GENEL

Gepgenç

 Bu yıl ikincisi düzenlenen GePGeNç FeSTiVaL 11-16 Nisan 2008 tarihlerinde santralistanbul’da hayat buluyor. Gençlerin ve gençlik kuruluşlarının biraraya geldiği kar amacı gütmeyen GePGeNç’in bu yılki teması: Komşuluk.
Bu yıl kendini uluslararası katılıma da açan festivalde neler yok ki;  Atölye çalışmaları, Curcuna: Kültür sanat etkinlikleri,
Gençlik alanında iyi örnekler konferansı, Gençlik kuruluşları fuarı, GePGeNç Forum, ve dahası…

NEDEN GePGeNç?Türkiye’de, 1996 Habitat II İstanbul zirvesi ile, 1999 depremi ve sonrası, sivil toplum örgütlerinin var olduklarını gösteren süreçler olarak yaygın biçimde kabul görüyor. Gençlik alanında çalışan sivil toplum örgütleri de bu süreçten etkilendiler ve bu süreci etkilediler. Ocak 2001’de kurulan genclik-stk@yahoogroups.com e-posta listesi her geçen gün genişleyen “gençlik” alanının ilk iletişim platformunu oluşturdu. Kasım 2001’de “Gençlik, Katılım ve Sivil Toplum” başlığı ile gerçekleşen STK Sempozyumu alandaki kurumların yanyana gelmelerine ve birbirlerinden öğrenmelerine ortam sağladı. 1999 yılında başlayan Avrupa Akdeniz Gençlik Eylem Programı ve 2003 yılında Ulusal Ajans’ın kurulması ve Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları’nın Türkiye’nin katılımına açılmasıyla “gençlik” alanındaki genişleme hız kazandı.Özellikle son 2 yıldır, sivil toplum alanında gençlik ile ilgili, gençler için ve/veya gençler tarafından yapılan etkinliklerin sayısı arttı. Bir çok sivil toplum kuruluşu öznesi gençlik olan çalışmalar yapıyor, kendisini gençlik STK’sı olarak tanımlayan kurumlar heryerde.

GePGeNç’in temel derdi; yanyana gelmek. Birbirimizin sesini duymanın, beraber ses olmanın ve “Türkiye’de gençler var!” demenin vakti geldiğine inanıyoruz. Bugün, istatistiksel veri olmaktan çıkıp, yaptıklarımızı, yapabileceklerimizi ve var olduğumuzu gepgenç bir biçimde, gepgenç göstermenin vakti.
İlkini 5-10 Aralık 2006 tarihlerinde, 30 gençlik kuruluşunun koordinasyonunda düzenlediğimiz GePGeNç’e 200’e yakın kuruluş projeleriyle, çalışmalarıyla, farklı düşünce ve deneyimleriyle katıldı.

Özetle GePGeNç;

Gençlerin toplumsal hayattaki rolünün görünür kılınması.
Gençlere sağlanan hizmetlerin içeriğinin geliştirilmesi ve yaygınlığının artması.
Gençlerin topluma sağladığı katkıların desteklenmesi.
Sivil gençlik girişimlerinin ortak çalışmalar yapan ve öneriler geliştiren sivil gençlik ağlarına dönüşmesi.
Gençlik konusunda kamu ve sivil alan arasındaki diyaloğun gelişmesi
amacıyla gerçekleşiyor

Bu yazımızı okuyan 2.008. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir