Genç liseliler 2010’a ses getirecek projeleriyle hazır!
Genç liseliler 2010’a ses getirecek projeleriyle hazır! İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi son sınıf öğrencilerinin yürüttüğü “Liseliler 2010’a Katılıyor!” projesi, İstanbul’daki farklı okul ve semtlerden lise öğrencilerini bir araya getirdi.İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde liseli öğrencilerin kültür-sanat projeleri üretmelerini teşvik etmeyi, yönlendirmeyi ve onları bir araya getirmeyi hedefleyen gençlik projesi meyvesini verdi. İstanbul 2010 kapsamında proje üretilecek bir platform oluşturmak amacıyla yola çıkan Bilgi Üniversitesi öğrencileri, İstanbul’da farklı çevre ve sosyal koşullardan gelen lise öğrencilerine ulaşmaya çalıştı. İstanbul’daki 37 farklı liseye ziyaret gerçekleştiren proje ekibi, projenin sunumunu yaparak onlardan İstanbul için proje üretmelerini istedi. 37 lisede 3303 liseliye yapılan duyurular neticesinde, kentsel dönüşüm, kültürel miras, müzik, güncel sanat, sinema-belgesel-fotoğraf, dans-tiyatro-gösteri ve tarih bağlantılı eksenlik kategorilerinde 14 farklı proje grubu oluşturuldu. Mecidiyeköy Lisesi’nden Galatasaray Lisesi’ne, Eyüp İmam Hatip Lisesi’nden Ulus Musevi Lisesi’ne, Kocasinan Lisesi’nden St. Benoit Fransız Lisesi’ne kadar herkese açık olan projeye gelen 14 başvurudan 11’i ön elemeyi geçerek değerlendirmeye alındı.
Ön elemeyi geçen projeler arasında şunlar bulunuyordu: Popüler İstanbul, Kahvehaneler Sanatla Buluşuyor, Aylağın Müzikli Günlüğü, İstanbul Çocukların Vizöründe, Gençler Sanata Kavuşuyor, Şehrin Objektifi, Telli Duvaklı İstanbul, Yuva Çiçekleri Açıyor, Aşk Olsun İstanbul, Gençler Tarihle Barışıyor ve Y.İ.B.O Yuvada… İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlileri, İstanbul 2010 Girişim Grubu üyeleri ve kültür sanat alanının önde gelen isimlerinden oluşan Proje Değerlendirme Kurulu yaptığı değerlendirme sonucunda birinciliği Telli Duvaklı İstanbul projesine, ikinciliği Kahvehaneler Sanatla Buluşuyor ve üçüncülüğü de Y.İ.B.O. Yuvada projeleri aldı.
Telli Duvaklı İstanbul projesiyle birinciliği elde ederek ÖSS sonucunda Bilgi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi, Kültür Yönetimi ve Sanat Yönetimi Programları’ndan birisine tam öğretim burslu kayıt hakkı kazanan dört öğrenci projelerinin sürecini bizlerle paylaştı. Liseli öğrencilere projede rehberlik yapan Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi son sınıf öğrencisi Can Öziş, grupları oluştururken herkesin farklı liseden olmasına dikkat ettiklerini ve dört öğrenci ile ortak bir fikirden hareketle çalışmaya başladıklarını söylüyor. “Birçok isim vardı; ama ‘Telli Duvaklı İstanbul’ adı son anda projemize dahil oldu. Onun dışında düğünlerle ilgili bir şey yapmaya da o günkü 3 saatlik toplantımızın ardından karar verdik. 1,5 ay boyunca o konu üzerine projemizi geliştirdik. Kendi aralarında rehberlik etmediğim halde de görüşmeye devam ettiler. Bu şekilde projeyi oluşturduk.” diyen Öziş, projenin çekim aşamalarını 2010 yılında tamamlayacaklarını belirtiyor.
