GENEL

‘Genç İşadamları’ Hem eğlen hem kariyer yap!

Meslek hayatına yeni atılmış gençleri buluşturan bir dernek, İdeal Kariyer Derneği. Medya, makine, finans, mali müşavir, kimya, havacılık, gıda, bilişim, yapı ve tekstil alanlarındaki on farklı kulüple genç işadamlarının meslekî gelişimlerine katkı sağlayan dernek, aynı zamanda sosyal faaliyetlerle üyelerine eğlenceli aktivite imkânı sunuyor. Bunlar arasında neler yok ki? Tüp geçit içinde kahvaltı yapmak, gece boyunca balık tutmak, Dubai’ye bina incelemeye gitmek, go-kart yapmak, rafting ile heyecan yaşamak… Bütün bunlar yanında birçok sosyal açılımlara imza atan İdeal Kariyer Derneği, ayrıca kulüpler vasıtasıyla işini kuracak gençlerin önünü açacak projelere imza atıyor. Derneğin Genel Sekreteri Yusuf Aydoğdu, her kulübün zaman içerisinde birer derneğe dönüşeceğini kaydederek, “Burası bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışıyor.

Derneğimize üyelik sadece tanıdık birinin referansıyla olabiliyor. Biz bir aile gibiyiz. Üyelerimizin bireysel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” diyor.

İdeal kariyer, bariyeri aşar!

Meslek hayatına yeni atıldınız. Ancak ne yapacağınızı, kendinizi nasıl geliştireceğinizi bilmiyorsunuz. Belki de dünyayı değiştirecek projelere sahipsiniz ama bu fikirlerinizi kimlerle paylaşıp, nerede ve nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz. Tamam paniğe gerek yok. Kendinize bir çay ya da kahve alıp sahip olduğunuz koltuğa şöyle rahatça bir yaslanın. Kendinizi bu haberin akışına bırakın. Haberi okuyup bitirdiğinizde eminiz ki endişelerinizin çoğu gitmiş olacak.

Bahsedeceğimiz dernek İdeal Kariyer Derneği. Adı klasik bir dernek ismi gibi görünse de yaptıkları işler dernek faaliyetlerinin çok çok ötesinde, adeta bir sivil toplum kuruluşu. Mazisi çok yeni, atisi ise oldukça umutlu. 2003 yılından beri İstanbul Şirinevler’de faaliyet gösteren İdeal Kariyer Derneği, mesleğe yeni atılan gençlerin vizyonunu dernek çatısı altındaki kulüplerde geliştiriyor. Üyelerinin çalışma ortamlarını ve iş hayatlarını geliştirecek fikir ve projeler üretip onların mesleki, sosyal ve kişisel gelişim imkânlarına zemin hazırlayan dernek, düzenli olarak etkinlikler düzenlemeyi de ihmal etmiyor. Bunlar arasında dernek binasında kulüpler nezdinde eğitim faaliyetleri, konferans ve kurslar düzenlemek de var, üyelerin tamamına yönelik tekne gezileri, futbol turnuvaları, rafting, Go-Kart yapmak da. Hatta çılgınlıkta sınır tanımayarak bazı geceler balık tutup tüp geçit içinde kahvaltı yapmaya kadar da götürebiliyorlar işi. Tabii bina görmek için Dubai’ye bile gittiklerini belirtelim.

Eğlence ile eğitimi birleştiren İdeal Kariyer Derneği’nin nihai amacı bütün bunlar yanında uluslararası sivil toplum örgütleri ve mesleki kuruluşlarla işbirliği yaparak global çapta değer oluşturacak projelerin hayata geçirilmesini sağlamak. Bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışan dernek, dünyanın çeşitli ülkelerinde kariyerine devam etmek isteyen üyelerine de fırsatlar sunmak istiyor. Aktif olarak 10 kulübün faaliyet gösterdiği İdeal Kariyer Derneği’nde medya, makine, finans, mali müşavirler, kimya, havacılık, gıda, bilişim, yapı club ve tekstil kulüpleri bulunuyor. Her hafta farklı günlerde düzenli olarak toplanıp strateji belirleyen kulüpler, aynı zamanda geniş katılımlı konferanslar, fuar ziyaretleri, yurtdışı gezileri gibi meslek dallarıyla ilgili her türlü organizasyona katılmaya çalışıyorlar. Tabii meslekleri yanında sosyal bağlarını güçlendirici etkinlikler yapmayı da ihmal etmiyorlar. 

