Kahve Demleme Sanatı ve Ekipmanları
Dünya genelinde insanlara kendini sevdiren kahve, ülkemizde çayın önüne geçmesi mümkün olmasa da günden güne kültürünü yaygınlaştırmaktadır. Kahve hazırlanışı konusunda bir çok farklı metot icat edilmiştir. Kahve demleme çeşitleri kahvenin cezbediciliğini artırmaktadır.
Öncelikle Güzel Bir Kahve İçin!
Kahve demlemede tercih ettiğimiz yöntem değişebilir ancak iyi bir kahve için değişmez bazı kurallar vardır.
Ana kurallar ;
1- Kahvenin kalitesi
2- Taze kavrulması, öğütülmesi ve bekletilmeden tüketilmesi
3- Kullanılan suyun kalitesi
4- Kahveyi demleyen kişinin ustalığı ve severek yapması
Şimdi herkesin yüksek bütçeli kahve makineleri olmadan kahve yapabileceği kahve demleme yöntemlerine geçelim.
-French Press ile Kahve
Oldukça basit ve hızlı bir kahve demleme yöntemidir, diğer yöntemlere göre çok daha az zahmetlidir. French press ile kahve demleme yönteminde filtre kahve makinesinde kullanılan kahveye göre daha kalın öğütülmüş kahve tercih edilir. Bu yöntemde elde edilen kahve daha acımsı ve sert bulunsa da kullanılan kahvenin harmanına ve tazeliğine göre çok lezzetli kahveler elde edilebilir.
French press iki parçadan oluşur. Birisi kahve ve suyun konulduğu bardak diyebileceğimiz kısım, diğeri ise alt tarafında bir filtre bulunan piston kısmıdır. Bardak kısmına 2 kaşık kadar kalın öğütülmüş kahve konulur ve üzerine yavaşça gezdirerek bir miktar su eklenir. Bu kısım oldukça önemlidir. Eklenen bu su ile kahve bir miktar kabaracak ve üzerinde baloncuklar oluşacaktır, bu esnada kahvedeki asitler ve yağlar açığa çıkacaktır. İlk su ekleme işleminin ardından 30 saniye beklenilir ve tekrar su ilave etmeye devam edilir.
Su ekleme tamamlandıktan sonra çok az karıştırılıp piston bölümü bardak haznesinin üzerine yerleştirilir. Kahvenin demlenmesi 2-3 dakika kadar beklendikten sonra (bekledikçe sert bir tada ulaşır) piston aşağı bastırılarak ucunda yer alan filtre sayesinde kahve posası ile demlenen kahvenin ayrışması sağlanır. Demlenen kahvenin, kahve posası ile temas ederek acılaşmasını önlemek için başka bir hazneye alınması tavsiye edilir. French press ile kahve demleme cafe sektöründe genellikle aromalı ve yöresel kahvelerin sunumunda tercih edilir.
-Pour Over – Dripper Kahve | Hario V60 – Chemex
Pour over kahve demleme, bir filtre kahve demleme yöntemidir. Filtre kahve makinesinin aksine demleme elle gerçekleştirilir. Kaliteli filtre kahve makinelerinin demleme işlemini bir çok noktaya su damlatarak yaptığından lezzetli bir sonuç elde edildiğini, kalitesiz filtre kahve makinelerinin de tek noktaya damlatma yaparak vasat bir demleme oluşturduğunu söylemek gerekir. Kaliteli filtre kahve makinelerine yüksek bütçe ayırmak yerine, yüksek standartta filtre kahve içmek istiyorsanız bu metot kesinlikle tercih edilmelidir. Pour Over – Dripper kahve demleme metodunda sıklıkla tercih edilen araç Hario’nun V60 modelidir. Bu metot aynı zamanda daha az miktarda demleme yapmaya olanak tanıdığı için de oldukça avantajlıdır. Filtre kahve demlendikten 40 dakika sonra bayatlamaya başlar ve tadı acılaşır. Pour Over- Dripper metodunda bir veya iki fincanlık demlemeler yapılabildiği için bu problem ortadan kalkar.
Hario V60 haznesi özel bir tasarıma sahiptir. Huni şeklindeki bu haznenin yapısı, demleme esnasında suyun bir döngü oluşturmasını sağlar. Demleme yapılırken Hario V60, demlenen kahveyi almak istediğimiz hazne üzerine yerleştirilir ve içerisine bir filtre kağıdı konulur. Yerleştirilen filtre kağıdı bir miktar ıslatıldıktan sonra içerisine kalın öğütülmüş kahve eklenir. Kahvenin üzerine sürahi benzeri bir araçla yavaş yavaş, gezdirerek su dökülür. Su dökme işlemi iki aşamada gerçekleştirilir. Önce bir miktar su eklenerek kahvenin kabarması sağlanır. Bu aşamada aynı French Press kahvede olduğu gibi kahvedeki asitler ve yağlar açığa çıkar. 30 saniye kadar beklendikten sonra yavaş yavaş su eklemeye devam edilerek demleme işlemi tamamlanır.
