Gençlik Karavanı Yollara Düştü
Ankara’dan Türkiye’nin her bir yerine hep soğuk yüzlü politik haberler, resmî mesajlar ulaşacak değil ya! Şimdi gençlik heyecanı yayılıyor dört bir yana Başkent’ten. Hem de bir karavan dolusu. Duyarlılığı, mutluluğu ve hoşgörüyü sırtına yükleyip Malatya senin Eskişehir benim diyerek yollara düşmüş Gençlik Karavanı. Dağ-bayır, ilçe-kasaba demeden kendisine sürekli yeni duraklar seçiyor. ‘Sen orada, gençlik burada’ sloganıyla yol alan karavanın amacı Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni (AGH), Avrupa Birliği (AB) projelerini gençlere tanıtmak. Aslında bu kanatlı karavanın asıl derdi sosyal sorumluluk bilincini artırıp gençlere yeni ufuklar açmak. Mahallesinden dışarıya adımını atmaya korkanlara yurtdışına açılma cesaretini kazandırmak. Siz de Gençlik Karavanı’nı yollarda görebilirsiniz. El sallamakla yetinmeyin. Bir dokunun o karavana. Çünkü Gençlik Karavanı’na dokunan Avrupa’ya gidiyor.
Sen orada, gençlik burada!
Bu aralar yollarda içinden cıvıl cıvıl sesler, şen kahkahalar yükselen, kanatlı bir karavan görürseniz şaşırmayın. Gençlik Karavanı o. Ankara’dan çıkıp Türkiye’yi şehir şehir dolaşıyor. Lise, üniversite, şehir meydanı ya da tren garı… Durak fark etmez. Önemli olan gençlerle bir araya gelmek. Onlara AB’nin gençlikle ilgili projelerini aktarabilmek. En önemlisi de Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) hakkında bilgi vermek.
Son Dünya Değerler Araştırması verilerine göre Türkiye gençlerinin gönüllü faaliyetlere katılım oranı sadece yüzde 1,7. Sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol almayan gençlerimiz 55 ülke arasında sonunculuğu kimseye kaptırmadı. Peki bu onların suçu mu? Yardımsever değiller mi? Hayır! Muhtemelen haberleri bile yok AGH gibi bir organizasyondan. Herhangi bir sosyal sorumluluk projesinde yer alarak para pul harcamadan, Avrupa ülkelerinde edinecekleri müthiş tecrübeden. Yine de fazla kaygılanmaya gerek yok. Gençlik Karavanı işte tam da bu amaçla yollarda. Bu nedenle karavanı yakalarsanız herhangi bir yerde, fırsatı kaçırmayın, dalın içine. Sizi güler yüzlü gönüllüler karşılayacak. Bir de şunu aklınızın bir köşesine kazıyın. ‘Karavan’a dokunan Avrupa’ya gidiyor.
Biz, Gençlik Karavanı’nı Sakarya seyahatinin ardından direksiyonu kırdığı İstanbul’da yakaladık. Yemyeşil çimenler üzerinde Boğaz manzarasını da arkamıza aldıktan sonra Gençlik Karavanı’nın taşıdığı heyecana kapıldık. Öyle ki foto muhabiri Ayten Kaya ile birlikte çimenlere serilip gençlerin beyaz tahta üzerine yazdığı cümleleri, renk renk kalemlerle harf harf boyamaya başladık.
Bir taraftan da Gençlik Karavanı koordinatörü Gürkan Akçaer’den hikayelerini dinlemeye koyulduk. Yol hikâyesinin 1 Şubat 2008’de başladığını belirterek başlıyor söze. Sahip olduğu karavan ve etrafındaki 17 gençmiş bu fikri ortaya çıkaran. Oturup AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na bir proje sunmaya karar vermişler böylece. Karavana atlayıp AB Eğitim ve Gençlik programlarını ‘il il, festival festival anlatalım’ demişler. Kontağa basmadan önce sloganlarını da belirlemişler: ‘Sen orada, gençlik burada’ Düşmüşler yollara. Ankara’dan yola çıkan karavanın ilk durağı Bartın olmuş. Her durak ayrı bir hikâye, her tanışma ayrı bir dostluk. Bu arada fotoğraf yarışmaları, seminerler, eğlenceli faaliyetler. Karavan gönüllüleri kendilerini öyle kaptırmış ki bu işe, planlananın çok çok üstünde kilometre yapmışlar. İlk etapta 12 ayda 9 yer gezmeyi planladıklarını söyleyen Gürkan Akçaer, gördükleri ilginin kendilerini daha bir motive ettiğini dile getirerek şöyle devam ediyor: “Şu an 10. ay. Biz 25. ilimize gittik. İnanılmaz bir ilgiyle karşılaşıyoruz. www.genclikkaravani.eu adresli internet sitemize girip gönüllü formu dolduran genç sayısı bu kısa sürede bin beş yüzü aştı.”
Karavan gönüllüsü olmak için 13-30 yaş arasında olmak yeterli. Akçaer, Gençlik Karavanı etkinliklerinin Türkiye ile sınırlı olmadığını ifade ediyor. Haftaya Macaristan, Bulgaristan, İtalya ve Fransa’dan dört yabancı öğrencinin gönüllülük hizmeti için üç aylığına Gençlik Karavanı’nın konuğu olacağını söylüyor. Çeşitli projeler için Avrupa yollarında gaza bastıklarını da belirtiyor. Bir hatırlatma da yapıyor bu arada. Sadece yolları aşarak gençlere ulaşmıyor karavan gönüllüleri.
