Jüpiter’in uydusu Europa’da okyanus mu var?
NASA, Jüpiter’in uydusu Europa’da okyanus bulunabilme ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. Güneş Sistemi’ndeki gizemli uydulardan birisi olan Europa, bir süredir NASA’nın araştırmalarının odağı. Güneş’e olan mesafesinden ve atmosfer karakterinden ötürü son derece soğuk olan uydunun yüzeyi kilometrelerce kalınlığa ulaşan buzlarla kaplı. Ancak NASA, kalın buz tabakalarından oluşan yüzeyin altında devasa bir okyanus olduğuna inanıyor.
NASA’nın Europa’da su olduğuna inanmak için 3 sebebi var. İlk sebep uydunun buzlarla kaplı olmasına rağmen oldukça değişken ve yuvarlak bir yapıya sahip olması. Europa’nın bu yapısı, yüzeyin alt katmanlarında sürekli olarak değişen birşeylerin olduğunu gösteriyor. İkinci sebep ise uydunun yoğunluğu. Bilim insanları Europa’nın yoğunluğunu hesapladıkları zaman iç katmanlarda sıvı birşeyin olması gerektiği sonucuna varıyorlar.
Katmanlardaki sıvı yoğunluğu, Europa’da Dünya’dakinın toplamından 2 kat daha fazla su bulundurduğunu gösteriyor. Üçüncü ve son sebep de Eurupa’nın manyetik alanı. Europa’nın ve Jüpiter’in manyetik alanını detaylı olarak inceleyen NASA, uydunun manyetik alanında bazı farklılıklar olduğunu keşfetti ve bu farklılıkları oluşturabilecek tek şey büyük miktarda tuzlu su.
Tüm bu sebeplerden ötürü NASA, Europa’nın alt kısmında gizli bir okyanus bulunduğuna inanıyor. NASA’nın bu düşüncesini önemli kılan asıl şey ise yüksek miktarda sıvı suyun bulunduğu yerde canlılığın da olabileceği.