Günümüzü Verimli Geçirme Yöntemleri
esSelamu aleyküm hayırlı günler,
Günümüzü daha verimli geçirmek üzerine izlediğim bir videodan (Youtube – ZihinX Kanalı) aldığım notları ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur. Sizler de gerek bu maddeler gerekse kendi uyguladığınız yönetmleri yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
VERİMLİ GÜN PAKETİ: %100 VERİMLİ BİR GÜN İÇİN 8 ADIM
*** Daha verimli olmaya çalışın,
*** Zamanı iyi kullanın,
*** Sıkılmayın, Pes Etmeyin, Tembellikten kurtulun, İşleri Geciktirmeyin, Ertelemeyin
*** Doğal veya Yapay Son Tarih Belirleyin.
*** İşlerin nasıl yapılacağını öğrenip, bilin
*** Gaflete düşüp, uyuklamayın
Yukarıdaki başlıkları uygularken yeni yöntemler belirleyin. Bu sayede beyin şaşırıp, uzun süre yeni yönteme alışmaya çalışırken, aktif olarak kullanacaktır. Beyin hep aynı yöntemleri kullanınca, rutinleşiyor. ‘tembelleşiyor’
Tam verim için aşağıdaki metotların hepsini birlikte uygulamak gerekir.
-
BEYNİMİZİ PROGRAMLAMAK
Beyin belirsizlikten kaçar ve daima ertelememizi ister. O yüzden belirsizliklerden kaçın.
Bir gün önceden yarın yapacağımız işi planlamak. Listemize
2 saati geçmeyecek olan 5-7 adet iş yazılabilir.
2 saati geçebilecek olan 2-3 adet iş yazılabilir.
Karışık tarzda ise 4+1 adet olabilir.
Bunları belirlerken gerçekçi yaklaşın.
Sabah kalkınca da gece oluşturduğunuz planı tekrar edelim.
-
SABAH SPORLARI YAPMAK:
Sabahları uyanınca en az 15 dakika spor yaparak vücudunuzu gerip, açın. Bu illa koşu değil, yürüyüş veya germe hareketleri olabilir.
-
BEYİN EGZERSİZİ – MEDİTASYON – DUA YAPMAK:
En az 15 dakika meditasyon yani odaklanma yapın. Bunu dua ederek, gözleri kapatarak, zikir yaparak yapabileceğiniz gibi kelimeleri soldan ilk harften başlayarak düz şekilde veya son harften başlayarak ilk harfe kadar yazabiliriz. Bu şekilde sabahları 5-10 kelime yazılabilir. Bu sayede beynin prefrontal cortex – yani irade yönetim merkezi gelişir.
-
SERİ OLMAK – ACELE ETMEK
Araya şeytanı karıştırmadan, kendinize “çabuk ol, seri ol, acele et” gibi yönlendirmeler yapıp, kendinizi hızlandırabilirsiniz. Kısa veya uzun her iş için bir son tarih veya dakika belirleyebiliriz.
-
DİKKATİ VERMEK, ODAKLANMAK, MOTİVASYONU KORUMAK
Çalışırken sizi huzurlu kılacak ve motive edecek enstrümantal yani sözsüz müzik dinlemek de yararlı olacaktır. Sözlü müzik dinlemek aklın karışmasına ve dikkatin dağılmasına neden olur.
Örnek olarak FOCUS@WILL (Focus At Will) müzikleri çok etkili. Zaman ve duyguya göre müzik tercih edilebilir. Sitesinde ücretli çok müzik olsa da Youtube sayfalarında 10’dan fazla parça mevcut. Bunları MP3’e çevirip, işte, evde, araçta dinleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/channel/UCyNHR3HlX6gahoqaue1g4AA/videos
-
VERİMLİLİĞİ DEVAM ETTİRMEK – YARI TOK OLMAK
Karnımızı tam doyurmak, verimlilik ve sağlık için zararlıdır. Verimli kalmak için ne çok aç, ne çok tok olmak gerek. Yarı tok olmak en iyisi.
“Âdemoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Âdemoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak [nefsinin galebesiyle] illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın).” Hazreti Muhammed (sav) (Tirmizî, Zühd 47, (2381); İbnu Mâce, Et’ime 50, (3349))
-
KAYLULE, SİESTA yani ÖĞLE UYKUSU
Öğle uykusu için en uygun saatlerin sabah uyandıktan 6-8 saat sonrası olduğu belirtiliyor. Yani sabah 6’da kalkmış olsanız, 12-13 suları öğle uykusu için uygun vakitler. En az 20 dakika uyumak yararlı olacaktır, tam verim için ise 60-90 dakika uyumak gerekir. Uyuyamasanız bile gözlerinizi kapatabilirsiniz. Okula, işe götürdüğünüz bir yastığa masanızda başınızı koyabilirsiniz. Çocuklara evde öğle uykusu yaptırmak da çok önemli. Öğle uykusunun diğer bir yararı ise kalp ve beyin (hafıza) sağlığına yararlı olması.
-
ETKİLİ DİNLENME ETKİNLİĞİ PLANLAMAK
Güne başlamadan gün sonunda yapacağınız, çok hoşlandığınız bir şeyi belirleyin. Bunu yapmayı planlayın ve gün içinde buna kavuşmak için çalışın.
Dinlenme, çalışmamak değildir. Dinlenme sizi huzurlu kılacak başka bir işi yapmaktır. Dinlenmeyi hakkettim dedirtecek, çok sevdiğiniz ve büyük bir hevesle beklediğiniz bir şeyi yapmaktır.
“Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. ﴾6﴿ Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. ﴾7﴿ Ancak Rabbine yönel ve yalvar. ﴾8﴿” Kuran-ı Kerim – İnşirah Sûresi
ÖZET:
- BİR GÜN ÖNCE AKŞAMDAN BEYNİNİZİ YARIN YAPACAKLARINIZA PROGRAMLAYIN
- SABAH KALKINCA UYKUDA YATAY OLAN VÜCUDU AÇACAK EN AZ 15 DK SABAH SPORU YAPIN
- SABAH EN AZ 15 DK BEYİN EGZERSİZİ, MEDİTASYON – DUA YAPIN
- SERİ OLMAK, ACELE ETMEK TELKİNİ İLE KENDİNİZİ HIZLANDIRIN
- ODAKLANDIRICI, KONSANTRE ARTTIRAN SÖZSÜZ MÜZİKLER veya KUR’AN-I KERİM DİNLEMEK
- TAM DOYMAYIN, HATTA AZ YEYIN
- KAYLULE – SİESTA: ÖĞLEN EN AZ 20 DK UYUYUN
- TÜM GÜN SONUNDA SİZİ MUTLU EDECEK AKŞAMKİ ETKİLİ DİNLENME ETKİNLİĞİNİZİ PLANLAYIN
Selam ve dua ile, Allah’a (cc) emanet olun.