Gençlere iftarda önemli uyarı
Çok yaygın olan çağın fast food beslenme alışkanlığı görünen o ki Ramazan’da da sürüyor. Geleneksel alışkanlıklarımızın fast foodla yer değiştirmesi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor… Fast food ürünlerin obezite ve ilerleyen yaşlarda kronik hastalıkların görülme riskini arttırdığı çok iyi bilinen bir gerçek. Obezitenin görülme oranı en çok gençler arasında artış gösteriyor. Kuşkusuz bunun temel sebebi değişen beslenme alışkanlıkları ve sofra öğünleri yerini alan fast food beslenme tarzıdır.
İftar sofralarındaki geleneksel alışkanlıkların değişerek fast food ürünlere dönüşmesi ciddi sağlık sorunları yaratacağını unutmamak gerekiyor. Zamanının uzun süresini dışarıda ya da çalışarak geçirenlerin pratik bulduğu hazır yiyeceklerin Ramazan ayında tüketimine dikkat etmek iftarı fast food ürünlerle geçiştirmemek gerekiyor.
BOY UZAMASINI ENGELLER
Kemik gelişimi 30’lu yaşlara kadar devam eder. Bu süreçte vücudu kalsiyumdan yoksun bırakmak boy uzaması ve kemik gelişimini engelleyerek ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskiyle karşı karşıya bırakır. Tüm gün oruç tutan bedenin ihtiyaçlarını iftarda ve sahurda karşılamak durumundasınız. Fast food ürünler vücudunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayamaz. Günlük kalsiyum miktarı 800- 1000 mg’dır ve gençlerin bu oranı Ramazan boyunca da temin etmeleri gerekir.
FAST FOOD SADECE HAMBURGER DEĞİLDİR
Fast food ürünleri dediğimizde akla gelen sadece hamburger-patates kızartması gibi en fazla akıllara yer eden ürünlerden söz etmiyoruz. Pizza, lahmacun ve pide-kebap tarzı ayak üstü yenen yiyecekleri bu kapsam içinde değerlendiriyoruz. Sağlıklı beslenmenin koşulu olan 3 ana öğünün birini fast food ile geçişiyorsa diğer öğünlerin mutlaka besin değeri yüksek sağlıklı menülerle oluşturulması gerekir.
SEBZE, MEYVE, FINDIK…
Delikanlılar Ramazan boyunca beslenme programlarına karbonhidratlar, nişastalı besinleri aşırıya kaçmamak kaydıyla koymalı; iftarda sebze, meyve, süt ürünleri, balık, yumurta, fındık içeren besinler tercih etmelidir. Bu besinler üreme sisteminin çalıştıran sperm üretimini artıran çinko açısından zengin kaynaklardır.
ET YEMİYORSANIZ
En zengin demir kaynağı kırmızı ettir. Kırmızı etten uzak beslenme demir eksikliğini ve buna bağlı kansızlığı yaratır. Kırmızı eti yeteri kadar alamayanlar iftar ve sahurda yulaf, pekmez, kuru meyveler, kuru baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmelidir. Demirin vücut tarafından iyi emilimi onun C vitamini ile alınmasını gerektirir.
Dr.İsmailAĞAR
www.ismailagar.com