HABERTÜRKİYE

Kenevir Bitkisi ve Faydaları

Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynağı olan, saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Anavatanı Orta Asya’dır. Ilıman ve tropik bölgelerde yetişir ve kültürü yapılır. Tür; sert, çalımsı, gövde içi boş, palmat yapraklı, dioik ve tek yıllıktır. Lifleri dayanıklı ve oldukça uzundur. Liflerde lignin maddesi biriktiğinde esneklik özelliği azalır. Cinsin lifleri, kaba dokumacılıkta (çuval, halat çanta, ağ yapımı gibi) kullanılır. Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve üretiminde ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duyulmaz.

KENEVİR BİTKİSİNİN FAYDALARI

  • İpliği anti bakteriyeldir. İpliğinden yapılan kumaşlar medikal sanayi dâhil yüzlerce yerde kullanıla bilinir. Kenevirden üretilen atlet, fanila teri emmesi bakımından çok sağlıklıdır.
  • Suntadan daha sağlam tahta (fibreboard) yapılır.
  • Kenevirden yapılmış doğal çimentodan su karıştırıp kalıplara dökülerek inşaat tuğlası yapılır. Tuğladan, betondan daha hafiftir ve daha sağlamdır. 600 yıl dayanıklıdır.
  • Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olur.
  • Ses geçirmez materyaldir.
  • Kenevir elyafı izolasyon maddesi olarak kullanıldığında yakıt tüketimi azalır.
  • Ateşe dayanıklıdır. Bu materyalden yapılan evler yalnız sağlıklı değil daha güvenlidir.
  • Bataklık kurutmada çok etkilidir.
  • Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.
  • Kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Havaya ve toprağa karışmış olan Radyoaktif maddeleri temizler.
  • Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.
  • Derine inen kökleri toprağın havalandırılmasını sağlar
  • Kâğıt yapılmaya ağaçtan daha uygun olduğu için ormanları korur. Bir kenevir 8 kez kâğıda dönüştürülebilme özelliğine sahipken bir ağaç ancak 3 kez kâğıda dönüştürülebiliyor
  • Tohumunun protein değeri çok yüksektir ve içindeki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmamaktadır.
  • Kenevir, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır.
  • Kenevir 4 ayda yetişir, bir ağaç ise 20-50 yılda. Ayrıca Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar. Kenevirin üretimi soyadan bile daha ucuzdur.
  • Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünler, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.
Kenevir Bitkisi

KENEVİRLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Peki eski tarihlerde üretimi yaygın olan ve hatta Amerika’da üretimini yapmayan çiftçilerin hapse atılmasına neden bu bitki, niçin bizim düşmanımız?

10 DOLARIN ÜZERİNDE O FOTOĞRAF YER ALIYORDU: AİDS ve kanser tedavisinde, kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma gibi bir çok fayda sağlayan, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kenevir, Amerikan çiftçileri için bir dönem üretilmesi zorunluydu. 10 Amerikan dolarında kenevir üretimi yapan çiftçilerin fotoğrafı yer alıyordu.

İLK PANTOLON KENEVİRDEN ÜRETİLMİŞTİ: İlk pantolon bile kenevirden üretilmişti, kanvas isminin buradan geldiği ifade edilir. İlk kot pantolon, kenevirden yapılmıştır; hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerine verilen isimdir

KENEVİR ÜRETİMİ, İLAÇ SEKTÖRÜNE DARBE VURACAK: Kenevir, kendisini böcekten koruyabilen bir bitki türü olduğu için tarım ilacına ihtiyaç duymuyor. Bu da dev ilaç şirketlerinin, tarım ilacı satışlarını büyük ölçüde azaltıyor. Ayrıca kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.

KENEVİR NEDEN YASAKLANDI?

PETROLÜN ve DOLARIN PANZEHİRİ:

Selüloz açısından çok zengin odunsu bitki olan kenevirin lifleri, petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce, dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.

Kenevir üretiminin Türkiye gibi ülkelerde engellenmesinin altında ilaç şirketlerinden petrol şirketlerine kadar birçok lobi faaliyetinin bulunduğu görülüyor. Kenevir aslında sadece uyuşturucu madde imalatında kullanılmıyor.

Plastik ürünlerinin tamamının, çok daha ucuz ve çok daha pratik yolla kenevirden üretilebildiğinde, gerek ilaç gerekse plastik sektörünün dev şirketlerinin kenevir üretimini engellemek için neden lobi faaliyetlerine giriştiği, kenevir üretiminin basit bir şekilde ‘uyuşturucu madde temini’ ile izah edilemeyecek boyutlarda başka türlü hesapları içerdiğini görmek mümkün.

  • W. R. Hearst, 1900’lü yıllarda Amerika’da gazete, dergilerin ve medyanın sahibiydi. Ormanları vardı ve kâğıt üretiyordu. Eğer kenevirden kâğıt yapılırsa, milyonlarını kaybedebilirdi.
  • Rockefeller, dünyanın en zengin adamıydı. Petrol şirketi vardı. Bio yakıt olan kenevir yağı da, elbette onun en büyük düşmanıydı.
  • Mellon, Dupont şirketinin ana hissedarıydı ve petrol ürünlerinden plastik üretmek için patente sahipti. Ve kenevir endüstrisi, onun pazarını tehdit ediyordu.
  • Sonra ise, Mellon ABD Başkanı Hoover’in hazine bakanı oldu. Bu bahsettiğimiz büyük isimler yaptıkları toplantılarda, kenevirin bir düşman olduğuna karar verdiler. Ve medya desteğiyle onu ortadan kaldırdılar. İnsanların beynine, zehirli bir uyuşturucu olarak kazıdılar.

Oysaki birkaç tür Kenevir var ve bunlardan sadece HİND KENEVİRİ denilen türü uyuşturucu kabul edilen madde yapımında kullanılmaktadır.

Bu yazımızı okuyan 3.047. takipçimizsiniz.

Fatih Akbaş

1987 Malatya Darende Doğumlu, İlk, Orta ve Lise eğitimini Darende'de tamamladı. İnönü Üniversitesi Muhasebe Vergi Uygulamaları ve İşletme bölümü mezunu. Darende'nin meşhur Kenger Sakızını araştırıp, tanıtımında büyük destekleri oldu. Hobileri arasında fotoğraf, sosyal medya, Seyehat, yüzme, masa tenisi ve güreş vardır. İngilizce ve Arapça bilmekte, Beşiktaş taraftarı, Evli ve 2 çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir