Hayatımızda Olmazsa Olmaz 5 Web Sitesi!
Hayatımıza web siteleleri o kadar çok girmiş durumda ki artık günümüzde web’i kullanan insanların sayısı her geçen gün artıyor.Milyarlarca sayfadan oluşan Web 20 sene önce keşfedilmesine rağmen kısa sürede insanların hayatının içine iyice girmiş durumda.Bu web sitelerinin birisinin kapanmasını hiç düşünüldümü acaba, ben bunu düşünmek istedim acaba nasıl olurdu? Bence insanlar baya bi eksiklik hissederlermiydi hayatlarının içinde? İşte yokluğuna dayanamıyacağımız 5 web sitesi,
Facebook Inc, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi, fotoğraf, video vb. paylaşımı amaçlayan bir sosyal paylaşım sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler
Mayıs 2011 itibarıyla, 1,5 milyar kullanıcısıyla dünyanın en büyük üniversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu.Dünyanın en büyük sosyal ağı.Günümüzde birçok web sitesi onlara kayıt olmadan facebook bilgilerimiz ile oturum açmamıza izin verebiliyor.
Alexa.com istatistiklerine göre facebook 31 Ekim 2010 itibarıyla; Dünya’nın en fazla ziyaret edilen 2’inci sitesidir. Bunun yanı sıra; Kanada, Güney Afrika ve Norveç’in en fazla ziyaret edilen sitesi; İngiltere ve İsveç’in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Mısır ve Panama’nın 3., ABD, Avustralya ve Türkiye’nin de 5. en fazla ziyaret edilen sitesidir.
Google, “googol” sözcüğünün üzerinde oynanmasıyla ortaya çıkmıştır. Edward Kasner adındaki Amerikalı matematikçinin yeğeni Milton Sorotta tarafından üretilmiş olan “googol” sözcüğü 1 ve onun ardından 100 sıfırın gelmesiyle oluşan rakamı belirten matematiksel bir terimdir. Google’ın bu terimi kullanması, şirketin dünyadaki tüm bilgiyi organize etme misyonunu yansıtıyor.
Google’ın arama teknolojisi ve kullanıcı arabirim tasarımı Google’ı günümüzün ilk-nesil arama motorlarından farklı kılar. Sadece anahtar kelime veya meta arama teknolojisi kullanmak yerine, Google en önemli sonuçları ilk getiren, gelişmiş PageRank™ teknolojisine dayanır.
PageRank ağ sayfalarının önemini nesnel bir ölçeğe uyarlar; bu 500 milyon değişken ve 2 milyar terimden oluşan bir denklemin çözülmesiyle hesaplanır. PageRank ağın çok sayıda bağlantılı yapısını düzenleyici bir araç olarak kullanır. Doğal olarak, Google, Sayfa A’dan Sayfa B’ye kurulmuş her bağlantıyı, Sayfa A’dan Sayfa B’ye bir “oy” olarak yorumlar. Google bir sayfanın önemini aldığı oylarla belirler. Google ayrıca oyu veren sayfayı da inceler.
Google’ın komplike ve otomatikleştirilmiş arama metodları, insan müdahalesine engel olur. Diğer arama motorlarından farklı olarak; Google, hiç kimsenin daha yüksek listeleme yapamayacağı ve ticari amaçla sonuçları değiştiremeyeceği bir şekilde yapılandırılmıştır.
Facebook’tan farklı bir sosyal paylaşım ağ olan Twitter da sadece 140 karakter kullanarak paylaşımda bulunabiliyorsunuz.
witter; 140 karakterden oluşan tweet adı verilen internet kısa mesajlarının gönderildiği ve başkalarının mesajlarının okunabildiği bir mikro-blog servisidir.Twitter; her geçen gün karmaşıklaşan internet dünyasına basit bir takip mekanizması sağlamaktadır
Dört Adımda Twitter
1. www.twitter.com adresinden kendinize yeni bir kullanıcı hesabı açın
2. Takip etmek istediğiniz kişilerin adını arama kutusuna yazarak «follow» butonuna basın ve takip etmeye başlayın
3. Mesaj kutusuna 140 karakteri geçmeyen bir tweet yazarak ilk mesajınızı yollayın
4. Tüm twitter platformunu kolayca takip etmek için bilgisayarınıza bir program yükleyin, benim tavsiyem www.tweetdeck.com programı olacaktır
Twitter sayesinde;
Fayda #1: Gündemi Takip Et
Fayda #2: Katkıda Bulun
Fayda #3: Haberdar Ol
Fayda #4: Markanı Yönet
Fayda #5: Hayata Entegre Ol
YouTube
Youtube, dünyanın en büyük video portalıdır. YouTube, bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005’te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006’da Google tarafından satın alınmıştır.”Tube” kelimesi Cathode ray tube; Televizyon Tüpünden gelmiştir. Broadcast Yourself; Kendini Yayınla sloganı ile yola çıkmıştır.