Yapımı ve tadı açısından tavsiye ettiğimiz demleme yöntemi bu yöntem diyebiliriz.
-Syphon Yöntemi ile Kahve
Kahve makinesinde, en altta gaz yağı ile çalıştırılarak ısı elde edilen bir bölüm bulunur. Bu bölümün üzerine gelecek şekilde üst üste 2 adet hazne bulunur. Bu iki hazneden altta olana su, üstte olana ise öğütülmüş kahve konulur. Bu iki haznenin arasında ise bir filtre ve bu filtreye bağlı, su haznesine doğru sarkan bir zincir yer alır. Demleme işlemi yapılırken en alttaki ısıtıcı bölüm aktif edilir. Isıtıcı, üstündeki haznede bulunan suyu ısıtır. Isınmaya başlayan su içine sarkan zincir sayesinde yükselerek, aradaki filtrede geçip üst hazneye ulaşır ve burada bulunan kahveyi demler. Demleme işleminin gerçekleşmesi esnasında kahvenin bir çubuk veya kaşıkla karıştırılmasında fayda vardır. Demleme işleminin tamamlanmasıyla ısıtıcı bölüm kapatılır. Soğumaya başlayan demlenmiş kahve, kahve posasını üst haznede bırakıp, tekrar filtreden geçerek alt hazneye ulaşır ve syphon yöntemi ile demlenmiş kahve içime hazırdır, istenen bardağa alınarak tüketilebilir.
-Moka Pot ile Kahve
Bu yöntem aslında basit bir espresso elde etme yöntemidir. İtalyanlar günümüzün espresso makinelerini icat etmeden önce bu alet ile kahve demlemekteydiler. Bu metot ile hazırlanan kahveyi günümüz espressolarından ayıran temel fark, espresso makinelerinde su kahveden 9 bar basınç ile geçerken bu yöntemde demleme 1-2 bar basınç ile gerçekleşmektedir.
Moka Pot kahve demleme ekipmanında 3 ana hazne bulunur. Alt hazne su koymak içindir, üzerine filtre haznesi yerleştirilir. Bu filtre haznesinin alt bölümü huni şeklindedir ve yerleştirildiğinde su haznesinin içine denk gelir. Filtre haznesinin üstünde bulunan hazneye ise öğütülmüş kahve yerleştirilir bu hazne demlenen kahvenin ulaşacağı bölümdür. Moka Pot ateş üzerine konulur ve alt haznedeki ısınan su kahveden geçip demleyerek üst hazneye ulaşır.
Water / Cold Drip Kahve
Bu yöntemle soğuk kahve elde edilebilir. Oldukça sert bir kahve demlemesi gerçekleşir. Buz veya soğuk su ile doldurulan bir haznenin altında bir vana bulunur. Bu vana aracılığı ile üstteki haznede bulunan suyun veya eriyen buzun ne kadar sıklıkla damlayacağı ayarlanır. Bu vananın hemen altında öğütülmüş kahvenin bulunduğu silindirik yapıda bir hazne vardır. Damlayan su bu haznedeki kahve içerisinden geçer ve demlenmiş kahvenin yer aldığı bölüme ulaşır.
Cezve ile Kahve (Türk Kahvesi)
Bu yöntemde kahve, cezvede pişirilerek hazırlanır. Cezveye 7-10 gram arası çok ince öğütülmüş kahve ve soğuk su konulur önce karıştırılır ve sonrasında ateş üzerine konulur. 3 dakika ateş üzerinde kalan kahve pişmiş olur. Yine cezve ile kahve hazırlama yöntemleri arasında ısı kaynağı farklı olan kumda kahve ve közde kahve türleri de tercih edilebilmektedir.
BONUS
Çılgın Kız İsteme Kahvesi
Türk kahvesinde özellikle kız istemelerde kullanılan tuz, karabiber, karbonat, yağ, sirke gibi daha akla hayale gelmeyen birçok malzeme kullanıldığı bilinmektedir. Ne kadar şirin görünse dahi bu çılgın yöntem oldukça zararlıdır ve zehirlenmelere sebebiyet verdiği bilinmektedir. Bu yöntemi sağlığınız ve mutluluğunuz açısından katiyetle kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.