HÜRKUŞ sınıfında bir ilki gerçekleştirecek
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) mühendisleri tarafından tasarlanan eğitim uçağı HÜRKUŞ’un dünya genelinde satışlarının önünü açacak sertifika sürecinde sona gelindi. Kalan testlerin başarıyla sonuçlanmasıyla HÜRKUŞ-A, EASA CS-23 kurallarına göre sertifikalandırılacak ve böylece bu sınıfta ilk sivil havacılık sertifikası alan uçak olarak tescil edilecek.
(TUSAŞ/TAI) mühendisleri tarafından tasarlanan eğitim uçağı HÜRKUŞ’un dünya genelinde satışlarının önünü açacak sertifika sürecinde sona gelindi. TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, HÜRKUŞ Projesi’nde gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Proje kapsamında EASA CS-23’e göre tip sertifikasyonu sürecine yönelik çalışmaların sürdüğünü anlatan Dörtkaşlı, uçuş testlerine de mevcut plan dahilinde devam edildiğini belirtti.
İlk uçuşunu 29 Ağustos 2013’te gerçekleştiren uçağın 2 yılı geçen sürede yaklaşık 300 sortilik uçuş
yaptığını ifade eden Dörtkaşlı, her sortide uçağın kabiliyetleriyle ilgili değişik bir test uygulandığını dile getirerek, “SHGM ve EASA’nın nezaretinde çalışmalarımızı ve uçuşlarımızı sürdürüyoruz, sona doğru yaklaşıyoruz. İnşallah 2016’nın ilk yarısında tip sertifikası almak için çalışmaları bitireceğiz” dedi.
SINIFINDA İLK SİVİL HAVACILIK SERTİFİKASI ALAN UÇAK OLARAK TESCİL EDİLECEK
Uçağa yönelik testler EASA tarafından onaylanıyor. SHGM ve EASA’dan alınacak söz konusu ruhsat, uçağın türüne/tipine göre “uçuş emniyetine uygun” olduğu anlamına geliyor.
Uçak ilk uçuştan sonra geçen sürede, sistem fonksiyon testleri, hava veri sistemi kalibrasyonu, kararlılık ve kontrol testleri, yapısal yük testleri, iniş takımı acil durum açılma, düşük süratli uçuş, detaylı stall ve aerodinamik konfigürasyon testleri, viril (spin) testleri, performans testleri, aerobatik ve operasyon testleri, yüksek hız ve çırpınma testlerinden de geçti.
Kalan testlerin başarıyla sonuçlanmasıyla HÜRKUŞ-A, EASA CS-23 kurallarına göre sertifikalandırılacak ve böylece bu sınıfta ilk sivil havacılık sertifikası alan uçak olarak tescil edilecek.
Sertifikasyon sürecinin ardından uçağın Avrupa ve dünya satışlarının önü açılacak. Böylece önümüzdeki yıllarda Türk Hava Kuvvetleri ve diğer dost ülkelerin envanterinde HÜRKUŞ ismi görülebilecek.