Harita Uygulamalarında ‘Yerli Ve Milli’ Dönem
Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlar ile kamu kurum ve kuruluşlarının internet üzerindeki harita ihtiyaçlarını milli imkanlarla karşılamak, veri ve yazılımda dışa bağımlılığı kaldırmak ve dijital dönüşüme altlık sağlamak için HGM Atlas ve HGM Küre uygulamaları kullanıma açıldı.
Türkiye ve Harita Örün sitelerinden uygulamalara erişim sağlayabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr
https://www.harita.gov.tr
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete alınan HGM Atlas ve HGM Küre uygulamaları ile harita alanında dışa bağımlılık ortadan kalkarken, bugünden sonra ihtiyaç duyulan coğrafi verinin temini, bilgi ithaline gerek kalmaksızın yerli ve milli imkanlarla sağlanacak.
Eczane, okul, kamu binası, otobüs durağı gibi sıkça ihtiyaç duyulan detaylar, güncel meteoroloji verileri kullanıcıya ulaştırılacak. Yurt dışı haritalarında ise yerleşim yerleri, ana yollar, önemli nehirler, göller ile dağlar yer alıyor. Benzer şekilde güncel deprem verilerine de kullanıcılar HGM Atlas üzerinden erişebilecek
Haritalar Cadde Ve Sokak Seviyesine Kadar Görüntülenebilecek
Kara Harp Okulu’ndaki törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullanıma açtığı uygulamayla Harita Genel Müdürlüğünce üretilen siyasi ve fiziki, topoğrafik haritalar, hava fotoğrafları ve milli uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntüler sunulacak.
Milli imkanlarla hazırlanan uygulamalarla yurt içi haritalar cadde ve sokak seviyesine kadar görüntülenebilecek. Eczane, okul, kamu binası, otobüs durağı gibi sıkça ihtiyaç duyulan detayların da sunulduğu uygulamada, güncel meteoroloji verileri de yer alacak.
Yurt dışı haritalarında ise yerleşim yerleri, ana yollar, önemli nehirler, göllerle dağlar da yer alıyor. Kullanıcılar HGM Atlas üzerinden güncel deprem verilerine de erişebilecek. HGM Atlas ve HGM Küre, yer arama, yol tarifi, ölçme, uygulama paylaşımı gibi yetenekleri de sunacak.
“Münbiç’i Afrin’i Gösteriyor Olması Heyecanımızı Artırıyor”
‘Atlas’ ve ‘Küre’ uygulamalarının Türkiye’nin en ince noktalarına varıncaya kadar gözlemleme imkanı sunduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hatta hatta köyüme, ilçeme kadar her şeyi gösteriyor. Yeni yapılmakta olan Artvin-Rize Havalimanı’nı seyrediyoruz. Anadolu Kavağı, Rumeli Kavağı buralardaki üçüncü köprüyle birlikte en güzel şekliyle gayet net bir şekilde bunları görme mutluluğuna, bahtiyarlığına erişmiş vaziyetteyiz. Tabii bu koordinatlarıyla çok daha farklı bir yere, Münbiç’te, Afrin’de bütün bunların gayet net bir şekilde gösteriliyor olması bizim heyecanımızı daha da artırıyor.” diye konuştu.
Tarihi Ortofotolar Hizmete Sunulacak
Harita Genel Müdürlüğünce üretilen siyasi ve fiziki haritaların, topoğrafik haritaların ve hava fotoğrafları ile milli uydu görüntülerinden üretilen ortogörüntülerin sunulduğu milli uygulama HGM Atlas ve HGM Küre ile yurtiçi haritalar cadde ve sokak seviyesine kadar görüntülenebilecek. Yurt dışı haritalarında ise yerleşim yerleri, ana yollar, önemli nehirler, göller ile dağlar yer alıyor. Benzer şekilde güncel deprem verilerine de kullanıcılar HGM Atlas üzerinden erişebilecek
Harita Genel Müdürlüğünün 1936’dan itibaren çektiği hava fotoğraflarından üretilen “tarihi ortofotolar” da yakın zamanda hizmete sunulacak. Böylece Türkiye’nin 80 yıllık gelişimi doğrudan izlenebilecek, bu veriler birçok alanda kullanılabilecek.
