GENEL

Gelenekten geleceğe bir dergi

Bu yılın başında mevsimlik olarak çıkmaya başlayan Gelenekten Geleceğe dergisinin “Sanat” başlığını taşıyan ilk sayısından sonra “Medeniyetimiz” konulu ikinci sayısı çıktı. “Yirmi birinci yüzyılın anahtar kelimesi medeniyet olacaktır” düşüncesini öne süren dergiye göre birçok medeniyetin beşiği olan Anadolu’da var olan tüm kültürlerin katkısı ile kadim değerlerimizin üzerindeki şalı kaldırıp medeniyet tasavvurumuzun içini yeniden doldurma zamanı gelmiştir. Bu düşünceyle hazırlanan derginin yeni sayısına Bedri Gencer, Ahmet N. Helvacı, Bilal Sambur, Özlem Cavlak, Ali Osman Sezer ve Şeyhmus Diken medeniyet eksenli makaleleri yer alıyor.

Dergide ayrıca Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Müdürü sosyolog Prof. Dr. Recep Şentürk, Prof. Dr. İskender Pala ve Prof. Dr. Mehmet Aydın ile yapılan söyleşiler bulunuyor. Mimariden siyasi düşünceye, şehir hayatının estetiğinden kitabiyata kadar pek çok konunun ele alındığı derginin en dikkat çekici bölümleri ise Hasan Aksakal’ın kaleme aldığı “Yüzyıl Önce, Yüzyıl Sonra: İbrahim Şinasi ve Cemil Meriç’in Medeniyet Anlayışları Üzerine” adlı makalesi ve Mahmut Şenol’un hazırladığı “Nurettin Topçu’nun Medeniyet Anlayışı ve Neo-Genç Osmanlıcılık” başlıklı yazılar. Aksakal, makalesinde medeniyet kavramı hakkında ilk sözü söyleyen Şinasi Efendi ile kendisinden 100 yıl sonra en bilindik sözü söyleyen Meriç’in birbirlerine zıt fikirleri savunduklarını ortaya koyuyor.

Bu yazımızı okuyan 984. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir