Kutlu Doğum Mevlid-i Nebi – Mevlid Kandili Ne Zaman?
Bismilllahirrahmanirrahim…
Alemlerin Rabbi olan Allah’a (cc) hamd ve Rasulullah’a (sav) salat ve selam olsun.
esSelamu aleyküm saygıdeğer okuyucularımız,
Öncelikle hepinizin Mevlid Kandilini tebrik ederim. Peki ne demektir Mevlid (Mevlit, Mevlüt, Mevlüd, Mawlid)?
Mevlid, doğum demektir. Son Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (sav)’in doğumuna denir. Onun (sav) bu kutlu doğumu ve kısa hayatını anlatan eserlere ve etkinliklere (şiir vb.) de mevlid denmektedir. Allah’a (cc) hamdolsun ki, kulu, Rasül’ü ve Habib’i Muhammed Mustafa’yı (sav) son peygamber olarak gönderdi ve bizleri O’na ümmet kıldı.
Hicri (İslami Ay) takviminin 3. ayı olan Rebiül-Evvel (EvvelBahar) ayının 12. veya 17.günü (M.S 571 (April-Nisan), H.Ö 51 yılında) Arabistan Mekke’de dünyayı teşrif ettiler elhamdulillah. Tüm hayatını, bütün insanlığı ve ümmetini Allah’ın rızasını kazanmaya, İslam’a davet etmeye adamış ve Hicri 10, Miladi 632 yılında ahiret yurduna intikal ettiler.
Mevlid Kandili Ne Zaman?
Osmanlı Devletinde ilk kez padişahımız III.Selim zamanında Mevlid kandili etkinliklerine başlanmış, Osmanlı devleti yıkıldıktan sonra Türkiye’de batıl(ı)laşma sürecinde hicri takvim terk edilip, miladi takvime geçilmiş. Miladi takvim güneşi baz almakta, Hicri takvim ise kameri (ay) baz almaktadır. Türkiye’de ilk kez 1989 yılında Kutlu Doğum Haftası ismiyle her yıl 14-20 Nisan tarihleri arası kutlanıyordu. 2017 yılı (Hicri 1439) itibariyle artık ay takvimine göre Rebiülevvel ayının 12’si kutlanacak, bu vesile ile her yıl miladi takvimde farklı bir günde bu kutlama olacak. 2017 yılında 29 Kasım Çarşamba günü (12 RebiülEvvel 1439) kutlanacak inşaAllah. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
Mevlid Kandilinde Nasıl İhya Olunur?
İslam dininde yani Kuran-ı Kerim’de yalnızca Mevlid Kandili’ne has bir ibadet yoktur. Peygamberimizin doğumunu kutlamak ve O’nu bizlere gönderen Allah’a (cc) şükrümüze eda edebilmek için yapabileceğimiz şeylerden bazıları şunlardır:
● Camilerde, evde, işte, okulda, basılı veya dijital ortamda Kur’ân–ı Kerim ve meali okunmalı; okuyanlar dinlenebilir;
● Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirebiliriz;
(Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim)
Manası: Ey Allahım ! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle.(Rahmet et, selametlik ver.) Amin…
● Mevlid Kandiline özel bir dua yoktur, lakin Peygamberimizin (sav) doğumu hürmetine Alemlerin Rabbi olan Allah’a edebe uygun gönlümüzden geldiği şekilde ve hayırlısını dileyerek dua edebiliriz inşaAllah.
● İlk kez dahi olacak olsa şükür, kaza, nafile namazlar kılabiliriz;
● “Nereden geldim, nereye gidiyorum, ben kimim? Allah’ın benden istekleri nelerdir? Kendim ve insanlık için bugün ve şu güne kadar neler yaptım? Yarın ve gelecekte neler yapacağım?” gibi konularda tefekkür (fikir) edebiliriz.
● Günahlara samimi olarak pişman olup, tevbe ve istiğfar edilmeli, Allah’tan af dilemeliyiz. şeytanın “Zaten yine günah işleyeceksin? Allah’tan af dilenmeye utanmıyor musun?” gibi vesveselerine kulak asmayıp, tek kapımız olan Allah’tan af dilemeliyiz. “Yüzbin kere tevbemizi bozmuş olsak da, yine tövbe etmeliyiz.”
● Bol bol zikir (En Sevdiğimizin, Tek ve Bir olan Allah’ımızın adını anmak) yapmalıyız, O’na SubhanAllah, Elhamdulillah, Allahuekber şeklinde tesbih edebiliriz. Yararlı kitaplar okuyabiliriz.
● Herkesle helalleşilmeli; Küs ve dargın olduklarımızla barışabilir, olanları da barıştırabiliriz.
● Tüm masumlar ve Müslüman kardeşlerimiz için dua edebiliriz.
● Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edebiliriz. Onların da kandillerini tebrik edip, hediyeler takdim edebiliriz.
● Kuran-ı Kerim okunan, hadis vb. dini konular anlatılan, ilahiler okunan toplantılar, paneller ve sohbetlere katılabiliriz.
● Hayatımızda belki ilk belki de olabilecek de olsa Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılabiliriz.
● Geçmişlerimizin kabirlerini -mezarlarını- ve Allah dostlarının türbelerini ziyaret edebilir, onlar için Fatiha veya diğer sureleri okuyup, onlar için Allah’a dua edebiliriz.
● Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
● Büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandillerini eğer yakın mesafedelerse bizzat giderek, uzakta iseler telefon, mesaj, eposta vb. iletişim araçları kullanarak tebrik edebiliriz.
● Mevlid Kandilinde oruç tutmak gibi bir kural yoktur lakin tutmak isteyenler de kandil gecesine müteakip günü oruçlu geçirebilirler. 2017 yılı için 29 Kasım Çarşamba günü Mevlid Kandili ise, 30 Kasım Perşembe oruç için niyetli olunabilir inşaAllah.
Sizler de sevdiklerinizin kandilini tebrik ederken, bu yazıyı onlarla da paylaşabilirsiniz. Sayfanın altında da değerli yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.
Mübarek Mevlid Kandilinizi tekrar tebrik ediyor, Rabbimizin bizleri afiyet, iman ve hayr dolu nice kandillere, bayramlara ve günlere ulaştırmasını niyaz ederim.
Selam ve dua ile,
Allah’a emanet olunuz.
@talhacelik