Ayrıca söz konusu uygulamalar sayısal olarak kurum ve kuruluşlara sunulabilecek, böylelikle onlar da kendi uygulamalarını geliştirebilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarla vatandaşlar bu uygulamaların sağlayacağı altlık haritalar ve yeteneklerden eğitim ve öğretim, Ar-Ge, acil ve afet durumları, altyapı ve enerji işleri, lojistik faaliyetler, turizm ve mühendislik ile emlakla ilgili her türlü çalışmalarda yararlanılabilecek.
“Bizler İçin İftihar Vesilesi”
Erdoğan, “Bir taraftan Google, bir taraftan Yandex. Fakat bizim çok daha ileri gitmemiz gerekiyordu. Şimdi HGM’nin Milli Savunma Bakanlığı çatısı altında güçlü bir şekilde ortaya çıkmış olması bizler için bir iftihar vesilesidir. Her türlü takdirin üzerindedir. Her ne kadar bugün resmen hizmete açıyor olsak da bu uygulamaların gerisinde Türkiye’nin geçmişten bugüne tüm birikiminin yattığını biliyoruz.”ifadelerini kullandı
“Bir Taraftan Niye Bu Kadar Geciktik Diye Hayıflanıyoruz”
Harita Genel Müdürlüğü’nün ve diğer kurumların hafızalarının bu projenin temel altyapısını oluşturduğunu belirten Erdoğan, “Bugün burada bardağa boş tarafından baktığımızda niye bu kadar geciktik diye hayıflanıyoruz. Bardağın dolu tarafından baktığımızda ise ‘Biz de milli harita uygulamamıza kavuştuk.’ diyoruz. Böylesine karışık duygular içindeyiz.
Dünyanın En Değerli Şirketleri Hizmet Alanındakiler
Geçtiğimiz yıla baktığımızda dünyanın en değerli 5 şirketinin tamamının ilk 10 şirketin 7’sinin dijital teknoloji veya bu altyapıya dayalı olarak çalışan hizmet şirketleri olduğunu görüyoruz. Ülkemizin geçmişte çok uzunca bir süre bu gelişmelere adeta seyirci kalması hatta devri geçmiş teknolojilerin çöplüğüne dönüşmesi gerçekten üzüntü vericidir.
Dünya Haritacılığının Temel Taşlarını Ecdadımız Oluşturdu
Bakan Hulusi Akar, ordu-millet anlayışını benimsemiş milletin güçlü devlet geleneği, zengin kültürü ve ferasetiyle başta askeri uygulamalar olmak üzere dünya tarihine her alanda önemli katkılarda bulunduğunu dile getirerek, haritacılık alanındaki çalışmaları da bu katkılardan biri olarak nitelendirdi.
Biruni’nin, Kaşgarlı Mahmut’un, İbrahim Mürsel’in, Piri Reis’in, Ali Macar Reis’in ve Katip Çelebi’nin harita alanındaki çalışmalarının Türk ve dünya haritacılığının temel taşları olduğunu vurgulayan Bakan Akar, şunları söyledi:
“Milli Savunma Bakanlığı Harita Genel Müdürlüğü de atalarımızdan aldığı feyizle bugün bir ilki başarmakta, tamamen yerli ve milli Atlas ve Küre uygulamalarını milletimizin hizmetine sunmaktadır.Bu iki uygulamayla harita alanında dışa bağımlılığımız bitecek,
Milli Harita Uygulamamıza Kavuştuk”
Niye bu kadar geciktik diye hayıflanıyoruz. Bardağın dolu tarafından baktığımızda ise hamd olsun milli harita uygulamamıza kavuştuk diyoruz. Dijital dünyadan söz ediyoruz. Geçtiğimiz yıla baktığımızda dünyanın en değerli 5 şirketinin tamamının, ilk 10 şirketin 7’sinin dijital teknoloji hizmet şirketleri olduğunu görüyoruz. Savunma Sanayiindeki millilik oranını yüzde 65 seviyesine çıkardık..
Yerli ve milli olan bu uygulamalarla kamu kurumlarınca benzer uygulamalar için yurt dışına ödenen ücretlerin ödenmemesi ve benzer yabancı uygulamalar vasıtasıyla kişisel verilerin toplanması faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Harita Uygulamasını İndirmek İçin Tıklayın
İlginizi Çekebilir