Kâbe’nin örtüsü böyle hazırlanıyor
Kabe’nin örtüsü 70 kişilik özel bir ekip tarafından elde işlenip dokunuyor
Saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli Kabe örtüsü, Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası’nda hummalı bir şekilde hazırlanıyor. Kabe örtüsü, hacıların Arafat ziyareti sırasında değiştirilerek, Arafat dönüşü hacılara hazır hale getiriliyor.
Toplam alanı 658 metrekare olan örtü 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve 47 parçadan oluşuyor. Her yıl yenisi ile değiştirilen örtü daha sonra müzede ziyarete açılıyor.
Altın ve gümüş ipliklerle işlenen, siyaha boyanmış saf ipekten, 16 parçadan oluşan ve yaklaşık 17 milyon Suudi Arabistan Riyali’ne mâl olan örtünün üzerinde jakard üslubu ile işlenmiş “La ilahe illallah Muhammed’in Resulullah. Allah Celle Celalühü Sübhanallahi ve bihamdihi suphanallah El Azim Ya Hannan, ya Mennan” ibareleri bulunuyor.
Birisi Kabe kapısının örtüsü olmak üzere beş parçadan oluşan örtü için, 450 kilo ipek iplikten 658 metre kumaş dokunuyor. Boyama, dokuma, basma, işleme ve toplama döneminden geçen Kabe’nin örtüsü için, 47 top kumaş kullanılıyor.
.
.
.
Örtü, Kabe’nin dört duvarından sırayla değiştiriliyor. Asansörle Kabe’nin üzerine çıkan görevliler, saldıkları iplerle Kabe’nin yeni örtüsünü yukarıya çekip, aşağıya salıyorlar.
.
.
.
Daha sonra altta kalan eski örtü indiriliyor. Kabe örtüsünün değiştirilmesi esnasında Mekke’de sadece ‘yerli’ halk bulunuyor. Çünkü hacıların o sırada Arafat’ta bulunmaları gerekiyor. Böylece Kabe, Arafat’tan dönen hacılara hazır hale gelmiş oluyor.
CİHAN