Günlük ortalama 100 milyon video izleniyor. Ayda da ortalama 20 milyon ziyaretçi siteye giriyor. 1,65 Milyar Dolar ile Google’ a satıldıktan sonra gelişimini devam ettiren Youtube aynı zamanda bağımsız bir marka olarak varlığınıda sürdürmektedir.
Çalışma sistemi
YouTube video formatı olarak Flash Video Formatı (*.flv) kullanmaktadır. Web sitesinde istenen video klipler Flash Video olarak izlenebilmekte veya bilgisayara *.flv formatında dosya olarak indirilebilmektedir. Video klipleri izlemek için Adobe Flash plug-ini bilgisayarda kurulu olmalıdır. Eklenen video klipler YouTube tarafından otomatik olarak 320×240 Pixel’e küçültülerek Flash Video Format’a (.flv) dönüstürülmektedir.Mart 2008’de yüksek kalite olarak 480×360 piksel seçeneği eklenmiştir.
AVI, MPEG veya Quicktime vb. video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube’a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir. YouTube platformunda kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca istenildiğinde kendi video klibini YouTube’a ekleyebilmektedir.
Bu platformda yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları parçacıkları ve müzik videoları’ndan oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube’a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyona yakın video klip izlenmektedir.Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir.YouTube üyeleri izledikleri video klipleri degerlendirip not verebilmekte ayrıca izledikleri video klip hakkında yorum yazabilmektedir.
Wikipedia
Site onlarca dilde 12 milyonun üzerinde bilgi içeriğine sahiptir. Bu kesinlikle büyük bir rakam! Bu bilgilerin dışında çeşitli ülkelerin turizm ve tanıtım aktiviteleri için bu sitenin içeriğine ülkeleri hakkında yüzlerce bilgi girdiğini biliyoruz. Elbette ülkemizde bu yolda ilerlemekte.
Aslında Wikipedia‘ ya e-ansiklopedi de denebilir. Önceden öğrenciler ödevlerini yapmak icin evdeki ansiklopedilerden araştırırdı. Daha sonra google gelişti ve yaygınlaştı. Bu seferde hemen en yakın internet kafeye gidilip googledan araştırma yapılmaya başlandı. Ama yavaş yavaş google’ın yerini wikiler almaya başladı. Wikilere sıfırdan bilgiler eklenebiliyor.Daha sonra düzenlenebiliyor
15 Ocak 2001′de İngilizce olarak yayına başlayan, wiki tarzı sitelerin en büyüğü Özgür AnsiklopediWikipedia‘ya, şu an için internet üzerindeki en büyük ansiklopedi denebilir ve Wikipedia şimdi Türkçe dahil birçok dilde yayın yapıyor. İngilizce bölümünde 1.200.000′in üzerinde madde bulunuyor, bu çok iyi bir rakam, aradığımız hemen hemen her şeyi bulabiliyoruz.
Genel Özellikler
Wikipedia içeriği, özgür ve her zaman öyle kalacak olan GNU Özgür Belgeleme Lisansı sözleşmesi kapsamındadır.
İsteyen herkes katkıda bulunabilir, içerikten faydalanmak için herhangi bir ücret ödemek gerekmez.
Wiki sistemi olarak MediaWiki kullanılıyor.
Herhangi bir maddenin diğer dillerdeki makalelerini okumak için sayfanın solundaki diğer dillerden birini seçmemiz yeterlidir.
Her maddedeki tartışma sayfası ile o madde ile alakalı görüşlerimizi aktarabiliriz.
Şablon, grafik, tablo kullanma gibi özellikleri vardır.
Son değişiklikler ve izleme listesi gibi sayfalar sayesinde yapılan değişiklikleri takip edebiliriz; bu sayede kötü niyetli olarak yapılacak değişiklikleri farkederek hemen eski haline getirebiliriz.
Tarafsızlık, demokrasi ve güvenilirlik