Kişisel gelişime katkısı çok

Özel bir şirkette idari müdür olarak görev yapan ve bir yıldan bu yana gıda mühendisleri kulübüne devam eden Kenan Altunkaynak, kulüp bünyesinde birçok aktiviteye katıldıklarını ve bunun yanında bilimsel toplantı ve seminerlerden faydalandıklarını belirtiyor. Altunkaynak, “Haftada bir toplanarak kendimizi ifade edecek bir ortam hazırlıyoruz. Ulaşmak istediğimiz insan sayısı çok fazla. Buradaki faaliyetlerin belki benim için işime katkısı çok yok ama kişisel gelişimim açısından çok önemsiyorum.” diyor. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü mezunu olan ve şu an bir şirkette bölge müdürü olarak görev yapan Sedat Kuru ise İdeal Kariyer Derneği’nde Gıda Kulübü başkanlığı görevini yapıyor. Üç yıldır dernekle iletişim halinde olduğunu belirten Kuru, 200’e yakın üyeleri olduğunu kaydediyor. Kulüpteki arkadaşlarının fikirleriyle kulübü her geçen gün geliştirdiklerini ve projelerine yön verdiklerini ifade eden Kuru, aynı zamanda yeni insanlarla tanışmanın kendi ufuklarını açtığını söylemeden geçemiyor. “Burada üyelerimizin iş bağlantılarını sağlamaktan mesleğini nasıl geliştireceğine kadar birçok konuda onlara yardımcı oluyoruz. Türkiye’deki gıda kulüpleriyle birlikte hareket etmek için www.gidakulupleri.com sitesini kurduk. Bu site ile insanlara ulaşıp, bir şemsiyede toplanmak istiyoruz.” diyen Kuru, geçen yıl Bakırköy Meydanı’nda 5 bin kişiye süt dağıttıklarını da hatırlatıyor. Kuru, kulüp olarak beslenme eğitimi, gıda güvenliğiyle alakalı ilköğretim odaklı AB projelerine başvurma hazırlığında olduklarını, ayrıca TÜBİTAK projelerine katılım için üyelerine yol gösterdiklerini belirtiyor.

Projen varsa kredin de var!

Dernek çatısı altında faaliyet gösteren Makine Kulübü ise bu yıl hedefi yüksek tutmuş gibi görünüyor. KOSGEB, Yıldız Teknik Üniversitesi, MARİFED ve TUSKON birlikteliğiyle mevcut krizin etkileri ve bundan çıkış yolları üzerine bir form düzenleme hazırlıklarını bitiren Kulüp Başkanı Fatih Kurucu,”Aynı zamanda faaliyetlerimizde Marmara Federasyonu’na bağlıyız. Federasyon bünyesindeki bazı dernekler aracılığıyla yeni iş alanları oluşturma, patronluk yaşamına katılma adına kısa vadede bu ay sonuna kadar başvurularını kabul ettiğimiz ‘genç girişimci geliştirme platformu programı’ adı altında bir programımız var. KOSGEB tarafından verilecek 85 saatlik teori, 20 saatlik danışmanlık eğitiminin arkasından arkadaşlarımızın getireceği projelerle şirketlerini kurmalarını sağlayacağız. Dünya Bankası desteğiyle en az faizle, iki yıl ödemesiz 50 bin YTL’lik kredi sağlayacağız.” diyor. Derneğin yönetim kurulu üyesi ve Finans Kulübü Başkanı Hüseyin Doğan ise kendilerinin daha çok üyelerin eğitimi ve gelişimleri üzerinde durduklarını ifade ediyor. Farklı bankalarda çalışan 150 üye ile bankacılık sistemi konusunda görüş alışverişlerinde bulunduklarını belirten Doğan, üyelerin mesleki eğitimleri yanında sosyal olarak da gelişmelerine önem verdiklerini kaydediyor. Yalnız derneğin kapısı herkese ardına kadar açık değil. Önce siteye üye olmanız lazım. Sonra da dernekten birinin referansını almanız şart.

Her kulüp bir dernek olacak
Yusuf Aydoğdu (İdeal Kariyer Derneği Genel Sekreteri): Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Mail listemizde 2 bine yakın üye mevcut. Etkinliklerimizi bu arkadaşlarımızla paylaşıyoruz. Referans alarak sistemimize dahil olan üyelerimize mesleki, kişisel ve sosyal konularda ne gerekiyorsa sunmaya çalışıyoruz. Dernek olarak genele hitap eden organizasyonlar yapıyoruz. İş hayatı içinde koşuşturan arkadaşlarımızın düşünüp de yapamayacağı organizasyonları biz hazır şekilde kendilerine sunuyoruz. Bu kulüpler bir süre sonra dernekleşecek kendi içlerinde. Mesela Havacılık Kulübümüz resmi olarak kendi derneğini kurdu. Hepsi kendi alanında söz sahibi olacak birer sivil toplum kuruluşuna dönüşecek. Üniversitelerle işbirliğine gideceğiz. STK’ların önemi konusunda üniversitelerde bu bölümlerin açılması, eğitimcilerin temin edilmesi gibi konulara kafa yoruyoruz. Derneğimize www.idealkariyer.org.tr adresinden girerek mail listemize dahil olabilir arkadaşlar. Daha sonrasında derneğe nasıl üye olacaklarını konuşabiliriz.”

Önce referans sonra kulüp!

Haydar Durusoy (Medya Kulübü Başkanı): “Derneğimizin amacı meslek hayatına yeni atılan gençlerin hayata tutunmalarını sağlarken bireysel ve sosyal gelişimlerine de katkı sağlamak. Günümüz iş dünyasında işe başlamak için birinin size referans olması, network’e dahil olmanız gerekiyor. Biz de kulüplerimiz vasıtasıyla bunu sağlıyoruz. Kulüplerimize girmek için kişinin üniversite mezunu olması ve bir kişinin referansını alması gerekiyor. Çünkü burada bir aile gibiyiz. Ailelerle birlikte düzenlediğimiz programlar da var. Burada yetişen bir arkadaşımız şu an Fatih Üniversitesi’nde STK’lıların halkla ilişkiler çalışması konusunda ders veriyor. Öğretmen yetiştirmeye bile başladık.”
 
H.SALİH ZENGİN / Zaman

Bu yazımızı okuyan 1.175. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir