GIDAYAŞAM

HÜNNAP Nimetini Tanıyalım

Hünnap, bizim pek de aşina olmadığımız Cehrigiller (Rhamnaceae ) familyasına ait bir bitki. 4-5 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen bu bitki, hünnap ağacı olarak biliniyor ve dikenli dallarıyla kolayca tanınabiliyor. İlkbaharda sapsarı çiçekler açıp etrafa misler gibi kokular saçan bu ağacın meyveleri ise sonbahara doğru olgunlaşıyor. Zeytin büyüklüğünde olan hünnap meyvesi, dış görünüşü itibariyle iğde meyvesiyle karıştırılabiliyor

Eylül ayından beri iyice olgunlaşıp tezgahlara çıktı kendisi. Minicik cüssesiyle vücuda şifa dağıtmaya geldi adeta. Ekim ayının sonlarına kadar da kendisini taze taze bulabilirsiniz pazarlarda ve büyük marketlerde Üstelik ekim ayında tamamen terk edip gitmiyor bu güzelim meyve bizi. Kurutulmuş haliyle yıl boyu yanımızda Hünnap meyvesini sonbahar mevsiminde Pazar tezgâhlarında veya marketlerde bulabilirsiniz.

Hünnapın çok ince ve yenilmesi mümkün olan kabuğu vardır, hazmı kolaydır. Genelde ham olarak tüketimi tercih edilir. Olgunlaştığı zaman çok yakından tanıdığımız kuru üzüme görüntü olarak çok benzemektedir

Çin’de çok fazla bulunan hünnap meyvesi, ölümsüzlük meyvesi ve Tanrı hediyesi adıyla anılıyor. Çinde pek çok kişi tarafından alternatif tıp yöntemi olarak kullanılıyor.  Hünnap meyvesi hacim olarak küçük bir yapıya sahip olmasına rağmen içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırmaktadır. Hünnap meyvesinin faydalarını henüz bilmiyorsanız birazdan öğreneceksiniz.

Sinir Sistemi Sağlığını Korur

Bu mükemmel meyve sinir sistemi üzerinde direkt etkisi olan nadide meyvelerden sadece bir tanesidir.  Hünnap yaygın olarak stresle mücadelede kullanılır, aynı zamanda anti-depresan özelliği olduğuna inanılır. Bu özelliğinden dolayı Hünnap stres atmak için ideal bir meyvedir.

Sindirimi kolaylaştırır

Hünnap sindirim sistemi sağlığını da koruyabilir. Özellikle kabızlık sorunlarına karşı anlık sonuçlar almak mümkün. İştah açıcı özelliği olmasına rağmen hazmı kolaylaştırdığı ve bağırsak hareketlerini arttırdığı için kilo almaya neden olmaz.

Kanser ve karaciğer hastalıklarından korur

Güçlü antioksidan özelliği nedeniyle bu minicik meyve, karaciğer rahatsızlıklarından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalığın iyileşme sürecine olumlu etkilerde bulunuyor. Hünnap içerisinde bolca antioksidan ve C vitamini barındırmasından dolayı kansere hastalıklarından koruyucu etkisi bulunmaktadır. Çok etkili bir antioksidan olmasından dolayı kanserli hücrelerin etkisini azaltabilmektedir. Bunun yanında Çinde  çok yaygın olarak kanser vakarına engel olduğu için kullanılmaktadır

Bağışıklığı güçlendirir

Günde bir avuç tüketilen hünnap meyvesi özellikle kışın çeşitli enfeksiyonel hastalıklardan korumaya ve bağışıklık sisteminizi hızlı bir şekilde güçlendirmeye yardımcı olur. Yoğun miktarda C ve A vitamini ve potasyum içeren hünnap bağışıklık sisteminin güçlenmesine ciddi anlamda katkı sağlayabilmektedir Bu nedenle özellikle kış aylarında meydana gelen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir ve kısa zamanda sonuç alınabilir.

Antioksidan Deposu Hünnap:

Hünnap inanılmaz bir antioksdian deposudur, bunun bir sonucu olarak neredeyse faydalı olmadığı bir hastalık yok denilebilir. Özellikle karaciğerde meydana gelen hasarlara ve kansere karşı koruma sağlayabilir. Birçok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı metabolizmayı ve hücreleri korur.