Ankara Polis Radyosu’ndan da her hafta çarşamba günü saat 14.15’te ‘Gönüllü olmaya ne dersiniz?’ diye sesleniyorlar Türk gençliğine. Akçaer konuşmasını sonlandırırken biz de boyama işini bitirip imzamızı da atmayı unutmadan tabelayı ‘Biz gidemesek de tabelamız kat etsin yolları’ diyerek karavan gönüllülerinin eline tutuşturuyoruz.
Avrupa Gönüllülük Hizmeti (AGH) nedir?
AGH, 6 ile 12 ay boyunca AB ülkelerinde farklı bir kültürü tanıma ve yabancı dil öğrenme fırsatı sunuyor. Bunun için bir sivil toplum kuruluşu ve yerel topluluk için yardımseverlik çalışmalarına katılmak gerekiyor. Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş karşılığı ücret alamıyorsunuz. Fakat yiyecek, barınma, dil eğitimi, yerel ulaşım, sigorta ve bireysel bakım için herhangi bir harcama yapmıyorsunuz. Hatta bir miktar da cep harçlığı kazanıyorsunuz. 3 ile 24 haftalık kısa süreli ya da 6-12 aylık uzun süreli AGH projelerine katılmak mümkün. Bu fırsattan faydalanmak için www.sosforevs.org ve www.genclikkaravani.eu adreslerine bir göz atın.
Gençler için büyük bir fırsat
Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi 12. sınıf öğrencisi Gençlik Karavanı İstanbul temsilcisi Yılmaz Göktuğ Akan (18): Gönüllülük hikâyem 2008 Temmuz ayında başladı. Gücünü gençlikten alan Gençlik Karavanı gönüllüsü olmanın ve onun faaliyetlerine katılmanın her gencin yaşaması gereken bir duygu olduğunu düşünüyorum. Avrupa Birliği Gençlik Aktiviteleri gençler için büyük bir fırsat. Çünkü projelerin finansal boyutları AB tarafından karşılanıyor ve bunlar gençlerin kişisel gelişimlerini sağlayan aktivitelerdir. Bu projeleri biliyorum ve onlara dahil olarak katılımlar sağlıyorum. Bu da kişisel gelişimime katkı sağladığı için beni mutlu ediyor. Beni bunlardan daha çok mutlu eden nokta ise Gençlik Karavanı gönüllülük aktiviteleri vasıtası ile diğer gençlerin mutlu olmasına ve gelişim sağlamasına vesile olmak. İnsanlar yaptığı doğru seçimler için çeşitli zamanlarda geriye dönerek mutlu olur. Ben de iyi ki Gençlik Karavanı gönüllüsü olmuşum, diyorum.
Benim için gurur kaynağı
Gençlik Karavanı Doğu ve Güneydoğu Anadolu temsilcisi Mesut Özbayar (25): İlk günden itibaren Gençlik Karavanı projesi içindeyim. Aynı zamanda Malatya gençlik meclisi genel koordinatörlük görevini yürütmekteyim. Bu kapsamda gençlik karavanıyla birçok ortaklık geliştirdik. Ortaklıklarımızdan bir tanesi de Malatya’da başlayıp uluslararası platforma taşınacak olan fotoğraf yarışması. Bir diğeri de gençlik kısa film yarışması. Gençlik Karavanı projesi ile yerel, ulusal ve uluslararası bağlantıları güçlendirip gençlerin bu fırsatlardan faydalanmasını sağlıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almaktan gurur duyuyorum. Bu projenin ülke ve dünya çapında göstermiş olduğu başarıları ve yakaladığı enerjiyi sivil topluma, gençliğe yararlı etkinliklere kanalize etmesi ve farklı birçok projeyi çatısı altında barındırması ayrı bir gurur kaynağı.
Yollarda buluşmak dileğiyle!
Ortadoğu Teknik Üniversitesi İşletme 4. sınıf öğrencisi Fatma Gülce Koç: Bu sefer karavanımızın durakları önce Sakarya’ydı sonra İstanbul. Gündoğumuyla başlayan yolculuk boğaza karşı günbatımını seyretmekle bitti. Şu anda bazılarımız için hâlâ ‘hızla’ devam ediyor. Gençlik Karavanı gönüllüleri gönülden çabalarına yorulmadan devam ediyor. Güneş boğazın üstünden yavaş yavaş batarken biz bu sefer hiç tanımadığımız ama hep yanımızda hissettiğimiz genç arkadaşlarımıza ulaştık. Onlarla paylaştık Gençlik Karavanı’nı, AB Gençlik Projelerini, Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni, en önemlisi de gençler olarak sosyal sorumluluk çalışmalarını, hayallerin nasıl da gerçek olduğunu, karavana dokunanın nasıl hemencecik Avrupa’ya gittiğini… İki günde hem yaşı hem sayısı iki katımız olan insanın iki haftada yapacağı işi yaptık. Birazcık yorulduk, bolca eğlendik. Ama amacımıza dört dörtlük ulaştık. İki ya da en fazla dört gün sonra yeniden yollarda olmak ve buluşmak dileğiyle.
Haber: Önder DELİGÖZ – Zaman