Gurbetçi Gençlere Kültür Eğitimi
Gurbetçi gençlerin kendi kültürlerinden kopmasını engellemek için Milli Eğitim Bakanlığı bir proje başlattı ve ilk etapta Almanya, Fransa, daha sonra ise dünyadaki tüm gurbetçilere ücretsiz kitap dağıtılacak. Yurt dışında yaşayan gurbetçi ailelerin çocukları bulundukları ortam nedeniyle kendi kültürlerinden kopuk büyüyorlar. Aileler ellerinden geldiği kadar kendi kültürlerini öğretmeye çalışsa da iki kültür arasında kalan gençler, kendisine daha yakın olan ülkenin kültürünü tercih ederek, bir yabancılaşma içine girebiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, yurt dışında yaşayan Türklerin Türkçe ve Türk kültürünü daha iyi öğrenebilmeleri için ‘Uzaktaki Yakınlarımız’ adıyla yeni bir proje başlattı. Proje kapsamında ilk kez yurtdışındaki Türkler için özel ‘Türkçe ve Türk Kültürü’ ders kitapları hazırlandı. Türkçe ve Türkiye’yi tanıtan CD’ler, öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kılavuz kitapları gibi değişik eğitim araç gereçleri üretildi.
İlköğretim ve lise seviyesinde hazırlanan 4 ayrı ‘Türkçe ve Türk Kültürü’ ders kitabı ilk planda 70 bin adet bastırılarak Almanya ve Fransa’dan başlamak üzere öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak gönderilecek. Kitapların yanında Türkiye’yi tanıtan CD’ler, öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kılavuz kaynakları gibi değişik eğitim araç gereçleri yer alacak.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, ders kitaplarının Türk kültürünü tanıtan bir kaynak işlevi göreceğini belirterek, “Amacımız yurtdışındaki vatandaşlara dilini, kültürünü ve tarihini öğretmek.” diyor. Bu çalışmayla Türkçe ve Türk kültürü dersine giren öğretmen ve öğrencilerin materyal ihtiyacını karşılamış, kültür hizmeti sunmuş olacaklarını vurguluyor.
“Öğretmenlerimizin, öğrencilerinin karşısına daha donanımlı gelmelerini sağlayacağız.” diyen Tufan, proje kapsamında özel bir internet sitesi kurulması, CD gibi görsel öğeler hazırlanması ve yeni kitaplar yazılması konusunda çalışmaların sürdüğünü aktarıyor. Yurtdışında 5 milyondan fazla Türk’ün yaşandığını hatırlatan Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Özdemir ise, kitapları ‘geç kalmış bir ilk’ olarak nitelendiriyor. Özdemir, bin 230 öğretmenle verilen yurtdışındaki Türkçe eğitimine cazip materyaller olmadığı için sadece 150 bin civarında öğrencinin katıldığını kaydediyor.
Kitaplarda, Türkiye, Türk dili ve kültürü zengin görsel öğeler eşliğinde anlatılıyor. ‘Türkiyem’, ‘Efsane kent İstanbul’, ‘Turizm cenneti Türkiye’, ‘Türkiye’den dünyaya açılım’, ‘Ben nereliyim?’, ‘Atasözlerimiz’, ‘Bayramlarımız’, ‘Kültürümüzden izler’, ‘Türk müziği’, ‘Türk mutfağı’ gibi çok sayıda ünite işlenirken, sünnet ve düğün törenleri, cenaze töreni, konukseverlik, ad koyma gibi gelenekler unutulmuyor.
Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in Çanakkale şiirinin de yer aldığı kitaplarda, çok sayıda şarkı sözü bulunuyor. Barış Manço, Fatih Kısaparmak, Neşat Ertaş, Orhan Gencebay, Tarkan, Sezen Aksu, Ruhi Su, Fazıl Say, Fahir Atakoğlu, Aşık Veysel, Zeki Müren, Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Yahya Kemal gibi Türk müziği ve edebiyatında önemli yer tutan isimler tanıtılıyor. Yurtdışındaki Türklerin bulundukları ülkenin kültürüne uyumu, çok kültürlülük, birlikte yaşama ve hoşgörüye özel vurgu yapılıyor.
Kaynaklarda dinî konulardan da bahsediliyor. ‘Kültürümüzdeki yaygın bazı tasavvufi yorumlar’ ünitesinde Alevilik ve Bektaşiliğe özel bir yer ayrılıyor. Lise seviyesindeki çocukların okuyacağı ders kitabında Alevilik, Hacı Bektaş-ı Veli ve eserleri 6 sayfada anlatılıyor. Hacı Bektaş-ı Veli’nin Hacıbektaş ilçesindeki türbesinin fotoğrafı ile birlikte ‘Makâlât’ eseri ile ‘Dört kapı kırk makam’ eseri okuma parçası olarak veriliyor.
Bilgi için teşekkürler.