Kemik ve diş sağlığı

İçerisinde bol miktarda fosfor barındırmasından dolayı hünnap meyvesinin kemik ve diş sağlığına iyi geldiği söylenmektedir. Kalsiyum ve fosfor açısından zengin olan bu muhteşem meyve kemik, diş ve kas sağlığını koruyucu özelliği vardır. Aynı zamanda iyi bir magnezyum deposu olan hünnap kas sağlığını koruma noktasında da önemli rol üstlenebilir.

Hünnap Cilt Sağlığı İçin Faydalı Bir Meyvedir: 

Hünnap’ın etkili bir antioksidan olması cilt ve saç sağlığı açısından da önemlidir. Cilt hastalıklarına neden olan unsurları ortadan kaldırabilir. Çin’de yaygın olarak güneş yanıklarına ve kızarıklıklara karşı kullanılmaktadır. Kuru ciltlerin tedavisinde etkili olabilir.

 Enerji Santrali Hünnap:

Kalorisi düşük olmasına rağmen etkili bir enerji kaynağıdır. Özellikle yorucu iş günü veya antrenmanlardan sonra hızlı bir şekilde enerji depolamak için bir miktar hünnap tüketimi yeterlidir.

Hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlar

Hünnap en düşük kalori miktarına sahip olan meyveler arasında yer almaktadır. Zayıflamak isteyenler için önemli bir besin kaynağı olabilir.  Hünnap yiyerek hem uzun süre tok kalabilir hem de kilo verirken kaybedilen enerjiyi geri kazanmanızı sağlar. Özellikle sporcular tarafından tüketilmesi tercih edilen hünnap aynı zamanda kaybedilen enerjinin tekrar toplanması için antrenmanlardan sonra tüketilmektedir.

Hünnap Kan Akışını Hızlandırır:

Hünnap’ın içerdiği “niyasin” aynı zamanda kan dolaşımı için de faydalı bir maddedir.  Kanın dolaşımının düzenli olabilmesi için hünnap tüketimine yönelmekte fayda vardır.

 Kalp Sağlığını Korur:  

Hünnap’ın bol miktarda potasyum içerdiğini yazmıştık, bu özelliğinden dolayı özellikle kalp sağlığına ciddi anlamda katkıda bulunur, dolaylı olarak inme, kalp krizi, felç gibi risklere yakalanma seviyesini düşürür.

Hünnapın Sağlık Açısından Diğer Faydaları Şöyledir:  

Anemi hastalığına iyi gelebilir, kansızlığı giderebilir, damarlarda oksijen taşıyan kan hücrelerinin sağlığını korur, serbest radikallerin hücrelere zarar vermesini engelleyebilir. Yorgunluğu gidermede çok etkili bir besin kaynağı olabilir, stres ve depresyondan kaynaklanan kötü düşüncelerden alı koyduğu için zihin yorgunluğunu giderici özelliği vardır.

Bazı sağlık uzmanları ateşi düşürücü özelliği olduğunu söylemektedirler, astım ve bronşit hastalıklarına iyi gelebilir. Alerjik hastalıklara karşı bünyeyi kuvvetlendirebilir. Göz hastalıklarından koruyucu özelliği vardır, histeri hastalığına iyi gelir.

Hünnap meyvesi nerelerde bulunur?

Faydalarından bu kadar bahsettikten sonra geriye hünnap meyvesini nereden bulabilirim sorusu kalıyor. Hünnap meyvesi genellikle ılıman ve iklim koşulları sert olmayan bölgelerde yetişir. Dolayısıyla Marmara bölgesi, Akdeniz bölgesi gibi yerlerde hünnap meyvesi yetişebilir ve bulabilirsiniz.

Hünnap meyvesi nasıl tüketilir?

Onca faydasını duyduktan sonra kayıtsız kalamadığınız hünnabı pazar, manav ya da aktarlardan aldıktan sonra da aklınızdaki soru işaretleri bitmemiş olabilir. Bu küçücük meyveler nasıl tüketilir diye kara kara düşünmeyin, hemen biz anlatıverelim.

Şöyle ki, taptaze aldığınız hünnap meyvesini çiğ olarak ısıra ısıra afiyetle yiyebilirsiniz, bu cepte. Başka türlü tüketmek isterseniz ondan reçel yapmayı deneyebilir ya da tatlıların üzerine leziz bir eşlikçi olarak değerlendirebilirsiniz.

Hünnapın Zararları:  Hünnapın güvenli bir besin kaynağı olduğunu söylemek mümkün. Sağlık açısından tüketilmesinin bir risk taşımadığı düşünülür. Fakat her besin maddesinde olduğu gibi hünnapın aşırı miktarda tüketilmesi bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yüzden tüketim miktarında oldukça fazla dikkat edilmelidir.