İstanbul’daki farklı hayatların düğünlerden yola çıkılarak anlatılmasına dayanan Telli Duvaklı İstanbul projesini hayata geçireceklerden St. Benoit Fransız Lisesi 1. sınıf öğrencisi Derya Gökalp, proje için çok çalıştıklarını ve ikinci olsalar bile üzüleceklerini kaydediyor. Gökalp’i destekleyen St. Benoit Fransız Lisesi 1. sınıf öğrencisi Berna Topçu ise projeye başlarken beklentisinin olmadığını; ancak emeği görünce buna inandığını belirtiyor. Topçu, “Proje sayesinde farklı yerleri tanıdık, üniversite ortamını gördük. Güzel oldu.” derken, Kartal Yüksel İlhan Alanyalı Anadolu Öğretmen Lisesi 2. sınıf öğrencisi Berfu Delal Tüm ise, “Kendimi denemek için bu projeye girdim. Birinci olacağız düşüncesiyle girmedim. Küçüklüğümden beri bu tarz şeyleri severdim. İleride Bilgi’nin burs kazandığım bölümünde de okuyabilirim.” diyor. Şişli Terakki Lisesi, 2. sınıf öğrencisi Elif Tolunay ise düğünlerden yola çıkarak farklı hayatların anlatılmasının çok alışılagelmiş bir şey olmadığını ve bu yüzden de projenin ödül alacağına inandığını düşünerek işe koyulduğunu söylüyor. Tolunay, “Beni en çok etkileyen şey, yüzyıllardır bu çatı altında beraber yaşıyor olmamız. Bu farklılıklar her yerde ve aslında çok güzel bir harmoni içerisine yaşıyorlar. Ve yaşıyoruz. Dolayısıyla bu beni etkiledi.” diyor.
Evet 2010’a hazırlanan liseli gençleri şimdi zorlu bir süreç bekliyor. Araştırma döneminin ardından İstanbul’daki düğünleri dolaşmaya çıkacak onlar. Yemekler, giyimler, müzik gibi uzun bir araştırma dönemi geçirecekler. Ve ardından da 6 ay gibi sürede çekimlerini tamamlayıp belgeselin dünya festivallerinde gösterilmesini sağlamaya çalışacaklar…s.zengin@zaman.com.tr
Telli Duvaklı İstanbul (Birincilik Ödülü)
İstanbul’daki farklı hayatların düğünlerden yola çıkılarak anlatılmasını hedefleyen proje, kültürüyle barışık bir toplumun oluşturulması ve İstanbul’da birbirinin kültüründen habersiz farklı hayatların tanışmasını sağlamayı amaçlıyor. 1,5 yılda bitirilecek proje kapsamında sokak araları, düğün salonları, kiliseler, sinagoglar ve evlerde çekimler gerçekleştirilecek. Projenin bütçesi 26.900 YTL.
Kahvehaneler Sanatla Buluşuyor (İkincilik Ödülü)
Proje, Türk kültürünün bir parçası olan kahvehaneleri İSMEK atölyelerini kullanarak kadın, erkek ve çocuklara yönelik fotoğraf çekimleri, moda tasarımları ve müziği ön planda tutan yeni sanat merkezlerine dönüştürmeyi hedefliyor. Ekip bunun için Gaziosmanpaşa, Zeyrek, Ümraniye, Esenler, Dudullu ve Bakkalköy’ü gözüne kestirmiş. Atölye çalışmaları sonucunda ortaya çıkan eserlerin de kahvehane ve semt sokaklarında sergilenmesi planlanıyor. Projenin bütçesi 148.000 YTL.
Y.İ.B.O. Yuvada (Üçüncülük Ödülü)
Eyüp Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yaşamını sürdüren ve eğitimine devam eden çocukların kültür ve turizm elçisi olarak yetişmelerini amaçlayan proje, bunun için seçilecek 10-13 yaş arasındaki 12 çocuğun bilgi ve becerilerinin geliştirilmesini hedefliyor. Çocuklar 2010’a kadar eğitilip turizm elçisi olacaklar. Projenin bütçesi 6.723 YTL