Hareketsizlik öldürüyor
Amerikan Kanser Derneği tarafından yapılan 14 yıllık bir araştırma, her gün 6 ya da daha fazla saat “oturan” insanlarda ölüm riskinin arttığını ortaya koydu. Bu risk artışı, daha kısa süre oturanlara göre, erkeklerde %20 iken, kadınlarda neredeyse %40!
Kanser, kalp ve damar hastalıkları
Günlük oturma süresinin uzunluğu kalp ve damar hastalıklarını tetikliyor; obezite, inme, diyabet ve kanser türlerine (kolon, menopoz sonrası meme kanseri, vb.) neden oluyor.
Günde 1 saat fiziksel aktivite hayat kurtarıyor
Norveç Spor Bilimleri Okulu ve Cambridge Üniversitesi’nden Profesör Ulf Ekelund’un başkanlık ettiği bir araştırmaya göre, uzun süre oturup çok az fiziksel aktivite yapan kişilerde ölüm riski %9,9. Diğer yandan 4 saatten az oturup, en az 1 saat fiziksel aktivite ile meşgul olan kişilerde ise %6,8. Ekelund’a göre, sabah, öğle veya akşam yemeklerinden sonra tempolu yürüyüş yapmak yeterli. 1 saate tamamlamak için hareketlerinizi gün içine yayabilirsiniz. Asansöre binmek yerine merdivenden inip çıkmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Çalışanların %82’si işyerinde fiziksel rahatsızlıktan şikâyetçi
Amerikan Ortopedik Cerrahlar Akademisi’ne göre, ABD’de sırt ağrısı, kireçlenme, vücut yaralanmaları ve osteoporoz gibi kas-iskelet sistemini etkileyen hastalıklar, çok sık görülüyor. Bu tip hastalıkların tahmini tedavi masrafları ve çalışanların aylık kazancından kayıp miktarı 849 milyar dolar civarında.
En sık dile getirilen şikâyetler boyun, sırt ve omuz ağrısı. Arkasından baş ağrısı ve gözlerde yorgunluk geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) insanların yaşadıkları ve çalıştıkları mekânları fiziksel aktiviteye uygun hale getirmeleri için hükümetlere önerilerde bulunuyor. Ergonomik olmayan ofis sandalyeleri ve yanlış oturma pozisyonları omurganın eğrilmesine, ağrılara ve dolayısıyla çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Masaüstü bilgisayarları ve taşınmaz telefonlar, çalışanı masaya bağlı kılıyor. Hareketsizlik, her yıl küresel ekonomiye 67,5 milyar dolar mali külfet getiriyor. Bu rakamın 58,8 milyar doları sağlık harcamalarına gidiyor. Üretkenlik kaybı ise 13,7 milyar dolar.
Omurgayı destekleyen ayarlanabilir sandalye ve masa
Kamu ve özel sektörde oturarak çalışan yüzbinlerce kişi ne yapacak? Yoğun iş baskısı nedeniyle uzun mola almaları zor olan insanları ofis içinde hareket etmeye teşvik edecek tasarımlar bir çözüm olabilir mi?
Çıktı almak veya fotokopi için bile olsa yerinden kalmak, kan dolaşımını etkileyecektir. Ofis içinde kullanılacak mobil araç ve gereçler, masaya olan bağımlılığı azaltabilir. Örneğin dizüstü bilgisayar veya odalar arası dolaşırken kullanılabilecek olan VoIP telefonlar (internetten telefon görüşmesi yapmak için) kişiyi hareket etmeye teşvik edebilir.
Ergonomik tasarımların sağlık açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, ayarlanabilir sandalyeler, masa lambası, hem oturur vaziyette hem de ayakta kullanmak için ayarlanabilen masalar, klavye tepsisi gibi ayarlanabilen mobilyalar ve aparatların temin edilebilir olduğunu söyledi. Çalışanlar bunları kullanarak çalışma alanlarını kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyebilirler. Hatta merdivenler görsel olarak daha iyi erişilebilir ve yaya dostu olacak şekilde tasarlanabilir.
Kaynak: www.herkesebilimteknoloji.com