HABERİŞ DÜNYASI

Genç Girişimcilere Mini Şirket

Gençler iş dünyasının duayenlerinden destek alarak kendi mini şirketlerini kuruyor şimdilerde. Nasıl mı? Şirket ve ESP sertifika programları ile… Genç Başarı Eğitim Vakfı ya da uluslararası ismiyle Junior Achievement’ın başlangıcı epey eskiye dayanıyor. 1919 yılında faaliyete geçen sivil toplum kuruluşu, bugün dünyadaki en geniş yapılanmaya sahip gençlik organizasyonu olarak biliniyor.

Ülkemizde 1999 yılında faaliyete geçen Genç Başarı Eğitim Vakfı ilkokuldan üniversite son sınıfa kadar öğrencilerin, “Finansal Okur Yazarlık”, “İşgücüne Etkin Katılım” ve “Girişimcilik” alanlarında yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyor. Genç Başarı Eğitim Vakfı farklı yaş grupları için akademisyenlerden, pedagoglardan ve uzmanlardan oluşan ekiplerce tasarlanan, küresel ölçekte uygulanan “özel” programlarıyla da öne çıkıyor.

Tasarlanan projelerle ve kurulan ortaklıklarla gençlerin iş hayatına geçiş yapacakları süreçte karşılaşabilecekleri engelleri aşmaları için kendilerini geliştirmeleri, hazırlanmaları hedefleniyor. Bu programlardan biri de “Şirket Programı”.

Liseli Girişimci Adayları İçin “Şirket Programı”

Liselerde gençler kendi mini şirketlerini kuruyor. Okullarında rehber öğretmenleri ve gönüllü mentorları ile ekip oluşturuyorlar. Ekip içinde görev dağılımı yapıldıktan sonra, ürün ve/veya hizmet geliştirmeye çalışılıyor. Ardından da üretim ve satış aşamasına geçiliyor. Programın kesinlikle bir simülasyon olmadığını bu noktada özellikle vurgulamamız gerekiyor. Gençlerin “deneyerek ve yaparak” iş hayatını öğrenmeleri sağlanıyor.

Her yıl, program sonunda “Yılın Şirketi Yarışması” düzenlenip alanında önde gelen isimlerden oluşan jüri üyelerinin oylarıyla en başarılı şirket seçiliyor. “Yılın şirketi” Türkiye’yi 40 ülkenin katıldığı “Avrupa Yılın Şirketi” yarışmasında temsil etmeye hak kazanıyor. Özel ödüllerle yapılandırılmış bu yarışma, 3 günlük uluslararası bir deneyim maratonu.

ESP Sertifika Programı

Benzer bir diğer program ise Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ESP (Entrepreneurial Skills Pass) Sertifikasyon Programı. ESP, 15 ila 19 yaşları arasındaki öğrencilerin, bir iş kurmak ya da başarılı bir şekilde istihdam edilebilmek için gerçek girişimcilik deneyimine sahip; gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış olduğunu belgeleyen ve 29 ülkede geçerli olan uluslararası bir kriter.

ESP, Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın yürüttüğü “Şirket Programı”nı başarıyla tamamlayan lise öğrencilerinin başvurabildiği bir program. Avrupa genelinde işletmeler ile uluslararası kuruluşlar tarafından sunulan ek fırsatlara erişme olanağı sağlıyor. ESP Sertifikası’nı alabilmek için Şirket Programı’nı ve iki aşamalı özdeğerlendirme sürecini tamamlayan öğrenciler, programın son aşamasında final sınavına giriyor.

Nasıl Başvurulur?

Şirket Programı, eylül ve ekim aylarında öğretmen ve mentor eğitimleri ile başlıyor. Öğretmenler programı okullarında hem uygulamak hem de eğitimin ardından şirket ekiplerini oluşturmak adına duyuru yapıyor. Şirketler oluştuktan sonra Genç Başarı Eğitim Vakfı ekibi vasıtası ile okullara şirket sayısı kadar kit gönderiliyor.

ESP Programı’nın (entrepreneurialskillspass.eu/) ana bileşenleri, Genç Başarı Şirket Programı ve Öz-değerlendirme (Self-Assessment) testlerinden oluşuyor. Öğrenciler, ESP Sertifikası’nı alabilmek için hem Şirket Programı’nı (haziran ayına kadar şirket faaliyetlerine devam etmeli) hem de “Öz-değerlendirme Testleri”ni tamamlıyor.

Bu Programa Katılanlar Ne Öğrenecek?

Öğrenciler program sayesinde; fikir üretme ve bu fikirleri eyleme dökme yeteneğini kazanıp ekip çalışmasını, girişimde bulunmayı ve sorumluluk almayı öğreniyor. Gerçek bir şirketi yönetmenin ne anlama geldiğini deneyimledikleri gibi ekonominin ve finansın projenin başarısına nasıl katkı sağladığını da daha iyi kavrama imkânına sahip oluyorlar. Ayrıca, bu sayede matematik, fen bilimleri, dil bilgisi, teknolojik beceriler veya uzmanlık becerilerini pratik bir şekilde uygulayabiliyorlar. Bu sertifikaya sahip öğrencilerin yurt dışındaki üniversitelere başvurması durumunda ESP sertifikalarının olması okula kabul noktasında artı bir değer. Aynı şekilde iş başvurularında ve bazı eğitim programlarında ESP sertifikası aranan bir kriter.

2016-2017 Eğitim Dönemi’nde Şirket Programı kapsamında 8000’den fazla öğrenciye ulaşılmış ve 368 Genç Başarı Şirketi hayata geçirilmiş. Genç Başarı Eğitim Vakfı yeni eğitim döneminde bu deneyimi daha fazla gencin yaşaması için girişimci ruhuna inanan, kariyerinde uluslararası donanımlara ve iş ağına yer vermek isteyen gençlerle rehber öğretmenleri faaliyetlerine davet ediyor. Vakfa www.gencbasari.org ve sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Seçil Yıldırım Çelebi, Berkay Hacımustafa

Bu yazımızı okuyan 1.532. takipçimizsiniz.

İhsan Hulusi Barstugan

1 Mayıs 1989 Ankara doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Bursa'da tamamladı. Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümü mezunu. İstanbul'da Özel bir finans kuruluşunun genel merkezinde Crm ve İş geliştirme uzmanı olarak görev yapmakta. Hobileri arasında Sinema, tenis, basketbol ve trekking yer almaktadır. Kahve tutkunu ve Galatasaray taraftarıdır, İngilizce bilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir