HABER

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti

Avrupa Birliği (AB) tarafından periyodik olarak her yıl belirlenen kent veya kentlere verilen ‘Avrupa Kültür Başkenti’ ünvanı kapsamında İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti yolunda. 2010 yılında düzenlenecek kültür sanat etkinlikleri ile 20 yıldır Avrupa’nın önemli bir kültür merkezi olarak yerini sağlamlaştıran İstanbul’un bu konumu güçlendirilecek, İstanbul ek bir çekim gücü kazanacaktır.

eşsiz kültürel mirası ve yaratıcı kültür kapasitesinin turizme yansıtılması, yurtiçi ve yurtdışında İstanbul’a ilişkin var olan algıların güçlendirilmesi ve zenginleştirilmesi, turizm açısından gerekli kentsel altyapının iyileştirilmesi, hizmet kalitesinin yükseltilmesi çalışmaları ile İstanbul’un önemli bir kültür turizmi destinasyonu olmasına da katkıda bulunulacaktır

İstanbul’un sadece tarihi birikimi ile değil, kültür sanat etkinlikleri ile de uluslararası arenada etkin tanıtımın yapılması sayesinde, gerçek bir kültürel deneyim yaşamak isteyen ziyaretçilerin İstanbul’a yönlendirilmesi ve ziyaretçilerin kentteki ortalama kalış sürelerinin uzatılması, hem İstanbul’un tanıtımına katkıda bulunacak hem de çeşitli ticari faaliyet kollarında daha fazla gelir elde edilmesini sağlayacaktır.

 Bu durumun sonucu olarak da İstanbul, ekonomik anlamda turizm hareketliliğinden daha fazla yararlanabilecektir. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, İstanbul’un zengin kültürel ve tarihi varlıklarının mevcut durumlarının iyileştirilerek İstanbul’un UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki konumunu sağlamlaştıracaktır.

Avrupa Kültür Kenti fikri ilk kez 13 Haziran 1985’te dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından ortaya atıldı. Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. Bu unvanı 1985 yılında ilk alan kent Atina oldu. Atina Avrupa Kültür Kenti seçilmesinin ardından bir cazibe merkezi haline geldi.

 1985’ten 1999 yılına kadar Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Kenti olarak seçildi. 1999 yılında Avrupa Kültür Kenti unvanı, Avrupa Kültür Başkenti olarak değiştirildi. Aynı yıl alınan karar ile 2000 yılından itibaren Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB’ye aday olan ya da olmayan Avrupa ülkelerinin kentlerine verilmeye başlandı.

1999 yılında Avrupa Kültür Başkenti unvanının AB üyesi olmayan ülkelerin kentlerine de verilmesi kararının ardından, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti yolculuğu başladı. Bu kararı öğrenen bir grup sivil toplum gönüllüsü 2000 yılı Temmuz ayında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti adayı olması için gerekli adımları atacak “Girişim Grubu”nu oluşturdular.

Girişim Grubu, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olması için yerel ve merkezi yönetimin desteğini aldıktan sonra üniversiteler ve diğer sivil toplum örgütleriyle, kültür – sanat kuruluşlarıyla, kentin yaratıcı insanlarıyla temaslarda bulundu. Ardından Avrupa Birliği ve bağlı organlarıyla temasa geçildi. 2005 yılının Mart ayında, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yayınladığı genelgeyle Girişim Grubu’na destek verdi ve tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarını süreci desteklemeye davet etti.

 Bu arada Başbakanlık genelgesiyle çalışmanın yoğunlaşması, katılımın yaygınlaşması ile beraber Danışma Kurulu oluşturuldu. Böylece Girişim Grubu kamu desteğini de yanına alarak yoluna devam etti. 13 Mart 2005 günü, başvuru dosyası Avrupa Komisyonu’na teslim edildi. 14 Mart 2006 günü, Avrupa’da kültür ve sanat alanında uzman yedi kişiden oluşan seçici kurulun önünde başarılı bir sunum gerçekleştirildi.

 11 Nisan 2006’da, seçici kurul, İstanbul’un, Macaristan’ın Peç ve Almanya’nın Essen kentleriyle beraber 2010 Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildiği yönündeki kararını açıkladı. 13 Kasım 2006 günü Avrupa Parlamentosu’nun görüşü ve Avrupa Birliği Kültür Bakanları Konseyi’nin onayıyla İstanbul’un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu ilan edildi.
İstanbul’un eşsiz güzelliklerini ön plana çıkaran resimlere;

http://www.istanbul2010.org/FOTOGALERI/GP_568088 adresinden ulaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi: http://www.istanbul2010.org adresinden alabilirsiniz.

Bu yazımızı okuyan 995. takipçimizsiniz.

Site varsayılanı

Özel sektörde 2001 yılından bu yana Yöneticilik, mali işler, ve denetçilik görevlerinde bulundu. Türkiye'nin çok yazarlı blog sitesi Gençyolcu da olmaktan çok keyif almakta. Aile nedir diye sorsalar “iki çocuklu bir baba olarak Gençyolcu ile hayatı yaşamak” der.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir