İstanbul’dan Mezun Olmak
3 Bin Yıllık Geçmişi, 1600 Yıla Varan Başkentliğiyle Antik Yunan’dan Bizans’a, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Birçok Kültüre Ev Sahipliği Yapan Kadim Şehir İstanbul Baştan Sona Dev Bir Kampüs. Bu Büyük Kampüs Özellikle Şehirde Okuyan Öğrencileri Mekâna, Tarihe.İstiklal Caddesi’nin bir köşesinde kendini unutturmuş Orhan Veli, Galata’ya uzanan Arnavut kaldırımlarda İlhan Berk, Narmanlı Han’da bekleyen Tanpınar, Süleymaniye tepelerine oturmuş Mimar Sinan, en güzel ezgileriyle Aşiyan’da bekleyen Tevfik Fikret, Burgaz Ada’da hikâyesine son noktayı koyan Sait Faik… Her köşesi tarih, edebiyat, anı ve hatıra dolu bir şehirde öğrenci olmak eşsiz bir deneyim olsa gerek…
Sayısı yarım milyonu aşan İstanbul öğrencileri, sahip oldukları nüfusla Anadolu ve Avrupa’nın birçok şehrinden daha kalabalık. Bu büyük nüfus şehrin ekonomisinden sosyolojisine her konuda belirleyici oluyor. Öğrencilerin sıkça uğradığı mekânlar, müdavimi olduğu kütüphaneler, alış-veriş yaptığı çarşılar, eğlendiği muhitler şehrin çehresini de bambaşka bir hale bürüyor. Osmanlı’da daha çok Beyazıt Camii etrafındaki kütüphane ve sahaflarda kümelenen öğrenci topluluğu, bugün şehrin her yanına dağılmış durumda. Erasmus programlarıyla İstanbul’a gelen öğrenci ve akademik personel sayısı ise kırk binin üzerinde.
YEME-İÇME
Büyük kültür kampüsü İstanbul aynı zamanda Türk ve dünya mutfağının en leziz örneklerini size sunuyor olacak. Eminönü’nden geçerken taze pişmiş balık kokusu iştahınızı arttırabilir.
Islak hamburger, yemek kültürü konusunda öğrencilerin ilk sıralardaki tercihi. Taksim Meydanı’nın her yanına dağılan ıslak hamburgerciler öğrenciler için fiyat, lezzet ve hız açısından favori konumda. Yine Fatih Bozdoğan Kemeri’nin ayakları dibinden başlayıp Zeyrek sınırına kadar uzanan Kadınlar Pazarı, yöresel et yemekleri ve kebap çeşitleriyle öğrencilerin vazgeçilmez adreslerinden biri. Sultanahmet’in köftecileri, Asmalımescit’in ciğercilerini de listeye eklemek gerek. Karaköy Rıhtım’ın balıkçı lokantaları, Samatya’nın midyecileri İstanbul’da öğrenci olmayı güzel kılan lezzetlerden birkaçı.
KEŞİF
Suriçi’nin tarihi büyüsü şüphesiz bütün öğrencileri bu güzergahı keşfe zorluyor. Beyazıt Meydanı’ndan başlayarak Divan Yolu boyunca uzanan ve Sultan Ahmet- Ayasofya ikilisiyle devam eden tarih tüneli, öğrencilerin ilk keşif güzergâhları diyebiliriz. Beyazıt ve Taşköprülüzâde Kütüphanesi, Sahaflar Çarşısı, Kapalıçarşı, Çorlulu Ali Paşa Medresesi, müzeler ve daha nicesi. Biraz cesaretliyseniz Yerebatan Sarnıcı’nda Medusa’nın gözlerine bakmayı da deneyebilirsiniz. Gezi parkuru geniş olduğundan yorulduğunuzu hissettiğiniz an, rengârenk lalelerin özellikle bahar aylarında gökkuşağına dönüştüğü Gülhane Parkı’nı gezebilir, hemen arka tarafta Üsküdar ve Boğaz manzarası eşliğinde karşı Türk kahvesini yudumlarken dinlenebilirsiniz. Şair, yazar ve ünlülerin yaşadığı ve şimdilerde müze olarak kullanılan evlerin de gezilmesi, onlara ilham veren sokakların dolaşılması bile ufuk açıcı bir gezi olacaktır.
Behçet Necatigil’in Beşiktaş Nüzhetiye Caddesi’ndeki evi, Yahya Kemal’in Beyazıt’ta adına düzenlenen müzesi, Mehmet Akif ve Cemal Kuntay’ın birlikte kaldığı Galatasaray’daki Mısır apartmanı, Beykoz’da Orhan Veli’nin şiirlerini yazdığı Yalıköyü Çayır sokaktaki konağı, Sait Faik’le özdeşleşen Burgaz Ada’yı gezmek, şiir yazdıkları atmosferi solumak öğrenciler için keyifli bir ders gibi… İstanbul’da öğrencilerin en sevdiği aktivitelerden biri de Galata köprüsü üzerinde oltayla balık tutmak. Köprünün bir yerine, Haliç’e veya Topkapı Sarayı’na nazır eşsiz bir manzara karşısında oltanızı kurup bekleyebilirsiniz. Köprüden karşıya geçtiğinizde ise Karaköy’de sehrin çağdaş sanatlar atmosferini soluyacaksınız. Ayrıca Bankalar Caddesi üzerinde bulunan kamuya açık bilgi ve belge kaynaklarına, atölye, sergi, konferans alanlarına ve Osmanlı Bankası Müzesi’ne ev sahipliği yapan Salt Galata’yı ziyaret edebileceksiniz. Özellikle 2005 yılında kurulan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, kısa adıyla ANAMED, Koç Üniversitesi’ne bağlı uluslararası bir kültür merkezi olarak bölgede çok aktif bir konumda. ANAMED’in kütüphane ve araştırmalarından, vakfın burs imkânlarından da faydalanabilirsiniz.
İyi bir keşif için Pera’yı karşından görmenin ve tarçınlı sahlepleri yudumlamanın adreslerinden biri de Süleymaniye. İstanbul’u kanatları altına alan bu tepe, Haliç’ten Boğaz’a kadar her yeri kuşbakışı görebileceğiniz ve Ağa Kapısı denen mevkide tarihin gizemli dönemlerine yolculuk yapabileceğiniz esrarlı bir mekân. İstanbul Üniversitesi merkez kampüsü öğrenciler için dinlenme ve aynı tepeden temaşa imkânı sunuyor aynı zamanda. Bebek tepelerindeki Boğaziçi Üniversitesi ise seçkin eğitimiyle iki kıtayı birleştiren panoramik güzelliğe de sahip. Boğaz’da erguvanların açtığı, martıların uçuştuğu, polenlerin ve ağaç yapraklarının kitap aralarına kaçtığı bir atmosferde okumanın zevki de burada tadılır.
ALIŞVERİŞ
Öğrencilerin ihtiyaçlarını karşıladığı alış-veriş noktaları ise Suriçi ve dışında tarihî çarşılar ve AVM’lerden oluşuyor. Geçmişte medrese öğrencilerine hizmet vermek için kurulmuş Sahaflar Çarşısı, günümüzde de benzer bir kültür işlevi ile üniversite öğrencilerinin gözdesi olmaya devam ediyor. Beyoğlu’ndaki sahaflar ve Kadıköy kitapçıları her türlü kitabın bulunması ve araştırmaların yapılmasına olanak sağlayacak büyüklükte. Sultan Ahmet’te bulunan Arasta Çarşısı ise turistler kadar bölgedeki öğrencilerin yoğun olarak alış-veriş yaptığı pazarlardan biri. Yüzlerce AVM’nin bulunduğu İstanbul, AVM sayısı açısından birçok Avrupa ülkesinin üzerinde. Giyimden gıdaya, eğlenceden elektroniğe farklı sektörlerde birçok markayı ve hizmeti bünyesinde barındıran AVM’ler, farklı alışveriş olanaklarının yanı sıra birer yaşam merkezi olarak da öğrenciler tarafından tercih ediliyor. Fakat öğrenci olmasanız da yazıda bahsedilen rotayı gezip öğrencilik yıllarınızı tekrar yad edebilirsiniz.
Bu şehirde öğrenciyseniz İstanbul’un “konuşan bir şehir” olduğunu unutmayın. Onun size neler söylediğini okumak, biraz da labirentte kaybolmaya benziyor. İstanbul yoldan çıkıp tekrar yolunu bulabilenlerin şehri biraz da. Haritasız, kılavuzsuz, rehbersiz gezenlerin, sergüzeşt ve maceracı ruhların şehri. İlk hocanızın İstanbul olduğunu ve ilk diplomayı bu şehirden alacağınızı unutmayın.
Kaynak: Yazı: Halil Kurbetoğlu Fotoğraf: Kadri Erdem