Özel Önlemler & Uyarılar:

Hamilelik ve emzirme döneminde ne kadar güvenliği olduğu konusunda fazla bir bilgi yoktur. Bu durumda aşırı tüketilmemesi önerilir.Hünnap tüketiminden dolayı alerji meydana gelirse doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Tavsiyeler

Hünnapın en çok dikkat çeken özelliği yorgunluğa ve strese karşı etkili bir besin kaynağı olması. Bu yüzden özellikle stresli ve yoğun iş temposunda çalışmakta olanlar ve sporcular yorgunluğu üzerlerinden kısa sürede atmaları için tüketebilirler.

Detaylı birkaç bilgi daha…

Hünnap meyvesi, hastalık sürecini tersine çevirir; ağır hasta bedenini rahatlatır ve gücü artırdığı söylenir. Yorgunluğun neden olduğu stres gibi sendromlarda vücudun tekrar kendini inşa etmesini hızlandırarak gücü arttırdığından koruyucu hekimlikte kullanıldığı eski kaynaklarda geçer.

Hünnap meyvesi, guanozin siklik monofosfat (cGMP) ve siklik AMP (cAMP)’yi en yüksek yoğunlukta içerir. İçeriğinde niyasin, riboflavin, tiamin yoğun bir şekilde bulunur ve iki türde A vitamini içerir. Elmadan 100 Kat narenciyelerden 20 kat daha fazla C vitamini içerir. İçeriğindeki mineraller; kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko’dur.

Damar sağlığına destek olan fenoller ve bioflavonoid’lerden içerir. İçerdiği amino asitler, insan için yaşamsaldır; içeriğindeki  çeşitli organik asitlerin en önemlilerinden biri “betulinic asit” ‘tir. Geçtiğimiz on yıl içinde araştırmalar sonucunda Betulinic Asit’in bir anti-kanser ajanı olduğu bulunmuştur. Ayrıca HIV1 enfeksiyonun ilerlemesini de geciktirdiği bulundu.

Araplar; hünnap’ın yapraklarını ishal, bağırsak parazit ve solucanları öldürmekte kullanmaktadır. Hünnap’ın öksürüğü ve diğer akciğer şikayetlerini giderdiği ve hatta iç organları yatıştırma ve onların su tutmasını azalttığı söyleniyor.

Hintliler ve Pakistanlılar, hünnabı iyi bir kan temizleyici ve diyet için harika bir ek besin olduğunu kabul ediyorlar. Ayrıca herhangi bir hastalık eğiliminde hünnap tüketerek, vücut direncini güçlendirici ve hastalık önleyici olarak kullanmaktalar.

Soğuk algınlığı ve grip olma durumunda fark ettiyseniz önce bir sinüs enfeksiyonu olur, ardından bir kulak enfeksiyonu, takibinde bir göğüs rahatsızlığı ve sonunda grip gelir. Hintliler ve Pakistanlılar Hünnap kullandıkları için bu durumu fazla yaşamazlar.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler

Bilim adamları hünnapla beslenen tavşanların dayanıklılığını artırdığını gördü, Deney için, karbon tetraklorüre maruz bırakılan tavşanlar, bir hafta boyunca günlük hünnap çayı tükettiler. Hünnap çayı tüketen tavşanlar, diğer gruba göre daha hızlı iyileştirdiği görüldü. Ayrıca karaciğer üzerindeki hünnap’ın olumlu etkisini görmek için; tavşanlara bir toksik kimyasal meyve yedirildi. Hünnap tüketen tavşanlar daha hızlı iyileşti. Dahası; hünnap hepatit ve sirozdan muzdarip olan tavşanların karaciğer fonksiyonlarını geliştirdi.

Kaynak: yemek.com – faydalarizararlari.com – milliyet.com.tr – hunnapci.com

Bu yazımızı okuyan 2.747. takipçimizsiniz.

Süleyman Arif Yükselen

1983 Karabük doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Karabük'te tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol Mühendisliği bölümü mezunu. Çalışma hayatına Savunma Sanayi ile ilgili özel bir firmada Ar-Ge mühendisi olarak başladı. Sonrasında İstanbul'da yurt dışında işler yapan bir müteahhitlik firmasında çalıştı. Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu TKDK da Uzman olarak çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir