Gençten Gence Projesi
Kalkınmada ve gelişmişlik düzeyinde 81. sırada. Gençlerin yüzde 19’u sosyal beceri eksikliği yaşıyor, yüzde 80 civarında ise güvensiz çocuk ve genç bulunuyor. Bu rakamları, yapılan akademik çalışmalar ve tezler ortaya koyuyor. Nereden bahsettiğimizi anlamış olmalısınız. Muş, hem ekonomik hem de sosyal imkânlar açısından pek iç açıcı bir durumda değil. Ancak, bu aleyhte ve zor koşulları, olumlu havaya çevirmek mümkün. Bundan iki yıl önce kurulan Genç Birikim Derneği, işte tam da bunu yapıyor. Lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan ‘Gönüllü genç rehberler’ grubu, ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı durumdaki gençlerin elinden tutacak. 20 kişilik grup, belirledikleri gençlere iki yıl boyunca, eğitim başta olmak üzere, sosyal ve kültürel hayatta da yardımcı olacak. ‘Gençten gence’ ismi verilen proje, Muş’ta yeni kurulan Alparslan Üniversitesi tarafından da destekleniyor. Her şehre bir üniversite düşüncesiyle son iki yılda 41 üniversite, son bir yılda ise 17 üniversite açıldı. Bunlardan bir kısmı yeterli donanım ve imkâna sahip olduğu için eğitime başladı, ancak bir kısmı tabela olarak kaldı. Muş Alparslan Üniversitesi de bu sene açılan ve eğitime başlayan üniversiteler arasında yer alıyor. Ancak, ülkenin batısından, daha iyi sosyal imkânlara sahip şehirlerden bu şehre gelecek üniversite öğrencileri, özellikle ilk zamanlarda birtakım sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Hem onların şehre kolay uyum sağlamaları hem de sosyal ve kültürel anlamda kendilerini eksik hissetmemeleri düşüncesiyle harekete geçen Genç Birikim Derneği, üniversite öğrencilerinin ortaöğretimdeki öğrencilere rehberlik etmesini içeren bir çalışma için kolları sıvadı. ‘Gençten gence’ adı verilen çalışmaya göre, ilk etapta 20 kişilik bir gönüllü rehber ekibi oluşturulacak. Bu kişiler, özellikle sosyal risklerden dolayı sıkıntı yaşayan gençler arasından seçilecek öğrencilere, çeşitli konularda rehberlik edecek. Bir öğrenciye iki yıl boyunca rehberlik hizmeti sunmayı hedefleyen projeyi gerçekleştirecek öğrenciler de, öncelikle bunun için eğitimden geçirilecek. Üniversite öğretim üyelerinden dört hocanın danışmanlığında bir ay kurs alacak gençler, rehberlik ve liderlik, ergenlik dönemi gelişim özellikleri, bilgiye erişim yöntemleri, veri tabanları, arama motorları, e-posta ve haberleşme yöntemlerinde bilgilendirilmiş olacak. Arkasından da belirlenen öğrencilerle çalışmaya geçecekler.
Bu yıl, 20 gençle başlayan eğitim çalışmasının önümüzdeki dönemde 40-50 kişiye çıkması hedefleniyor. Bu amaçla, gönüllü gençlerin yetiştirilmesi için kurulacak bir kulüp de çalışmaya altyapı sağlayacak. İlin tarihî, sosyal ve kültürel özelliklerinin de tanıtılacağı çalışma ile, hem dışarıdan üniversite okumaya gelen gençlerin memnuniyeti sağlanırken, Muş için de sosyal bir fayda sağlanmış olacak. e.dolmoci@zaman.com.tr
Muş’a üniversite okumak için giden gençler, proje ile kendilerine sosyal bir ortam bulurlarken, ortaöğretim öğrencileri ise eğitim başta olmak üzere çeşitli alanlarda kendilerine rehberlik edecek birilerini, daha doğrusu abi ve ablalarını bulacaklar. 20 kişilik gönüllü rehber grubu ile başlayan çalışmanın önümüzdeki yıllarda daha fazla kişiyle yapılması hedefleniyor.
Memleketim için bir şeyler yapmak istedim
Serdal Seven/Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı-Proje Koordinatörü: En başta ben Muşluyum. Bir Muşlu olarak en azından kendi memleketime faydalı olacak birtakım işler yapmak istedim. Bununla ilgili daha önce birtakım araştırmalar yaptım. Burada çocukların ve gençlerin kendilerine olan güvenleriyle ilgili çalışmalar, hak arama becerisi, sosyal birtakım becerileri araştırdık. Sonuç olarak gördük ki; sosyal beceri olarak bir sıkıntı var. Muş’un eğitim yapısını da gözlemledim. Çok çocuklu aileler söz konusu. Bu aileler çocuklarıyla maalesef yeterince ilgilenemiyorlar ve çocukların bir kısmı bu ilgisizlik nedeniyle başarılı ve zeki olmalarına rağmen heba oluyor. Üniversiteden arkadaşlarla buna kafa yorduk. Birtakım lise öğrencilerine mesleki alanda, yönlendirici birtakım bilgiler verebilirsek bu çocukları kazanabileceğimizi düşündük. Bu konuda da üniversitenin açılmış olmasını bir avantaj olarak gördük. Gönüllü öğrencileri toplum hizmetine kattık.
Hem ortaöğretimi hem de üniversiteyi düşündük
Salih Yüce/Genç Birikim Derneği Başkanı: Muş’ta üniversitemiz yeni kuruldu. Buraya gelen gençleri hem aktif kılmak hem de yerel gençlerle buluşturmak amacıyla bir akran eğitimi planlandı. Bu çalışmayla üniversite öğrencileri için, geldiklerinde kendilerini boşta hissetmemeleri ve kendilerini sosyal birtakım çalışmalar içinde görmelerini istiyoruz. Onlara bu tür bir yardımı olacak. Lise ve ortaöğretim öğrencilerinin ise çeşitli sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı kendilerini geliştirememelerini aşmak istiyoruz. Temelde liseli gençlerin üniversiteye girebilmelerini hedefliyoruz; ancak olayın ekonomik ve sosyal boyutları da elbette olacak. Bizim dernek olarak Alparslan Üniversitesi’ndeki hedefimiz gençlerin daha aktif, daha sosyal olmaları, Muş’un dezavantajlı değil, avantajlı bir bölge olduğunu vurgulamak. Örneğin, 9 Eylül Üniversitesi’nde okuyan bir genç kız bizim programlarımızdan birinden yararlanmak istiyor, başka bir imkan bulamadığı için de bizimle temasa geçiyor. Muş’taki bir öğrencinin bundan daha iyi yararlanabileceğini düşünüyoruz.
Zaman – EMİNE DOLMACI