket için hesaplı bir reklam kampanyası, blog yazarları için kârlı bir kazanç kapısına dönüştü.
Bu kampanya reklam piyasasının da sosyal medyayı keşfetmesini sağladı. Blog yazarları, her türlü ürüne dair izlenimlerini, deneyimlerini yazdıkları sıradan bloglarının ne kadar büyük bir güce sahip olduğunu fark etti ve herkes yeni bir meslekle tanışmış oldu: Blog yazarlığı. Artık neredeyse gazete veya televizyon kadar güçlü blog yazarları var. Binlerce okuyucuya ulaşan bu yazarların kitapları da çıkıyor, bazıları gazetelerde köşeyi kaptı. Blogları sayesinde ya iş buldular ya da mevcut işinden istifa edip blog yazarlığıyla geçimini sağlamaya başladılar. Özlem ve Çağdaş Ercan çifti gibi. Bloglarının adı ‘Elveda Ofis’. Satış-pazarlama müdürlüğü yaparken şimdi blog yazarlığı yapıyorlar. Şu sıralar ise internet üzerinden para kazanmanın yollarına dair seminerler veriyorlar.
Profesyonel blogger Özlem Ercan blog yazarlığını ayrı bir meslek olarak tanımlıyor. Bir girişimci gibi bloga yatırım yapmak gerektiğini söylüyor. Nitekim dünyada blog yazarlığına artık bu gözle bakılıyor. Blog ne kadar çok tıklanır, yazılar ne kadar çok okunursa, blog yazarının da kazancı o kadar artıyor. Bloggerler Google’dan ya da doğrudan şirketlerden reklam alarak ve sponsorlar yoluyla para kazanıyor. Bunlar olmasa da tanınırlılığı artıyor, blogu sanal CV işlevi görüyor. Bu sayede iş teklifleri geliyor.
Sanal yazarlıktan gerçek yazarlığa terfi etmenin yolları
Türkiye’nin ilk kitap sahibi blogger’i Pucca, büyük bir gazetede de köşe yazarlığı yapıyor. ‘Küçük Aptalın Büyük Dünyası’ adıyla yayımlanan kitabı ‘dizüstü edebiyat’ dizisinin ilki. Kim olduğu bilinmiyor, genç bir televizyoncu bayan olduğu konuşuluyor, o kadar. Gördüğü ilgidendir yayıncısı Cem Mumcu (Okuyanus Yayınları), dizüstü edebiyat dizisi için blogları yakın takibe almış.
Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat mezunu Hatice Özdemir Tülün’ün, yaptığı yemeklerin hikâyelerini ve tariflerini paylaştığı bir blogu var. www.portakalagaci.com Türkiye’nin en çok okunan blogu. Tülün, blogunun popülaritesini köşe yazarlığına taşıdı, reklâmlarda yer aldı. Şimdilerde ise takipçilerine çekilişle yemek takımları hediye ediyor. Tülün’ün ev dekorasyonuyla ilgili önerilerini paylaştığı bir blogu daha var. Yazdığı her şey büyük ses getiriyor çünkü.
İşveren, personelini blogdan seçiyor
Blogları mesleki birikimini paylaşmak için kullananlar da var. www.kimyasanal.net sitesinde yazan genç kimyacılar gibi. Hepsi öğrencilik dönemlerinde uluslararası bilim olimpiyatlarında derece almış, şimdilerde Amerika ve Avrupa’nın saygın üniversitelerinde doktora yapıyorlar. Yazılarını ‘popüler kimya’ diye tanımlıyor, kimyayı herkesin ilgisini çekecek bir üslupla anlatıyorlar. Dolayısıyla kimyadan anlamayanlar da onları merakla okuyor. Buna benzer çok sayıda bloga rastlamak mümkün.
Blog yazarlığı işverenler için de zengin bir personel kaynağı, reklam sektörü içinse yeni bir mecra. İşinden ayrılıp sanal moda dergisi Firuze Style blogunu kuran Kezban Karagöz’e, çok sayıda yayıncıdan dergi editörlüğü ve moda danışmanlığı teklifi gelmiş. Karagöz, hayatına blog yazarı olarak devam edeceğini söylüyor. Blog’lar hakkında yazıların yayınlandığı online Blog Dergisi’nin kurucu editörü Yasin Yüksel, blog dergisi yazarlarına şirketlerden teklif yağdığını söylüyor.
***
Bloglar yarışıyor
Yarışmayı çok sevdiğimizden midir bilinmez ama ‘sanal medyanın en güzel blogu hangisi?’ temalı birçok yarışma var. Bunlardan birini moda ve yaşam kültürü haberlerinin yer alığı Trendus sitesi düzenliyor. Birinci olacak blogun yazarına iPad verilecek. Yarışmadaki blogların tümü kadınları ilgilendiren konuları işliyor. Blog yazarları ve okuyucuları arasında kıyasıya bir yarış var.
***
Blog yazarlığı meslek olma yolunda
Yasin Kesen (Online Medya Derneği Başkan Yardımcısı): İnsanlar artık medya patronları ya da yazar avcıları tarafından keşfedilmeyi veya çeşitli yarışmalara katılıp sonuçların ilan edilmesini beklemek yerine ürettiği yazılarıyla internet okyanusunda oltasını sallıyor. Kimi blog yazarları medya kuruluşlarınca fark ediliyor kimisi de kendi medyasını kurup hatırı sayılır gelir elde edebiliyor. Başarı için kilit nokta özgün içerik üretmek. Girişimcilik ya da üretkenlik yönü ağır basanlar internette, kolay ve ucuz maliyetle blog sayfalarında arz-ı endam ediyor. Blog yazarlığı bir meslek olma yolunda ilerliyor. Fakat henüz o seviyeye gelmiş değil. Gelir sağlayabilmek için blog sayfasında içerik hazırlamak tek başına yeterli olmuyor çünkü. Reklam geliri sağlamak için, sayfanın tanıtımını ve reklam verenlerle ya da ajanslarla ilişkileri de yürütmek gerekiyor. Bu da bir ekip ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Belki de blog yazarları bir dernek kurmalı.